Fudbaleri Kolo Kola (©Reuters)
Fudbaleri Kolo Kola (©Reuters)

Počinje najnormalnije prvenstvo u Južnoj Americi

Vreme čitanja: 5min | pet. 20.01.23. | 22:06

Susret novog prvoligaša Magaljanesa i O‘Higisna (petak, 22) otvoriće 93. šampionat Čilea

Posle nešto više od dva meseca pauze, u Čileu se ponovo igra prvoligaški fudbal. Nova, 93. sezona Primere, počeće zvanično ovog petka od 22.00 časova, kada će najveća senzacija u poslednjih nekoliko meseci Magaljanes da ugosti O‘Higins.

Magaljanes je ekipa koja se ove zime posle 35 godina čekanja vraća u elitni rang fudbala, a u njemu će se predstaviti na krajnje senzacionalan način. Jer, ne samo da su izabranici Nikolasa Nunjeza bili najbolji u Segundi, osvojili su i Kup Čilea, te se tako plasirali direktno u kvalifikacije za Kopa Libertadores. Da to nije slučajnost potvrdio je Magaljanes prošle nedelje, u Superkupu Čilea je posle penala savladao aktuelnog šampiona Kolo Kolo i tako došao do trećeg trofeja u samo dva meseca.

Izabrane vesti

Magaljanes je legendarni klub u ovoj južnoameričkoj zemlji, pre početka Drugog svetskog rata je osvojio četiri titule. Međutim, kasnije je dopustio svom najvećem rivalu Kolo Kolu da napravi nedostižnu razliku, retko mu je uopšte i pravio društvo u Primeri.

Zašto je šampionat Čilea najnormalniji? Ova država na zapadu Zelenog kontinenta je jedina iz ovog kraja sveta koja ne komplikuje ništa sa svojim sistemom takmičenja. Ne postoje Aperture, Klausure, plej-ofovi, podele bodova ili superfinala. Igra se najnormalniji, evropski sistem, 16 ekipa se sastaje dvokružno, svako sa svakim, posle čega najbolji na tabeli osvaja titulu. Krajnje jednostavno.

22.00: (2,60) Magaljanes (3,00) O‘Higins (2,75)

Nisu Čileanci slušali Meksikance, pa da eksperimentišu sa poenima (u drugom rangu pobeda u gostima donosila četiri poena, a remi dva). Nisu čak ni Brazilci, da pre prvenstva igraju neke regionalne lige i kupove. Šampionat je normalan, barem iz naše evropske perspektive.

Samo, sve teže pristupačan prosečnom navijaču da ga uživo gleda. Pred početak nove sezone pojavio se podatak da su u proseku cene ulaznica skočile za oko 20 odsto. Neki klubovi su malo više preterali, pa je novi prvoligaš Kapijapo pokušao da zaradi na činjenici da će u 1. kolu da dočeka Kolo Kolo.

Uprava kluba iz rudarskog mesta istog imena je odredila cene ulaznica tako da je najjeftinija koštala 20.000 pezosa, odnosno oko 22 evra. To je izazvalo ozbiljne proteste, pogotovo na društvenim mrežama, pa je na kraju cena oborena na 15.000 pezosa.

Naravno, to su samo najjeftinije karte. Universidad Čile, jedan od najozbiljnijih kandidata za titulu, za premijeru sa Uačipatom (ponedeljak, 23) odredio je cene od 22.000 pezosa za najjeftinije, do 110.000 pezosa (123 evra) za najskuplje - centralnu ložu.

--------------------------

SVI ŠAMPIONI ČILEA

33 – Kolo Kolo

18 – Universidad Čilea

16 – Universidad Katolika

8 – Kobreloa

7 – Union Espanjola

4 – Audaks Italijano, Magaljanes, Everton

3 – Santijago Vonderers

2 – Palestino, Uačipato

1 – Santijago Morning, Kobresal, O‘Higins, Grin Kros, Union San Felipe

--------------------------

Kolo Kolo brani titulu. Svoju 33, rekordnu, osvojio je jesenas posle pet godina posta. Samo što je tokom zime značajno promenio sastav. Napadač Huan Martin Lusero je prešao u Fortalezu za 900.000 evra, defanzivni vezista Vilijams Alarkon u Union La Kaleru za 400.000, a još nekoliko igrača je napustio šampiona bez obeštećenja. Najistaknutiji su svakako reprezentativni levi bek Gabrijel Suazo, koji je ovog januara potpisao za francuskog prvoligaša Tuluz, te iskusni Oskar Opazo, novi defanzivac Rasing Kluba i krilo Gabrijel Kosta, pojačanje Alijanca Lime. Talentovani napadač Lusijano Arijagada je takođe otišao iz Santijaga, 20-godišnjaka je pokupio brazilski prvoligaš Atletiko Paranaense.

Bilo je naravno i pojačanja. Za veterana iz Independijentea Leandra Benegasa je Kolo Kolo platio 184.000 evra, a bez obeštećenja su iz Platensea došli štoper Ramino Gonzalez, a iz čileanskog Evertona golman Fernando de Paul. Upražnjena mesta na krilnim pozicijama rešena su pozajmicama, pa će tokom ove sezone Bolivijac Gustavo Kinteros moći da računa na Karlosa Palasiosa iz Vasko da Game i Fabijana Kastilja, fudbalera Klub Tihuane.

Taj meksički klub je prethodno ovog januara od Audaks Italijana kupio za 1.900.000 evra krilnog napadača Hoakina Montesinosa, što je bio najveći izlazni transfer u Primeri ovog prelaznog roka. Katolika je za 350.000 evra prodala Palestinu napadača Bruna Bartičiota, dok je Palestino uzeo 284.000 evra od transfera beka Giljerma Sota u argentinski Urakan.

Nedavno je Primera dobila novog sponzora, od kojeg će godišnje dobijati po 2.500.000 dolara. To je novac koji će kroz nagrade delom doći do klubova, što bi svakako moglo vremenom da podigne malo kvalitet ove, za južnoameričke uslove ipak razvojne lige.

Najskuplja postava Primere, po proceni sajta Transfermarkt.comNajskuplja postava Primere, po proceni sajta Transfermarkt.com

Čileanski klubovi odavno ne igraju bitnu ulogu u Kopa Libertadoresu, jedini trofej su osvojili 1991. godine, kada je prvak bio Kolo Kolo, a potom izgubio u Interkontinentalnom kupu od naše Crvene zvezde. Još je Katolika 1993. stigla do finala, Sao Paulo je tada postao prvak Južne Amerike.

U ovoj sezoni Čile će imati najmanje dva kluba u grupnoj fazi kontinentalnog takmičenja, Kolo Kolo i vicešampiona Njublense, dok će trećeplasirani Kuriko Unido i osvajač kupa Magaljanes u 2. kolo kvalifikacija.

Slična će biti raspodela mesta za kontinentalna takmičenja i sledeće sezone. Prva dva u Primeri vode direktno u Kopa Libertadores, treći u kvalifikacije, a timovi koji zauzmu od četvrtog do sedmog mesta moraće da se zadovolje Kopa Sudamerikanom. U Segundu će da se presele dva najlošija tima.

Prošle sezone to su bili La Serena i Antofagasta, čija mesta su popunili Magaljanes i Kopojapo. Ulaskom Magaljanesa prestonica Santijago je dobila i svoj sedmi klub u eliti, pored Audaksa, Kolo Kola, Palestina, Union Espanjole, Katolike i Universidad Čilea. Dakle, skoro pola lige nam dolazi iz grada u kojem živi oko 6.260.000 stanovnika.

Nijedno drugo mesto nema više od jednog prvoligaša. Svoje predstavnike imaju Čilan (Njublense), Kopijapo, Kokimbo, Kuriko, El Salvador (Kobresal), La Kalera, Rankagva (O‘Higins), Talkavano (Uačipato) i Vinja del Mar (Everton).

Stadion Universidad Čilea (©Wikipedia)Stadion Universidad Čilea (©Wikipedia)

Ulaskom Magaljanesa dobili smo i novi najmanji stadion u Primeri. Na Luis Navaro Aviles staje svega 3.500 gledalaca, što je neuporedivo sa stadionom Universidad Čilea, Hulom Martinezom Pradanosom, kapaciteta 48.665 mesta. Kolo Kolov Monumental David Areljano je nešto manje, sa 47.347 mesta.

Uoči ove sezone sedam klubova je promenilo trenere (La Kalera, Palestino, Universidad Čile, O‘Higins, Audaks, Uačipato i Espanjola), a čak šest timova su preuzeli stranci. Konkretno, Argentinci. Mada, oni u ovoj zemlji se verovatno i ne osećaju kao da su u inostranstvu.

Naime, više je argentinskih trenera u Primeri (devet) nego domaćih (šest). Uz pomenutog Bolivijca Kinterosa. Sličan je odnos i sa fudbalerima, čak 75 igrača u Primeri su Argentinci. Od stranaca, tu je još 12 Urugvajaca, četvorica Paragvajaca, po trojica Venecuelanaca i Kolumbijaca, dvojica iz Paname i Meksika i po jedan predstavnik Kanade, Novog Zelanda i Kube.

ČILE 1 – 1. KOLO

Petak

22.00: (2,60) Magaljanes (3,00) O‘Higins (2,75)

Subota

00.30: (2,70) Union Espanjola (3,15) Njublense (2,55)

22.00: (2,30) Palestino (3,25) Audaks Italijano (2,95)

Nedelja

00.30: (2,10) Kobresal (3,25) Union La Kalera (3,35)

16.00: (2,80) Everton (3,15) Universidad Katolika (2,45)

22.30: (4,50) Kopijapo (3,50) Kolo Kolo (1,75)

Ponedeljak

01.00: (2,00) Kuriko Unido (3,30) Kokimbo (3,60)

23.00: (2,20) Universidad Čile (3,20) Uačipato (3,20)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Čile 1Kolo KoloMagaljanesUniversidad de ČileUniversidad Katolika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara