Crno-beli u Gentu (© FK Partizan)
Crno-beli u Gentu (© FK Partizan)

Postoji scenario po kome Partizan može direktno u osminu finala: Značilo bi mu zbog večitog derbija

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.11.21. | 12:23

U narednom kolu, u Talinu verovatno overava prolaz

Dva remija za mir u kući. Prvi u Estoniji je i te kako obradovao crno-bele, jer su Flora i Anortozis posle 2:2 ostali na pristojnoj udaljenosti, drugi u Gentu je pokazao da mogu ravnopravno da se nose sa jednim od boljih belgijskih timova (1:1) i da su praktično već obezbedili evropsko proleće.

Posle četvrtog kola Lige konferencije situacija na tabeli Grupe B se dodatno razbistrila. Gent je matematički osigurao plasman u narednu rundu, dok će u preostalih 180 minuta Partizan tražiti najpre prolaz, potom priliku da eventualno ugrozi Poglavice na prvom mestu i tako sam sebi olakša posao u prvom međunarodnom dvomeču tokom 2022.

Izabrane vesti

Već u narednom kolu, 25. novembra, tim Aleksandra Stanojevića će u Talinu moći da završi posao i prođe u nokaut fazu trećeg po vrednosti UEFA takmičenja. Tamo ga sigurno vodi pobeda nad Florom, dok je druga opcija remi sa Estoncima, pod uslovom da Anortozis na Kipru ne savlada Gent. Bude li baš tako nepovoljan scenario, promocija bi se odložila za 9. decembar kad u Humskoj gostuje Anortozis. I to sa malim, gotovo nikakvim šansama, jer bi u tom slučaju srpski predstavnk imao komoditet da sebi priušti čak i poraz od dva razlike – koliko je savladao Kiprane u Nikoziji, na premijeri takmičenja – jer bi prošao dalje na osnovu ukupne gol-razlike.

Postiji i scenario o kome niko na crno-beloj strani Topčiderdskog brda ne razmišlja, niti je realan, ali je matematičk izvodljiv. Poraz u Estoniji i slavlje Anortozisa nad Belgijancima u sledećoj rundi dovelo bi Kiprane u situaciju da bilo kojom pobedom u Beogradu jure plasman dalje. Uvodna dva kola (po 2:0 protiv naredna dva rivala) pokazala su da su takve šane na nivou statističke greške.

S druge strane, postoji mogućnost da se u završnici grupne faze Parni valjak domogne prvog mesta. Za tako nešto potrebna su mu dva kiksa Genta. Tačnije, da u preostalim mečevima osvoji četiri boda više od Poglavica, a valja znati da i sastav Hejna Vanhacebruka za dve sedmice putuje u Nikoziju, a početkom decembra čeka Estonce. Dobije li Gent makar jedan meč definitivno će biti prvi.

A to prvo mesto i te kako je značajno, jer pobednika grupe oslobađa baraža. Drugoplasirani mora na jedan od trećeplasiranih timova Lige Evrope – bude li to Partizan u konkurenciji će mu ostati sedam klubova, ako prođe Crvena zvezda, jer u toj fazi nije moguće da se sretnu ekipe iz iste države – a termini otkrivaju koliko bi to naporan izazov bio za ekipu Aleksandra Stanojevića.

Prvi meč baraža na programu je 17. februara, neposredno pred meč sa Radničkim iz Kragujevca u Humskoj, a revanš 24. februara, u sedmici koja se završava večitim derbijem. Deluje da će i crno i crveno-beli imati obaveze u Evropi baš uoči međusobnog duela na stadionu „Rajko Mitić“.



tagovi

Liga konferencijeFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara