Gonsalo Ramos i Lautaro Martinez (©Reuters, ©AFP)
Gonsalo Ramos i Lautaro Martinez (©Reuters, ©AFP)

Povratak u dane slave: Ošamućeni Inter pred Benfikinom tvrđavom

Vreme čitanja: 5min | uto. 11.04.23. | 13:15

Portugalski i italijanski velikan dugo ne uspevaju da pređu četvrtfinalnu fazu Lige šampiona

Jednog portugalskog velikana već je "obezglavio", a na putu do trofeja koji je osvajao tri puta isprečio mu se još jedan. Inter u prvom meču verovatno najmanje atraktivnog četvrtfinala ovogodišnje Lige šampiona ide na noge Benfiki. I neće biti favorit na Lužu, sve zbog serije katastrofalnih rezultata u prethodnih mesec dana.

Četvrtfinale nije bilo srećno lovište za lisabonske Orlove u poslednje vreme. Od plasmana u finale Kupa evropskih šampiona 1990. godine, Benfika se našla u pet navrata u ovoj fazi i svaki put je eliminisana, sve u eri Lige šampiona. Inter je, u međuvremenu, među poslednjih osam prvi put u 12 godina i nije prošao dalje otkako je 2010. godine osvojio ušati pehar. Nije ni čudo što su svi akteri koji su uključeni u okršaj nestrpljivi i nadaju se povratku u dane slave.

Izabrane vesti

"Inter se vratio u četvrtfinale Lige šampiona i zaista smo ponosni na ovo jer klub kao što je naš zaslužuje da igra u ovakvim utakmicama", rekao je trener Intera Simone Inzagi. "Ove dve utakmice protiv Benfike će biti neverovatne, sa odličnom atmosferom. Benfika je jaka i veliki je klub, koji je zasluženo osvojio svoju grupu. Ali i mi smo dobra ekipa i želimo da ponovo nateramo naše navijače da sanjaju. Biće emotivna i teška borba".

Pošto je sezonu počela u trećem kvalifikacionom kolu, ekipa Rodžera Šmita nije bila nadjačana od strane PSŽ-a i Juventusa u grupnoj fazi. Dva puta je remizirala sa šampionom Francuske, zabeležila je dve pobede protiv torinske Stare Dame i dva puta je savladala Makabi iz Haife za prvo mesto u grupi. Klub Briž je bio najveće iznenađenje osnovnog dela, ali nije mogao da pruži veći otpor Orlovima u osmini finala.

21.00: (2,35) Benfika (3,35) Inter (3,35)

Dolazak u poslednjih osam u uzastopnim sezonama je značajno dostignuće za tim koji ne dolazi iz najboljih pet liga. Međutim, Benfika je prošli put dostigla plafon u četvrtfinalu, a ove sezone ima izbalansiraniju ekipu i čak i bez svetskog šampiona Enca Fernandeza koji se pridružio Čelsiju zimus izgleda oštro, strpljivo i efikasno. Pritisak je smanjen, a u kampanji u kojoj nijedna od najvećih ekipa ne izgleda nepobedivo, ovo bi moglo da bude vreme za lisabonskog giganta sa Luža.

Šmitova ekipa igra klasični nemački gegenpresing sa portugalskim akcentom u formaciju 4-2-3-1. Pritisak vrši od početka, sa napadački nastrojenim bekovima i krilnim igračima koji preopterećuju vezni red podržavajući darovitog Rafu Silvu i korisnog Gonsala Ramosa. Zimski potpis Gonsalo Guedes daje više opcija napred, dok su slobodni udarci i asistencije Alehandra Grimalda bili ključne karakteristike. Dodajte ovde Davida Neresa i imate recept za nešto posebno.

U međuvremenu, dok se Inter borio za konzistentnost u Seriji A, Nerazuri su konstantno igrali dobro u Ligi šampiona. Uspeli su da se kvalifikuju iz jake grupe koja je takođe uključivala Bajern i Barselonu i stigli su do četvrtfinala pošto su eliminisali opasni Porto sa dve solidne igre izgrađene na sjajnim odbranama golmana Andrea Onane.

Izgleda da je ova ekipa Intera dizajnirana da najbolji rezultat pruži u velikim utakmicama. Pogledajte samo rezultate milanskog tima u svim takmičenjima 2023. Nerazuri su izgubili od Empolija, Bolonje i Specije u Seriji A, ali su pobedili Napoli, dva puta Milan i sada Porto. Inzagi forsira sistem 3-5-2, gde su krilni bekovi tu da pokriju ceo bok, a trener ih često zamenjuje tokom utakmica sa Mateom Darmijanom i Robinom Gosensom, dobrim alternativnim opcijama za Denzela Damfrisa i Federika Dimarka. Jedan od trojice veznih igrača je plejmejker Hakan Čalhanoglu, a preostala dvojica Nikolo Barela i Henrik Mhitarjan započinju presing i podržavaju napadače. Romelu Lukaku još nije u najboljoj kondiciji, ali navijači Intera i Inzagi se nadaju da će se uskoro vratiti i uspostaviti smrtonosno "Lu-La" partnerstvo sa Lautarom Martinezom.

--------------------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV: 

pogodi najduži tiket sa parovima 1,25 i više

----------------------

Otkako je dobio Leče početkom marta, milanski tim nije slavio ni na jednom od narednih šest mečeva u svim takmičenjima. Portu je jedva odoleo na Dragau, od Juventusa je u nadoknadi izbegao poraz u Kupu Italije, protiv Salernitane je ispustio dva boda pred sam kraj, dok su ga Specija, Fjorentina i Juve tukli minimalnim rezultatom.

Doduše, ima i Benfika značajnog udela u tome što okršaj sa Portovim dželatom dočekuje sa većim šansama za trijumf. Do četvrtfinala je stigla bez ijednog poraza, Klub Brižu je u dve utakmice spakovala sedam komada, a u prvenstvu je ubedljivi lider sa samo dva poraza u 27 utakmica. Ovaj drugi je pak došao u nezgodno vreme, baš prethodnog vikenda u derbiju sa Portom, i možda malo poljuljao samopouzdanje ekipi Rodžera Šmita.

"Kada dođete do nokaut faze, jednostavno morate da očekujete najbolje protivnike. Ovo je izuzetno važan meč za oba kluba, jer se uložilo mnogo energije. Očekujemo veoma fokusiran, taktički napredan tim, koji će igrati do granice mogućnosti, ali to moramo i da pokažemo. Inter ima mnogo kvalitetnih igrača i moramo biti spremni da ih zaustavimo", poručio je Šmit.

Šmit trenutno nije baš najbolje raspoložen jer mu nedostaje polovina odbrane. Otamendi neće smeti da igra zbog kartona, a povređeni su Ristić, Grimaldo, Bah i Guedes. Ni u tabori Nerazura kadrovska situacija nije idealna, budući da Simone Inzagi za gostovanje u Lisabonu neće moći da računa na Hakana Čalhanoglua i Milana Škrinjara.

Znaju na Lužu da bi prednost u prvom meču mogla da bude od presudnog značaja za prolaz, a nadu da bi mogli da je ostvare uliva im podatak da su od prethodnih 25 evropskih mečeva na svom terenu izgubili samo tri - 16 pobeda, šest remija.

Simone Inzagi ima mnogo više problema i briga. U italijanskim časopisima svakodnevno se pojavljuju nova imena njegovih naslednika, jer Inter apsolutno ne deluje dobro. Iz poslednjih šest ligaških mečeva uspeo je da osvoji samo četiri boda, a od 29 do sada odigranih mečeva Inter je čak deset izgubio. Borba za titulu je odavno izgubljena, sada će Nerazuri da budu srećni makar samo da se plasiraju u narednu kampanju Lige šampiona.

BENFIKA - INTER

(TV Arena Sport Premijum 2, 21.00)

Stadion: Da Luž

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

Projektovane postave:

Benfika (4-2-3-1): Vlahodimos – Žilberto, Antonio Silva, Morato, Grimaldo – Florentino, Čikinjo - Žoao Mario, Aursnes, Neres - Gonsalo Ramos.

Inter (3-5-2): Onana – Darmijan, Ačerbi, Bastoni – Damfris, Barela, Brozović, Mhitarjan, Dimarko – Martinez, Lukaku.

LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE

Utorak

21.00: (2,35) Benfika (3,35) Inter (3,35)

21.00: (1,78) Mančester Siti (3,90) Bajern Minhen (4,95)

Sreda

21.00: (2,90) Milan (3,10) Napoli (2,80)

21.00: (1,80) Real Madrid (3,60) Čelsi (5,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaBenfikaInterRodžer ŠmitSimone Inzagi

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara