(©Starsport)
(©Starsport)

Postmundijalska depresija gotova, vreme za ozbiljan fudbal

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.09.23. | 08:34

Protiv Mađara večeras (20.45) da Srbija ponovo zaigra kako ume

Sa velikim očekivanjima u Katar, sa velikim razočaranjima iz Katara. Uhvatila je Srbiju postmundijalska depresija koja ju je držala i u prva tri kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Iako tabela kaže drugačije, da Orlovi imaju dobro prolazno vreme na putu ka Nemačkoj 2024. činjenica je da na terenu, u objektivno gledano lakoj grupi, u kojoj su apsolutni favoriti za direktan prolaz na EP – nisu briljirali. Protiv Litvanije (2:0) je to bilo skromno, protiv Crne Gore u Podgorici (2:0) još slabije, iako je tu uzeto svih šest bodova. Umalo je sve prosuto u Razgradu protiv Bugarske, ali je gol u poslednjem minutu (1:1) delimično spasao stvar.

Izabrane vesti

Sve kada se sabere – sedam bodova. Ali, tanak utisak. Ni blizu „najlepše igre na svetu“, kako je to do Katara tražio selektor Stojković. Posle Mundijala promenili su se zahtevi, priča, planovi, način igre...

No, vreme je da se taj medeni mesec skupljanja bodova bez autoritativne igre na terenu završi. Da se postmundijalska depresija ostavi u arhivima. Ionako je počela nova sezona, dosta reprezentativaca je promenilo klubove, okrenuli su novi list u karijerama. Red bi bio da tako bude i večeras (20.45) na Marakani, u derbiju kvalifikacija protiv Mađarske.

Ili možda bolje rečeno, red bi bio da se Srbija vrati na staro, na igru pre Katara, iz prethodnih kvalifikacija ili Lige nacija, kada je na terenu delovala moćno, ubojito, kao da u svakom trenutku može da postigne gol. Tačno je da je matematički svejedno da li će Orlovi na EP ići kao prvi ili drugi u grupi, odnosno, da je u takvoj jednačini možda i bod solidna opcija. Međutim, zarad samopouzdanja, optimizma, atmosfere, ugleda, nije baš isto da li se na šampionat kontinenta ide kao pobednik grupe ili onaj koji je lideru gledao u leđa.

Dvomeč sa Mađarskom: prvi meč večeras i drugi sledećeg meseca u Budimpešti, vrlo verovatno će presuditi ko će kao pobednik grupe otići u Nemačku. Sa severnim komšijama su Orlovi tri puta igrali u skorije vreme i zabeležili sva tri ishoda. Ali, u Piksijevom mandatu su odigrali jednom, u Budimpešti i pobedili (1:0).

Dve utakmice sa Mađarskom biće najteži test za Orlove do Evropskog prvenstva, makar kada su takmičarske utakmice u pitanju. Rival je selekcija iz A klase Lige nacija, tim koji je, za razliku od našeg, igrao na dva poslednja šampionata kontinenta. Idealni su i trenutak i protivnik da Srbija ponovo proigra i počne da vraća interesovanje navijača, koje je solidno opalo posle Mundijala.

Svi su preduslovi za tako nešto ispunjeni: gro prvotimaca u dobroj formi dočekuje utakmice, a napadačka linija Milinković-Savić – Tadić – Mitrović u odličnom raspoloženju nakon letnjih transfera, novih ugovora, golova i asistencija kojima su se predstavili publici u Arabiji i Turskoj. Samo taj pelcer da prenesu večeras na travu Marakane...

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 4. KOLO

Četvrtak

18.00 (6.25) Litvanija (3.60) Crna Gora (1.70)

20.45 (1.75) Srbija (3.50) Mađarska (5.00)



tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeFudbalska reprezentacija Mađarskekvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara