Poslednjih 10 dana pijace: Šta kome treba, ko šta planira, gde će biti najluđe 1. septembra pred ponoć...

Vreme čitanja: 8min | pon. 22.08.22. | 12:53

Mali podsetnik na ono što nas čeka narednih dana...

Ušli smo u poslednjih deset dana letnje pijace. Utisak je da poslednjih dana imamo zatišje, mnogi velikani na vreme su pazari ovog leta i praktično formirali ekipe, ali kako to obično biva sam finiš nam po pravilu donese i neka iznenađenja. Zato imamo pravo da se nadamo da je ovo samo zatišje pred buru.

Za ta iznenađenja ima vremena, mi se ovoga puta bavimo nekim očiglednim stvarima, odnosno onim što možemo da očekujemo od najbogatijih klubova Evrope u narednih desetak dana.

Izabrane vesti

Na tržištu je još nekoliko zanimljivih slobodnih agenata (Beloti, Kavani, Daglas Kosta, Vilijan, Marselo, Huan Mata; od srpskih igrača: Ljajić, Spajić, Radoja, Sulejmani, Šćepović), novi klub očajnički traži jedan od najpopularnijih fudbalera svih vremena - Kristijano Ronaldo, Mančester Junajted potpuno je pomahnitao i panično traži pojačanja za nekoliko pozicija, a tu je i nekoliko poslova koji su pred realizacijom.

Dakle, sasvim dovoljno za uzbuđenja na pijaci narednih dana...

MANČESTER SPREMAN NA RAZNE 'LUDORIJE', BIĆE GUŽVE I NA STAMFORD BRIDŽU, ARSENAL IMA U PLANU JOŠ JEDAN VELIKI POSAO

Pa da krenemo od kluba od kog se definitivno najviše može očekivati. U pitanju je Mančester Junajted, razume se. Kupovinom Kazemira za preko 70.000.000 evra, klub sa Old Traforda potvrdio je da je spreman na sve u finišu prelaznog roka. O pozicijama za kojim tragaju teško je govoriti. Načelno, to su krilo, desni bek, centarfor (pogotovo ukoliko ode Ronaldo) i rezervni golman, međutim užasan strat sezone učinio je da posrnuli gigant počne da 'luduje'. Celo leto uprirao je i rukama i nogama da dovede Frenkija de Jonga, imao čak dogovor sa Barselonom (igrač odbio transfer), da bi se onda 'preko noći' okrenuo potpuno drugačijem tipu veziste i - kupio ga. U pitanju je Kazemiro, naravno.

Ovaj primer govori da Đavoli baš i nemaju postojanu strategiju, ili kako bi Nemci rekli kaderplanung, pa nikoga ne treba da iznenadi ukoliko reše da poslednjih dana požar gase još nekim jakim imenom, usko nevezano za ono što im je zaista potrebno.

Lista igrača s kojima je Junajted ovog leta povezivan impresivne je dužine. I suludo bi bilo da pominjemo sva ta imena. Zato ćemo samo o onima što su i dalje aktuelna. A dva najaktuelnija su Antoni iz Ajaksa i Kodi Gakpo iz PSV-a. Prvo je bila priča kako je Gakpo alternativa za Brazilca, međutim prema najnovijim informacijama Mančester će ići po obojicu?!

Podsetimo, Ajaks je već odbio 80.000.000 za Antonija, a u Ajndhovenu su čuvši za to rešili da značajno podignu potraživanja za Gakpoa. Očito primetivši tu paniku koja vlada na Old Trafordu.

Kada je u pitanju pozicija desnog beka Aron van Bisaka nema poverenje Erika ten Haga, najverovatnije će u Kristal Palas, a kao poslednje opcije Junajteda najčešće se pominju Seržinjo Dest i Toma Menije.

Od golmana u priči su Asmir Begović i Jan Zomer, dok je lista potencijalnih pojačanja za špic napada nešto duža. Na njoj su, između ostalih, Antoan Grizman, Musa Dembele, Mateus Kunja, Alvaro Morata, Mauro Ikardi...

Kristijanov odlazak mogao bi čak da znači dolazak dvojice napadača, spekulišu ostrvski mediji.

Ali Mančesterov najveći problem sada već postaje vreme, kog je sve manje. Jedno je izvesno - u kancelarijama Old Traforda biće najluđe poslednjeg dana.

I dok u crvenom delu grada sve pršti, u plavom - nirvana. Kupovinom Serhija Gomeza iz Anderlehta kojim je popunjen roster i pozicija levog spoljnjeg, Siti je za ovo leto završio. Baš kao što se čini da je i Liverpul dovođenjem Darvina Nunjeza stavio tačku na pijacu. Tako je, u krajnjem slučaju, poručio i Jirgen Klop: "Aktiviraćemo se samo u slučaju da još neko ode".

A to bi, iz ove perspektive, mogao da bude samo Nabi Keita...

Sve velike stvari trebalo bi da su završili i Antonio Konte i njegov Totenhem. Od Nikola Zaniola definitivno neće biti ništa, Ruslan Malinovski nije ni bio toliki prioritet, dok se kao nešto realnija mogućnost pominje dovođenje Trevoa Čalobe.

Arsenal nošen izvanrednim igrama u prva dva kola neće srljati. Mikel Arteta je očigledno fino posložio kockice na Emiratima, čelnici kluba mu veruju, a on pažljivo bira pojačanja. Ako još neko i bude dolazio posle Zinčenka, Fabija Vijeire i Gabrijela Žezusa biće to Pedro Neto iz Vulvsa.

Taj posao, ukoliko do njega dođe, bio bi jedan od najvećih ovog leta, pošto Vulverhempton zahteva 50.000.000 funti.

Poslednji od engleskih TOP 6 je Čelsi. Na Stamford Bridžu neće biti gužve kao na Old Trafordu, ali svakako treba očekivati dosta toga. Još jedan vrhunski štoper sigurno dolazi (plus jedan jeftiniji), zatim jedan napadač takođe, što će reći da Plavci vrlo izvesno idu na cifru veću od 300.000.000 evra kada je u pitanju utrošak na novajlije.

Vesli Fofana iz Lestera prvi je favorit za mesto uz Kalidu Kulibalija i Tijaga Silvu i on bi prvi trebalo da podigne dres Čelsija u narednim danima. Mada su tokom vikenda krenule i spekulacije da Plavci gledaju ka Hariju Megvajeru?!

Prvi Tuhelov pik za napadača je Pjer Emerik Obamejan i ta priča deluje dosta realistično, jer Gabonac se neće naigrati u Barseloni pored Roberta Levandovskog. Pritom, Katalonci moraju da se reše još nekih igrača kako bi imali mogućnost da prvo registruju Kundea, a potom i igrače koje još planiraju da angažuju.

U MADRIDU MIRNO, U BARSELONI REGISTRACIJE GLAVNA TEMA

Real Madrid je dosta neočekivano prodao Kazemira, ali kako je prilično dobro popunjen na sredini terena vrlo verovatno neće ići po zamenu. U startu je bilo oprečnih informacija, pominjalo se da je želja Florentina Pereza Njukaslov Bruno Gimarais, tokom vikenda u prvi plan je iskočilo ime Pjer Emila Hejbjerga (Totenhem), no prema poslednjim informacija Marke Kraljevići neće zavlačiti ruku u kasu. Ančeloti veruje Oreljanu Čuameniju, igrao mu je u prva dva kola i na kraju krajeva - radi se o pojačanju od 80.000.000 evra kome nije mesto na klupi.

Kada je Atletiko u pitanju eventualni dolasci u finišu prelaznog roka zavisili bi od odlazaka. Rohiblankosi žele da se reše Antoana Grizmana jer nemaju nameru da ga kupe idućeg leta od Barselone (klauzula o otkupu postaje obavezna ako odigra polovinu utakmica ove sezone makar po 45 minuta), ali njegova plata značajno skraćuje spisak eventualnih budućih poslodavaca. Realnost - nema zainteresovanih.

Bilo je reči da bi i Alvaro Morata mogao da napusti Vandu, pa ipak, do toga neće doći.

Barselona još nije registrovala Žila Kundea i to je prvi i osnovni cilj narednih dana. Kada taj problem bude rešen Laporta će se posvetiti još jednom Ćavijem zahtevu - dovođenju novog desnog beka. Viljareal je juče odbio ponudu za Huana Fojta. Ašraf Hakimi je od starta bio nerealna želja, pominju se Toma Menije, Vanderson iz Monaka i Ektor Beljerin, dok su jeftinije i realnije opcije Jusef Atal i Nice i kapiten Rena Amari Traore.

BAJERNU DEFINITIVNO PROPAO LAJMER, DORTMUND IMA JEDNU ŽELJU, PSŽ MORA DA RASPRODAJE

Nemci po tradiciji na vreme završavaju sve svoje poslove. Tako je manje-više i ovog puta. Za Bajernov prelazni rok mnogi će reći da je bio sjajan. Imao je Hasan Salihamidžić u planu još jednog igrača, bila je to specijalna želja Julijana Nagelsmana, ali ona mu ipak neće biti ispunjena. RB Lajpcig je uspeo nekako da se odbrani i sačuva Austrijanca Konrada Lajmera. Doduše samo za sada. Jer ako ovaj uskoro ne produži ugovor sa Saksoncima, Bavarci će ga već na zimu bezecovati za iduće leto. I to za džabe.

Borusija iz Dortmunda imala je tu veliku nesreću sa Sebastijanom Aleom. Kao privremeno rešenje, da ga odmeni, doveden je veteran Antoni Modest, i činilo se da je to. Međutim poslednjih dana, nakon sitnih ali iritirajućih povreda Adejemija i Malena, ponovo je aktivirana priča o Kalumu Hadsonu Odoiju iz Čelsija.

Jasno je ipak da ako dođe do nadmetanja sa Njukaslom oko visine obeštećenja Borusija neće biti ravnopravan takmac...

U Parizu će biti baš radno u narednih desetak dana. Ne samo da Luiš Kampoš pokušava da završi renomiranog štopera i vezistu, nego mora da proda pet-šest igrača koje je Kristof Galtije precrtao.

Milan Škrinijar iz Intera meta je Svetaca nedeljama unazad. Prvi čovek milanskog kluba izjavio je pre nekoliko dana da ni po koju cenu neće pustiti Slovaka ovog leta, ali to nije odvratilo Parižane. Oni i dalje pokušavaju. Kao opcija B najčešće se pominje Mohamed Simakan iz RB Lajpciga. Veruju ipak na Parku prinčeva da još nije vreme da se ozbiljnije okrenu momku rođenom u Marselju, pa nemački klub nije dobio zvaničnu ponudu, o čemu su govorili i čelnici Bikova prethodnih dana.

Kada govorimo o vezisti Kampoš je odavno odabrao, čak se u jednom momentu činilo i sve dogovorio, a onda - tišina. Ništa već danima ne čujemo o prelasku Fabijana Ruiza iz Napulja u Pariz. No imajući u vidu da Španca nije bilo u protokolu Napolija u prvom i drugom kolu Serije A, biće da su preostali samo još detalji do ozvaničenja.

Na izlaznim vratima PSŽ-a su Draklser, Gej, Kurzava, Ikardi, Navas, Paredes, Erera...

JUVE SAMO DA OZVANIČI DEPAJA, MILAN JURI ŠTOPERA I VEZNOG, INTER IMA DVOJICU NA RADARU

U Italiji ne očekujte puno bure do kraja meseca. Juventusu je preostalo samo da zaključi posao oko Memfisa Depaja. Sve je praktično ugovoreno. Vodi, doduše, Stara dama razgovore i sa Leandrom Paredesom iz PSŽ-a, ali da bi on došao neko mora da ode - Mekeni ili Zakarija.

Pred Paolom Maldinijem i njegovim Milanom još su dva zadatka - štoper i vezni. Od centralnih defanzivaca u konkurenciji su ostali Evan Endika iz Ajntrahta i Džafet Tanganga iz Totenhema. Nemci ne pokazuju volju da spuste cenu sa 30.000.000, zbog čega je Englez trenutno bliži San Siru.

Opcije za novog veznog su niskobudžetne: Rafael Onjedika iz Midtjilanda, Aster Vranks iz Volfzburga i Žan Onana iz Bordoa. Nijedan od ovih igrača nema više od 22 godine i ne bi trebalo da košta preko 10.000.000 evra.

Inter trenutno traga za jednim štoperom, ali ako bi kojim slučajem popustio pred naletom Paria i prodao Milana Škrinijara, morao bi da dovede dvojicu centralnih defanzivaca. Mladi Čaloba iz Čelsija je ideja za popunu rostera, dok bi Manuel Akandži iz Dortmunda bio ta skuplja varijanta u slučaju odlaska Slovaka.

Vrednost Švajcarca procenjena je na 30.000.000 evra.

A sad možemo da počnemo da odbrojavamo: 10, 9...


tagovi

Letnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus
Real Madrid
Barselona
Arsenal
Man. Junajted
Man. Siti
Totenhem
Liverpul
PSŽ
Dortmund
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara