Aleksandar Prijović (©AFP)
Aleksandar Prijović (©AFP)

Počinje plej-of A-lige: Prijović glavni adut za polufinale

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.05.22. | 09:48

Prvu rundu doigravanja otvaraju Vestern Junajted i Velington Feniks, a domaći najveće nade polažu u srpskog napadača koji je ove sezone prvi strelac ekipe s devet postignutih golova

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Utakmicom Vestern Junajted - Velington Feniks ove subote (11.45) počinje plej-of australijske A-lige. Finalnu seriju šampionata otvara duel dva najprijatnija iznenađenja sezone, trećeg i šestog tima iz ligaškog dela takmičenja, koji su i samim plasmanom u doigravanje ostvarili uspeh.

Izabrane vesti

Istina, na osnovu viđenog tokom celog prvenstva, Vestern Junajted ima za čim da žali, jer je ekipa sa zapada Melburna propustila istorijsku priliku da osvoji i titulu premijera. Imali su sve u svojim rukama, ali su u poslednja tri kola zapali u rezultatsku krizu i ostali ne samo bez trofeja, već i bez direktnog plasmana u polufinale plej-ofa.

Činjenica da su u poslednje tri utakmice A-lige osvojili samo jedan bod sigurno neće delovati ohrabrujuće na ekipu Junajteda uoči duela s Velingtonom, u kojem rivali nemaju pravo na grešku jer se pitanje učesnika polufinala rešava u 90 minuta u kojima je Junajted domaćin. Takođe, trener Džon Alojzi će biti prinuđen da traži alternativna rešenja u timu, jer ne može da računa na nekoliko standardnih igrača.

11.45: (1,90) Vestern Junajted (3,50) Velington (4,10)

Najveći hendikep će svakako biti izostanak povređenog plejmejkera Alesandra Dijamantija, a van stroja su i desni bek Džoš Risdon, iskusni štoper Nikolaj Stenli-Topor i vezni igrač Stiven Luštica. Zbog toga će domaći najveće nade polagati u napadače Aleksandra Prijovića, koji je i prvi strelac ekipe, i Dilana Venzel-Holsa, kao i u iskusnog slovenačkog vezistu Renea Krhina.

Na ruku Junajtedu ne ide ni ovogodišnji bilans protiv Feniksa, koji je oba meča rešio u svoju korist, poslednji ubedljivim rezultatom 4:1 (u prvom duelu bilo je 2:1). Ekipa iz Velingtona je rival protiv kojeg je Junajted imao najmanje uspeha od osnivanja kluba - čak sedam od devet susreta pripalo je Novozelanđanima, dok su zeleno-crni zabeležili samo jednu pobedu i to još u prvom međusobnom susretu, u oktobru 2019.

Ipak, trener Alojzi smatra da je ulog u ovom meču toliko veliki da tradicija pada u vodu.

"Nismo došli do plej-ofa da bismo stali na prvom stepeniku. Ako igramo onako kako umemo, možemo da pobedimo svakog rivala u A-ligi", s optimizmom kaže šef stručnog štaba Vestern Junajteda.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Trener Velingtona Ufuk Talaj ima daleko manje problema da sastavi najboljih 11, pošto će utakmicu propustiti samo vezisti Rufer i Luis koji svakako ne spadaju u red standardnih prvotimaca. U ekipi Feniksa imaju posebnu motivaciju u tome da bi im plasman u polufinale omogućio još jednu utakmicu kod kuće na Novom Zelandu, pošto se u narednoj fazi takmičenja igraju po dva meča.

Takođe, poznato je i na koga će ići pobednik ovog susreta. Vestern Junajted bi u slučaju plasmana igrao u polufinalu protiv Melburn Viktorija, dok je potencijlni protivnik Feniksa Melburn Siti, koji je kao pobednik lige u povlašćenom položaju i čeka najslabije rangiranu ekipu iz prve runde.

Nedelja, 08.05: (2,35) Adelajd (3,40) Centra Koust Mariners (3,00)

U sudaru dve ekipe čija je forma na najvišem nivou u A-ligi pašće odluka o poslednjem polufinalisti plej-ofa. Adelajd Junajted i Central Koust Marinersi vezali su po pet uzastopnih pobeda, uz samo tri, odnosno dva primljena gola, što najavljuje žestok duel na Kupers stadionu.

Trener Adelajda Karl Vert osluškuje vesti iz klupske ambulante, nadajući se da će vezisti Isajas i Huande, koji su duša tima, uspeti da se oporave do početka meča. Ipak, sve oči biće uprte pre svega u napadača Krega Gudvina koji je jedan od kandidata za najboljeg igrača sezone u A-ligi.

S druge strane, Marinersi stižu u najjačem sastavu i rešeni da barem popnove uspeh iz prošle godine kada su igrali u polufinalu. Međutim, na ruku im ne ide učinak u međusobnim duelima s Junajtedom, odnosno činjenica je u većini dosadašnjih mečeva ova dva tima pobeđivao onaj ko je bio domaćin. Marinersi su poslednju pobedu u Adelajdu zabeležili još 2016. godine.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

AUSTRALIJA 1 - ČETVRTFINALE PLEJ-OFA

Subota

11.45: (1,90) Vestern Junajted (3,50) Velington (4,10)

Nedelja

08.05: (2,35) Adelajd (3,40) Centra Koust Mariners (3,00)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Australija 1Vestern JunajtedVelington Finiks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara