Pola tribine ludih navijača! Večeras gori Argentina posle 582 dana

Vreme čitanja: 5min | ned. 03.10.21. | 17:00

Superklasiko kakav smo čekali godinu i po dana

Konačno!

Posle tačno 582 dana, najveći derbi svetskog fudbala biće odigran pred navijačima!

Izabrane vesti

Vreme je za peti Superklasiko ove godine. U ružnoj 2020. godini zbog svega što se dešavalo sa koronom nismo videli nijedan okršaj River Plejta i Boke Juniors, ali je zato ova godina donela pregršt okršaja najljućih rivala na svetu. Dosadašnja četiri derbija u 2021. su završena remijima, a poslednja dva su odlučena penalima u korist Boke. Ipak, nijedan nije igran pred navijačima.

Argentinske vlasti su se napokon smilovale i od ovog vikedna otvorile tribine širom zemlje. Za sada na 50 odsto kapaciteta, ali ne sumnjamo da će i u takvim uslovima navijači napraviti spektakularan ambijent. Poznato je koliko su Argentinci ludi i strastveni za fudbalom pa možemo samo da zamislimo koliko su se uželeli fudbala.

22.00: (2,40) River Plejt (3,10) Boka Juniors (3,20)

Bolji momenat za otvaranje tribina nismo mogli da zamislimo. U jedinom prvenstvenom derbiju sezone, River će dočekati Boku pred oko 36.000 navijača koji će imati priliku da vide renovirani Monumental. River je iskoristio pandemiju i zatvorene tribine da renovira svoj čuveni stadion. Za sedam meseci radova je promenjen travnjak, nivo terena je spušten za skoro dva metra, izbačeno je 35.000 metara kubnih zemlje i uklonjeno 1.325 kubika betona sa atletske staze, ugrađeni su novi sistemi za drenažu i grejanje, urađena je nova LED rasveta, sređene su svlačionice, urađena je wi-fi tehnolgija šeste generacije, postavljene kamere za prepoznavanje lica... U punom kapacitetu će stadion primati blizu 80.000 navijača.

Prilično drugačiji Monumental večeras čeka najveći derbi svetskog fudbala. Samo da i igrači ispune očekivanja. A važnost meča nam nagoveštava da će ovo biti derbi za pamećenje.

Prošlo je nešto više od polovine prvenstvene trke u argentinskom šampionatu i iznenađujući lider je maleni Taljeres koji već 10 kola ne zna za poraz i osvojio je u tom periodu 26 od mogućih 30 bodova!

River ga prati sa dva boda manje, a Boka je u poslednje vreme uspela nekako da popravi loš početak sezone i pobedila je na pet od poslednjih sedam mečeva otkako je na klupu došao Sebastijan Batalja. Najtrofejniji igrač u istoriji Boke je došao kao privremeno rešenje i pokazao se sjajno. Još nema poraz. Njegova trenerska ruka se pre svega vidi u defanzivnom učinku. Boka je na sedam prvenstvenih duela primila tek tri gola.

Doduše, Boka i dalje kasni osam bodova za liderom Taljeresom i šest za večitim rivalom, pa je ovaj derbi možda i poslednji voz da se velikan sa Bombonjere vrati u borbu za prvo mesto. Poraz bi gotovo sigurno značio gašenje šampionskih nada, a ni remi za Boku ne bi bio baš neki veliki benefit. Batalja je u situaciji da juri pobedu na Monumentalu gde Boka nije pobedila već četiri godine.

Zbog toga bi Bokin strateg mogao da se odluči na nešto ofanzivniji stil od dosadašnjeg i da promeni formaciju 4-3-1-2. U konkurenciji za tim neće biti dvojice sjajnih igrača Eduarda Salvija i Sebastijena Vilje. Nekadašnji as Benfike se nije dovoljno oporavio od povrede, a kolumbijski napadač se vratio u tim posle 70 dana štrajka ali je trener ipak odlučio da ne može da mu veruje.

Edvin Kardona proslavlja gol (©Reuters)Edvin Kardona proslavlja gol (©Reuters)

Batalja nije imao mnogo drugih dilema. Odbranu neće menjati jer sve funkcioniše savršeno, u veznom redu će prednost uz sigurne startere Almendru i Kampusana ipak dobiti iskusni Dijego "Hobotnica" Gonzales.

Golovi će se očekivati od kontroverzne kolumbijske "desetke" Edvina Kardone, koji je prethodnih nekoliko derbija počeo sa klupe, a u špicu su se u poslednje vreme nametnuli iskusni Kristijan Pavon i Nikolas Orsini

Riverova najveća snaga je sjajni stručnjak Marselo Galjardo. Već sedam i po godina je na klupi Milionera i već je najuspešniji trener u istoriji slavnog kluba. Osvojio je dva Kopa Libertadoresa, Kopa Sudamerikanu, tri južnoamerička Superkupa, tri kupa i dva superkupa Argentine... Usput je naneo Boki najbolnije poraze u klupskoj istoriji u onim čuvenim duelima u Libertadoresu.

Ali ono što ga prati kao crni oblak je prvenstvo. Galjardo za sedam godina nema nijednu titulu prvaka Argentine, a Boka ih je u tom periodu osvojila čak četiri. Osim poslednje sezone kada je Tevez u poslednjem kolu doneo Boki titulu, Galjardov River nije bio ni blizu osvajanja nacionalnog prvenstva. Zvuči neverovatno, ali Galjardov River u prvenstvu nikad na svom terenu nije dobio Boku! Poslednji prvenstveni trijumf Milionera na Monumentalu u Superklasiku je bio daleke 2010. kada je igrao Arijel Ortega.

Sada Galjardo ima možda i poslednju šansu da prekine i tu crnu tradiciju. Uveliko se spekuliše da mu je ovo poslednji Superklasiko na klupi Rivera. Ugovor mu ističe 31. decembra i još ne daje nikakve naznake da će ga produžiti, a Barselona je opet aktuelna s obzirom da ga juri godinama i da joj fali ozbiljan trener. Ako pobedi Boki i prekine desetgodišnji prvenstveni post na Monumentalu, vrlo je verovatno da će prekinuti i šampionsku post. Malo ko veruje da će Taljeres da izdrži pritisak do kraja...

-------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------

Zato je derbi i za Galjarda od ogromne važnosti. Pobedom bi napravio ključni korak ka osvajanju titule. Remijem bi ostavio Boku na solidnoj udaljenosti. Poznavajući dosadašnji stil Riverovog stratega, vrlo je verovatno da će remi biti glavni cilj i da će čekati grešku Boke za fatalani udarac... 

Iako je River najefikasniji tim u Argentini, opet je odbrana deo tima kojem se najviše veruje. Nedostajaće povređeni David Martinez ali zato su tu dugogodišnji Galjardovi vojnici koji mogu da igraju zavezanih očiju. Franko Armani je nedodirljiv na golu, a ispred njega se očekuju Rohas i Dijas kao štoperi, Fabra i Anhileri po bokovima, a u konkurenciji je i neuništivi Havijer Pinola koji se oporavio od povrede i uvek igra na vhrunskom nivou u derbijima.

Enco Perez i Nikolas de la Kruz će sigurno zauzeti dva od tri mesta u vezi. Dilema je ko će biti treći. Galjardo vaga između dvojice mladića Enca Fernandeza i Santjaga Simona. Kolumbijac Karaskal je u blagoj prednosti u odnosu Agustina Palavesina za poziciju ofnazivnog veziste. Sjajni Hulijan Alvarez je siguran u špicu a društvo bi trebalo da mu pravi iskusni Romero koji će voditi rat sa Bokinim defanzivcima Iskijerdosom i Rohom.

Po mnogo čemu je ovo večeras poseban Superklasiko koji ne bi trebalo propustiti. Derbi počinje u 22.00 časa po našem vremenu, prenos je na Areni 1 uz komentar sjajnog Sretena Raškovića.

ARGENTINA 1 – 14. KOLO

Petak

Aldosivi - Union 1:2 (1:1)

Subota

Lanus - Sentral Kordoba 2:1 (1:1)

Godoj Kruz - Njuels 2:2 (0:2)

Platense - Patronato 0:0

Urakan - Arsenal 1:0 (1:0)

Atletiko Tukuman - San Lorenco 0:0

Nedelja

Velez - Independijente 3:3 (1:2)

18.30: (2,20) Himnasija (3,05) Sarmijento (3,70)

18.30: (3,50) Rosario (3,20) Argentinos Juniors (2,20)

22.00: (2,40) River Plejt (3,10) Boka Juniors (3,20)

Ponedeljak

01.15: (2,65) Rasing Klub (2,95) Estudijantes (2,95)

23.00: (3,00) Defensa i Hustisija (3,00) Taljeres Kordoba (2,55)

Utorak

01.15: (2,50) Kolon (3,10) Banfild (3,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Južna AmerikaArgentina 1SuperklasikoRiver PlejtBoka juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara