Jeferson Soteldo (©Reuters)
Jeferson Soteldo (©Reuters)

Posle dve godine strepnje Santos puca na krunu

Vreme čitanja: 5min | sub. 14.01.23. | 22:55

Santastiko kreće u novu kampanju Paulistaa protiv Mirasola

Posle dve uzastopne godine gde je morao da živi sa pretnjom ispadanja u Paulistau, Santos ove subote, otvara svoje učešće u elitnom saveznom prvenstvu sa ciljem da ponovo preuzme jednu od glavnih uloga. Alvinegrosi ove godine nameravaju da se bore za titulu prvaka države, što bi bilo 23. dostignuće u njihovoj istoriji. Za prvu zvaničnu obavezu u sezoni i meču za prvo kolo grupne faze šampionata Paulista, na legendarni stadion Urbano Kaldeira u Vila Belmiro dolazi ekipa Mirasola. Početak je zakazan za 00.30 po srednjoevropskom vremenu. Da bi ostvarili veće ciljeve na turniru, pobeda se smatra ključnom za Santos. Utakmica ujedno označava i debi Odaira Elmana na čelu tima.

Santastiko je deo Grupe A, u kojoj su još Botafogo SP, Red Bul Bragantino i Inter de Limeira. Mirasol se nalazi u Grupu B, u kojoj su još Guarani, Sao Paulo i Agua Santa. Državno prvenstvo Paulista zadržalo je svoju tradicionalni format se 16 timova podeljenih u četiri grupe, svaka od njih sa po četiri učesnika. U prvoj fazi klasifikacije, oni će se suočiti kroz jednokružan sistem, ali bez utakmica između klubova iz iste grupe.

Izabrane vesti

Dakle bilo koji tim iz bilo koje grupe, sukobljava se sa ostalih 12 timova iz drugih grupa, osim sa onima u svojoj, dok se sa druge strane sakupljeni bodovi računaju isključivo u grupi kojoj učesnik pripada. Na kraju 12 kola, prva dva iz svake grupe prolaze u narednu rundu. Četvrtfinale i polufinale igraju se u jednoj utakmici, dok se samo finale igra sa uzvratnim mečom iliti revanšom. Dva najlošija sastava u generalnom plasmanu na kraju početne faze ispadaju u drugu ligu.

Krize su bile česte u Santosu u sezoni 2022. i to ne samo u Paulistau. Na kraju minule godine, Alvinegrosi su bacili peškir, gde čak nisu bili zainteresovani ni da popune otvorenu poziciju glavnog trenera posle otpuštanja Liske, zbog loših rezultata. Na mesto glavnokomandujućeg privremeno je bio postavljen Orlando Ribeiro, trener ekipe do 20 godina, i sa njim je tim nekako došao do kraja nadmetanja u Seriji A.

00.30: (1,75) Santos (3,40) Mirasol (4,70)

Postigavši 47 bodova iz 12 pobeda, 11 remija i 15 poraza, Santos je učešće je zaključio na veoma skromnoj 12. poziciji na tabeli. Dovoljno barem da dobije mesto u Kopa Sudamerikani 2023. Zahvaljujući širokoj raspodeli slobodnih mesta u međunarodnim takmičenjima, Serije A će ove godine imati čak 14 od 20 učesnika u dva kontinentalna takmičenja.

Na Paulistau 2022. Santos nije uspeo da se plasira u drugu rundu takmičenja. Sa 14 poena iz tri pobede, pet remija i četiri poraza, završio je na trećem mestu u Grupi C, u kojoj su bili Red Bul Bragantino (20 bodova) i Santo Andre (15). Na kraju se to ispostavilo još i kao olakšavajuća okolnost, jer se ekipa iz Vile Belmiro veći deo prvenstva Serije A nalazila u zoni ispadanja.

Odair Elman će zvanično debitovati za Santos protiv Mirasola. Angažovan ubrzo po završetku brazilskog prvenstva, trener je počeo da radi na rekonstrukciji tima još dok je bio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Od 14. decembra, kada se ekipa ponovo okupila, novi komandant pokušava da sprovede svoje ideje igre. Tendencija je da Elman usvoji formaciju 4-3-3 za svoj prvi okršaj, a Soteldo je izabran za trećeg igrača u sredini terena. Trener bi trebalo da promoviše i debi Žoaa Lukasa, Dodija Moreire i kolumbijskog napadača Stivena Mendose.

Mirasol u ovu sezonu Paulistaa ulazi razmišljajući o nacionalnoj sceni. Prvi put u svojoj istoriji tim će se takmičiti u Seriji B brazilskog prvenstva. Pravo nadmetanja u drugoj po snazi nacionalnoj ligi zaradio osvajanjem titule u Serije C 2022. godine, u drugoj godini posle pristupa iz Serije D.

Tim je već je pokazao svoju sposobnost da se takmiči od početne faze, kada je akumulirao 33 boda iz deset pobeda, tri remija i šest poraza, završivši na čeonoj poziciji ligaškog dela sezone. U drugoj i odlučujućoj etapi obezbedio je pravo da se popne još jedanu lestvicu u brazilskom fudbalskom sistemu, tako što je završio kao lider grupe B, zabeleživši 12 poena iz tri pobede i tri remija, dva više od Botafoga SP, koji je na drugom mestu takođe imao obezbeđeno mesto u drugoj ligi Brazila. Odluka o prvaku Serije C, donešena je u finalu protiv ABC-a. Posle remija bez golova u Natalu, pobeda na domaćem terenu od 2:0 stavila je trofej u Mirasolovu galeriju.

U prošlogodišnjem izdanju Pauliste, tim je imao solidnu kampanju. Sa 17 bodova iz četiri pobede, pet remija i tri poraza, završio je kao četvrti treći u grupi C, u kojoj su se u četvrtfinale plasirali Palmeiras (30 bodova) i Ituano (19). I ako se nije plasirao u narednu rundu takmičenja, njegov rezultat je nadmašio timove koji su bili učesnici viših nacionalnih rangova. Ove sezone, misija je da se plasira u četvrtfinale i, ko zna, ponovo zaigra u polufinalu, što je tim i uradio u dva od poslednja tri izdanja Paulistaa.

Mirasol je zadržao važne igrače iz pobedničkog pohoda u Seriji C, kao što su golman Darli, vezista Kamilo i napadač Negueba. Uz to doveo je nekoliko poznatih imena za ovu sezonu,a dobar deo njih stiže sa startnim statusom, kao što su levi bek Bruno Kortez i napadači Luan i Ze Roberto. Tim, kojim komanduje trener Rikardo Katala, za debi imaće i nekoliko izostanaka. Napadač Silvinjo se oporavlja od povrede leve noge koju je zadobio na treningu, dok bek Vinisijus Baračoli leči povredu kolena zadobijenu prošle godine.

BRAZIL, PAULISTA - 1. KOLO

Subota

Inter de Limeira - Sao Bernardo U TOKU

Portugeza - Botafogo SP U TOKU

Santo Andre - Guarani U TOKU

Palmeiras - Sao Bento U TOKU

Nedelja

00.30: (1,75) Santos (3,40) Mirasol (4,70)

15.00: (2,85) Agua Santa (2,90) Ferovijarija (2,60)

20.00: (2,65) RB Bragantino (2,85) Korintijans (2,85)

22.30: (1,50) Sao Paulo (3,80) Ituano (6,50)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

PaulistaBrazilSantosMirasol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara