Mateus Sladanja i Gajas Zahid na meču sa Voždovcem (© MN Press)
Mateus Sladanja i Gajas Zahid na meču sa Voždovcem (© MN Press)

Pojačanja nose Partizan: Letošnje novajlije donele 85 odsto bodova ove sezone

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.11.23. | 17:42

Prednjači Saldanja, prate ga Nikolić, Zahid, Severina, Kalulu i Jovanović što sugeriše da je izbor novajlija bio dobar

Napokon Partizan liči na sebe. Tim je sposoban da pobeđuje u serijama, ne ispušta bodove na „malim“ utakmicama, osim što je konkurentan za titulu, na prvom mestu je već mesec i po dana i sigurno će u liderskom statusu uživati još najmanje dva kola, bez obzira na rezultate narednih utakmica. A sve je to posledica učinka letošnjih novajlija i promene ambijenta u svlačionici.

Iako je (još) rano za zaključke, deluje da su u Humskoj povukli dobre poteze u pauzi između dva šampionata, pošto ovaj tim ni izbliza ne podseća na lanjski. Prethodni se mučio i kad bi pobeđivao, ali je išao na živce publici nezainteresovanošću za krajnji ishod, ovaj ima nešto u sebi čime je pridobio simpatije javnosti. Da li je to prkos da se pokaže kako četvrto mesto iz prethodnog prvenstva nije pokazatelj vrednosti, ispadanje iz Evrope koje je donelo dodatno vreme za pripremu utakmica u Mozzart Bet Superligi ili izbor na tržištu, sastav Igora Duljaja posle uvodnih 14 utakmica može da se pohvali da je vidljivo napredovao.

Izabrane vesti

Ko god da je bio angažovan u dovođenje pojačanja izgleda da je vukao smislene poteze. Bez obzira da li je reč o sportskom direktoru Ivici Kralju, njegovom saradniku Dejanu Rusimiru ili samom Duljaju, pošto je bio u kontaktu sa svakim pojedincem pre potpisa, iz ove perspektive, tri i po meseca posle premijere u Bačkoj Topoli slika je povoljnija nego u letnjim mesecima. Za nju su zaslužne pre svega – novajlije.

Ako bi se prevelo na jezik matematike, od 40 bodova koliko je Partizan osvojio od početka trke za bodove, pridošlice su doprinele sa 34. Stiktno gledano, to je 25 poena zaslugom momaka koji su došli na prelazu između dve sezone (primera radi, pri rezultatu 0:0, 1:1 ili 2:2, crno-beli su već imali bod u džepu, pa gol za pobedu vredi dva boda). Njihov realni značaj je veći, jer su to „trojke“ koje su pomogle Parnom valjku da bude ovako dobro pozicioniran. I ništa nije čudno što je novajlije nose ekipu, pošto je 80 odsto tima promenjeno, ali je malo ko očekivao ovake rezultate.


Saldanja i Ilić (© MN Press)Saldanja i Ilić (© MN Press)

Prednjači Mateus Saldanja, kao prvi strelac Mozzart Bet Superlige. Autor je deset golova, a posebno je fascinantno da ih je dao na deset različitih utakmica. Čak i u Humskoj kažu da je bolje što je Brazilac rasparčao doprinos, nego da je na jednom meču bio dvostruki strelac ili postigao het-trik. Ovako je bio uticajan protiv TSC-a u vatrenom remiju 3:3 (pogodio mrežu i iznudio penal), pogodio na gostovanju Vojvodini za 1:0, bio jedan od barajaktara preokreta na gostovanju IMT-u (pri rezultatu 0:2 postigao prvi gol) i Radnika (jedan jedanaesterac izveo, drugi iznudio). Beležio je Saldanja napadački doprinos na još nekim utakmicama, poput poslednje sa Čukaričkim, ali tu status meč vinera ide na adresu starosedeoca, Mihajla Ilića.

Odmah iza bivšeg fudbalera Nefčija smestio se Nemanja Nikolić, o čijem smo uticaju smo već pisali posle gostovanja u Kragujevcu. Tek da podsetimo da je povratnik postigao tri i namestio čak četiri gola u prvenstvu, ali je njihova specifična težina ogromna. Tu su oni golovi koji prave razliku, dižu moral ekipi i utiču na pad raspoloženja protivnika. Kao na primer, hitac za konačnih 3:2 na krovu Tržnog centra „Stadion“, asistencije Gajasu Zahidu u veleobrtu nad Surduličanima i pred kraj meča u Pančevu, pa dvostruka pakerska uloga u Subotici pri rezultatu 0:0. Na sve to popularni Taki ima i hitac vredan pobede na početnoj stanici Kupa Srbije, u Ubu.

Čak i u početku osporavani Ksander Severina beleži učinak kojim donosi bodove. Hitac iz slobodnog udarca pri rezultatu 1:1 za pobedu nad niškim Radničkim, pa dok je bilo nerešeno protiv Voždovca upravo je Holanđanin poentirao, baš kao što je „otvorio“ utakmicu u Novom Pazaru. Sličnim uticajem – mada je njegov otisak na terenu još veći, jer nosi igru Partizana – može da se pohvali i Gajas Zahid. Njegov je bio jedan od tri gola protiv Radnika, presudan na gostovanju Železničaru, a onaj „mekani“ dodir lopte koju je supustio na kopačku Mihajla Ilića protiv Brđana je zlata vredan iz perspektive Grobara. Minijature vrednje pažnje imao je i Aldo Kalulu u Kruševcu i Kragujevcu, upravo njegovom spretnošću crno-beli su sticali vođstvo, dok je Aranđel Stojković pri rezultatu 1:1 sa Javorom poentirao za 2:1, pre nego što je Saldanja „overio“ pobedu.

I na kraju, ali što bi rekli Amerikanci, ne manje bitan, zbir bodova bi bio daleko manji da među stativama ne stoji Aleksandar Jovanović. Teško je pobrojati sve intervencije bivšeg golmana Apolona iz Limasola, neke su bile dragocene i ponajviše usled sigurnosti kakvu emituje ofanzivcima je lakše da postižu golove.

Na crno-beloj strani Topčiderskog brda se nadaju da će tako biti i tokom prolećnog, ne samo jesenjeg dela prvenstva. E, sad, koliko je to realno?



 


tagovi

FK PartizanMateus SaldanjaKsander SeverinaGajas ZahidAleksandar JovanovićAranđel StojkovićNemanja Nikolić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara