Robert Levandovski (©Reuters)
Robert Levandovski (©Reuters)

Poljaci bez Milika, ali sa Levandovskim u špicu, brišu kikseve iz kvalifikacija

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.03.24. | 12:54

Baraž za Evropsko prvenstvo: Više od 60.000 gledalaca biće “vetar u leđa” danas (20.45) protiv autsajdera Estonije. Veća neizvesnost se očekuje u Kardifu, gde Velsu stiže Finska sa Temu Pukijem

Poljska, Vels, Finska i Estonija - mesta na Evropskom prvenstvu ima samo za jednu selekciju. Robert Levandovski i drugovi su blagi favoriti. Imaju najlakšeg rivala u polufinalu baraža, selekciju sa Baltika, dok će neizvesnija bitka da se vodi u Kardifu gde Vels čeka Finsku. Oba meča su na pragrmau od 20.45.

Poljaci se nisu proslavili na Mundijalu u Kataru i prethodnim kvalifikacijama za Evroosko prvenstvo. Ispred u Grupi E bili su Albanija i Češka, ali su crveno-beli, zahvaljući Ligi nacija, dobili novu šansu da se na mala vrata plasiraju na kontinentalni šampionat u Nemačkoj.

Izabrane vesti

Imaće domaćin veliku pomoć s tribina stadiona u Varšavi, 60.000 gledalaca biće “vetar u leđa”. Posle fijaska na startu kvalifikacija za kontinentalni šampionat smenjen je Portugalac Fernando Santos u septembru prošle godne, dok je komandu preuzeo domaći strateg Mihail Probijerz. Novi selektor je neporažen, ali nije uspeo da ispravi brljotine sa vremešnim trenerom koji je sada na klupi Bešiktaša.

20.45: (1,20) Poljska (6,50) Estonija (16,0)

Poljska će u večeras protiv Estonije, a i verovatno za četiri dana u finalu baraža, da bude lišena pomoći igrača Juventusa Arkadijuša Milika koji ima povredu aduktora. Partner Levandovskom u špicu biće verovatno Kšištof Pjontek iz Bašakšehira, a alternativa je Adam Buksa.

Za Estonce će prvi put od 2022. godine da igra nekadašnji defanzivac Liverpula Ragnar Klavan. Na golu će da stoji treći izbor u Arsenalu Karl Hajn. Napad selekcije sa Baltika trebalo bio da predvodi vremešni 39-godišnji Konstantin Vasiljev. On bi mogao večeras u poljskoj prestonici da izjednači rekord Martina Rejma i da stigne do brojke od 157 mečeva u nacionalniom dresu.

Velšani su imali neke svetle momente u prethodnoj deceniji, a u glavnoj ulozi bio je Geret Bejl koji je završio karijeru prošle godine. Druga velika zvezda Aron Remzi tek se oporavila od povrede, malo je igrala ove sezone za Kardif u Čempionšipu. Iskusni vezista, nekadašnji igrač Arsenala i Juventusa, priključen je selekciji, ali su male šanse da izađe na teren. Vels, ako pobedi Finsku u u utorak, opet će igrati na svom terenu ključni meč sa verovatno Poljskom.

20.45: (1,90) Vels (3,45) Finska (4,80)

Zmajevi su bez poraza več šest utakmica. Krajem novembra su odigrali 1:1 sa Turskom na svom terenu, pa su bili tek treći u grupi iza Turaka i Hrvata koji su se direktno plasirali na EP. Finci su pobedili Severnu Irsku i San Marino u poslednja dva meča, ali nisu uspeli da budu ispred Danske i Slovenije. I dalje su sve oči Finaca uperene u veterana Temu Pukija koji sada igra u MLS-u dresu Minesote. Pre desetak dana je dao dva gola Orlandu i u dobroj formi je pred duel sa ostrvskom selekcijom.

Pobednik ovog baraža igraće u paklenoj Grupi D na EP u kojoj su vicešampion sveta Francuska, Holandija i Austrija.

BARAŽ ZA EVROPSKO PRVENSTVO – POLUFINALE (JEDAN MEČ)

Četvrtak

18.00: (1,85) Gruzija (3,45) Luksemburg (4,50)

20.45: (3,35) Bosna i Hercegovina (3,35) Ukrajina (2,20)

20.45: (1,35) Grčka (4,60) Kazahstan (10,5)

20.45: (2,30) Izrael (3,40) Island (3,35)

20.45: (1,20) Poljska (6,50) Estonija (16,0)

20.45: (1,90) Vels (3,45) Finska (4,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

baraž za epFudbalska reprezentacija PoljskeReprezentacija PoljskeRobert Levandovskireprezentacija EstonijeFudbalska reprezentacija Velsareprezentacija Velsareprezentacija Finske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara