Slobodan Urošević (desno) sa Danilom Pantićem (©Starsport)
Slobodan Urošević (desno) sa Danilom Pantićem (©Starsport)

Ponovo aktuelna praksa iz 2010: Stanojević specijalista za defanzivce, male utakmice nam više nisu problem

Vreme čitanja: 6min | uto. 29.06.21. | 09:00

Slobodan Urošević priželjkuje da Partizan početkom narednog prvenstva od starta bude konkurentan Crvenoj zvezdi

Dajte Aleksandru Stanojeviću defanzivca i napraviće od njega boljeg igrača. Praksa započeta pre 11 godina, kad je preuzeo komande Parnog valjka od Gorana Stevanovića, počela je da se nazire prošlog, a mogla bi da bude aktuelna i ovog leta, naročito usled najavljene promene formacije. Iskustvo je pokazalo da su pojedini odbrambeni fudbaleri pod instrukcijama aktuelnog šefa stručnog štaba igrali najbolji fudbal u karijeri i(li) da na drugim mestima nisu uspeli da se podignu toliko visoko kao u Humskoj.

Primeri: bekovski par Aleksandar MiljkovićAleksandar Lazevski se u crno-belom dresu naosvajao trofeja, a po odlasku nije bio ni izbliza tako učinkovit; slično važi za Vladimira Volkova i partije karijere pružao je u jesen 2011; Vojislav Stanković nije mnogo igrao, mada je za vjek i vjekov ostao njegov pogodak u Briselu sa bele tačke vredan plasmana u Ligu šampiona; Marko Jovanović je najzrelije delovao dok je igrao u paru sa Mladenom Krstajićem; Marko Lomić jedinu titulu u karijeri osvojio dok ga je trenirao Stanojević; Ivan Ivanov delovao sigurnije nego kod Avrama Granta...

Izabrane vesti

Preslikano na trenutak sadašnji: Partizan je, uz Crvenu zvezdu, primio najmanje golova u prethodnom prvenstvu (20 na 38 utakmica), a Igor Vujačić od besplatnog igrača postao vredan 2.000.000 evra.

Možda je Stanojević specijalista za defanzivce“, smeška se Slobodan Urošević, koji je i sam po savetima aktuelnog trenera delovao sigurnije nego kod prethodne trojice (Miroslav Đukić, Zoran Mirković, Savo Milošević). „Usmerava nas tako da stvarno pružamo najbolje partije, deli savete da predupredimo situacije na terenu, zahteva agresiju, napadačku igru, da ne dozvolimo protivniku da ima loptu u nogama ili razvija akcije“.

Nabrajanjem kako Partizan sad deluje levi bek nije propustio priliku da napomene kako i njegovi kvaliteti dolaze do izražaja pod Stanojevićevim vođstvom.

Identično igram isto kod svakog trenera, ali ekipa pod instrukcijama aktuelnog ekipa deluje drugačije, kod njega je napad prva linija odbrane. Kompaktni smo, ne primamo veliki broj golova, uigraniji smo“.

I raznovrsniji. Čak i na mestu levog beka, osim golmanskog, jedinog u Partizanu za koje su prijavljena tri kandidata: Rajko Brežančić, Ivan Obradović i Slobodan Urošević. Prvi je na marginama, drugi u prednosti kad Partizan želi da pritisne rivala, treći kad je potrebno da se brani.

Super je što imamo zdravu konkurenciju zdravu. Breža i Obrad su fantastični fudbaleri, igraće onaj koga trener vidi, mada zavisi i od utakmice, svaka se razlikuje u odnosu na prethodnu. Ne možemo da kažemo da ćemo nekog napasti po jednom boku, a da po njemu nemamo prodornost. Da, slažem se da mi je defanziva jača strana i to se gleda za „tvrđe“ utakmica, ali i Obradović igra sjajno defanzivu“.

Od januara 2018, kad je stigao iz kruševačkog Naprerka promenio je Urošević na desetine saigrača, ali čak četvoricu trenera. Za samo tri i godine.

Bilo je turbulentno. Partizan dosta dobrog donosi, međutim, podrazumeva i velika očekivanja. Ako se kockice ne poklope ispadaš u drugi plan, dolazi na tvoje mesto neko drugi. Još nisam uzeo to što sam najviše želeo - titulu. Kup jesam, ali to nije dovoljno, ovaj klub traži nešto sasvim drugačije. Šampionski naslov, pehar u kupu i plasman u Evropu“.

Prošle godine ništa od toga. Mada...

Konsolidovali smo se, vezali 19 pobeda, što se ranije nije dešavalo. Sad nam ’male’ utakmice ne predstavljaju problem. Naravno da uvek možeš da kiksneš, ali smo se na njima češće klizali u prethodnim sezonama. Svaki drugi ili treći meč. Sad drugačije pristupamo, minuli period je u tom smislu bio dobar. A ako ga gledamo kroz prizmu trofeja onda je loš“.

Za vreme Uroševićevog mandata Partizan se jednom plasirao u grupnu fazu Lige Evrope (dvaput nije), osvojio dva kupa (dva nije), a od šampionske krune – ništa.

Dugo nismo osvojili titulu, na tom planu nismo uspešni, iako se trudimo svaki put i nadamo se da će biti predstojeće sezone. Što se tiče kupa, četiri vezana slavlja u finalima predstavljaju veliki uspeh, ali ne bežimo od činjenice da smo dvaput zaredom smo poraženi na penale. U Evropi možemo da budemo zadovoljni. Da, ispali smo od Šarlroe golom u produžetku. Dešava se... Ne možemo samo da kažemo: ’Izađi i pobedi’. Nije baš tako. Igra i druga ekipa, odlučuju detalji, nemaš vremena za popravni“.

Slobodan Urošević (©Starsport)Slobodan Urošević (©Starsport)

Što se tiče titule, četiri godine bez nje su prevelika suša za jedan od dva najveća srpska kluba?

Frustrira nas, nervira... Nema šta... Borimo se da budemo prvi“.

Da li ovaj kadar ima mogućnosti za svrgavanje Crvene zvezde?

Čvrsto verujem da ima. Noj se potrefilo da ni posle 19 uzastopnih pobeda nismo smanjili bodovni zaostatak. Imala je sličan niz“.

Može li Partizan do prvog narednog večitog derbija da bude bar u egalu sa večitim rivalom, ako ne i ispred njega?

Daćemo sve od sebe. Najvažnije je da krenemo dobro, što duže budemo konkurentni, ako uspemo čak i da se odlepimo. Zvezda nije u prethodnim prvenstvma osećala pritisak, da joj budemo blizu, igrala je rasterećenije, čim kiksnemo njoj je lakše. Da vidimo kakva je pod pritiskom, kad joj dišemo za vrat, jer smo u prethodnim prvenstvima u ranoj fazi gubili bodove. Večiti rival se odvajao, njegovim igračima bilo je lagodnije nego nama u psihološkom smislu, jer smo ga od starta jurili zaostatak. Sad možemo više da pružimo“, nada se Slobodan Urošević.

NIJE SLABA LIGA KONFERENCIJA

Novu sezonu na evropskoj sceni počeće Partizan u novoformiranoj Ligi konferencija, dvomečom sa Dunajskom Stredom iz Slovačke.

Predstavljena je kao najslabije od tri UEFA takmičenja po rangu, a kad pogledamo ko sve igra i odakle dolazi, nije baš tako. U pitanju su ekipe koje su lagano prolazile grupne faze Lige Evrope. Neki dobri timovi su došli u situaciju da se takmiče u Ligi konferencija. Nije naivna, zhateva maksimalan pristup“, smatra Urošević.

LAKŠE BEZ GOLA U GOSTIMA

Ukidanje pravila o dvostrukoj vrednosti gola u gostima obradovalo je crno-bele.

U početnim rundama UEFA kvalifikacija igramo sa, po rejtingu, slabijim protivnicima, zna da bude komplikovano ako primiš gol kod kuće, unervoziše se. Još ako se potrefi da gol padne u produžetku znatno otežava posao, imaš malo vremena da postigneš dva gola. Ovako je bolje“.

Mada, prošle godine bi pomenuto pravilo donelo benefit Partizanu da se igrao dvomeč sa Šarlroa, jer bi posle 1:1 u Belgiji čekao revanš bez obaveze da mora da pobedi.

Neeee... Svaki put idemo na pobedu. Pokušali smo i protiv Mančester junajteda. Da, nismo uspeli, ali smo pokušali“.

ZATEČEN ZBOG MILOŠEVIĆA

Pre dve godine Slobodan Urošević je precrtan sa spiska kandidata za prvi tim odlukom tadašnjeg trenera Sava Miloševića. Kako se čekao angažman Rajka Brežančića, odlučeno je da se levi bek povede na pripreme u Sloveniji, gde se, uprkos početnom razmimiolaženju, izborio za status i igrao sve mečeve grupne faze Lige Evrope.

Bio sam zatečen tim potezom. Nisam očekivao, jer sam pre odmora igrao sve utakmice, odjednom se nešto promenilo, saznao sam da ne mene ne računa. Razlog – nisam. U fudbalu moraš da se navikneš i na lepe i na ružne situacije. Uspeo sam da se vratim. Ima i do mentalne snage, ponekad proradi inat u nameri da pokažem kako nije sve kako drugi vide. Imao sam i sreću, neki drugi otpisani igrači nisu uspeli da se vrate“.

UGOVOR NIJE GARANCIJA

Tokom prethodne sezone, produžio je Slobodan Urošević ugovor sa Partizanom do leta 2022.

U Partizanu svaki dan moraš da se dokazuješ, bez obzira da li je ostala godina ili četiri ugovora. Ako zaslužuješ da igraš bićeš na terenu, u suprotnom sreću tražiš na drugom mestu. Ugovor te ne štiti mnogo. Primera radi, bilo je situacija kad sam bio otpisan tri godine pre kraja saradnje“.


tagovi

Slobodan UroševićAleksandar StanojevićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara