Oni su već viđeni u Superligi
Oni su već viđeni u Superligi

Pozadina Fifinog saopštenja: Propao Realov i Barsin plan, grupe LŠ sa šest klubova, Svetsko sa 24 učesnika

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.01.21. | 11:59

Bližimo se reformi

Fifa ujedinjena sa Uefom i ostalim kontinentalnim konfederacijama. Podvučen je ranije poznati stav: kategoričko stop osnivanju zatvorene Superlige! Uz pretnju gramzivim velikanima: ko bude igrao Superligu neće moći da igra ni Mundijal ni Euro ni ostala kontinentalna prvenstva na reprezentativnom nivou.

Sve jasno, ali – zašto sad?

Izabrane vesti

Time se danas naširoko bave sportski mediji širom Evrope. I dok Španci tvrde da ovako preteća poruka nije upućena nikome konkretno, Italiji uveravaju: usmereno je baš ka Pirinejima. Jer navodno je ovaj plan bio ideja španskih velikana. Konkretno madridskog Reala i Barselone što Đozep Marija Bartomeu nije ni krio.

Drugi izvori navode da su u celu priču umešani i Mančester junajted, Liverpul i Milan kao jedini predstavnik Italije otvoreno na strani osnivanja Superlige. Juventus i Inter su se recimo držali po strani, Bajern je recimo pod pritiskom navijača bio otvoreno protiv, iako su ga idejni tvorci novog takmičenja računali kao sigurnog učesnika.

A šta je zaista bio plan?

Da se od sezone 2022/2023 igra Superliga sa 20 klubova od kojih bi 15 bili osnivači takmičenja i imali zagarantovano mesto. Nešto nalik fudbalskoj verziji Evrolige. Iz Engleske bi tu bili Arsenal, Čelsi, Liverpul, Totenhem, Mančester Siti i Mančester junajted, iz Španije Real, Barselona i Atletiko Madrid, iz Italije Inter, Juventus i Milan, iz Nemačke Bajern i Borusija Dortmund, iz Francuske Pari Sen Žermen.

Iz Gazete delo SportIz Gazete delo Sport

Preostalih pet učesnika? Nije se dotle došlo.

Ovih 15 klubova bi imali zagarantovanu zaradu od 350.000.000 evra po sezoni! Takmičenje bi se igralo u dve grupe od po 10 timova, prva četiri bi išla u nokaut fazu, prvih pet na Fifino Klupsko svetsko prvenstvo, koje će svakako biti prošireno.

Treba naime reći da će i reforme Lige šampiona svakako biti. Plan je da se elitno evropsko takmičenje proširi na 36 klubova, jer cela ova priča se i vrti kako bi klubovi igrali više utakmica i tako dobili više para od TV prava.

Očekuje se da Uefa za desetak dana prezentuje nacrt nove Lige šampiona za period od 2024. do 2027. Svaki klub će imati garantovanih 10 utakmica. Jer u grupama bi umesto četiri kluba igralo po šest ekipa.

Postoji čak i ideja da svi budu u jednoj grupi, ali da svakako svaki klub odigra po 10 utakmica, po pet kod kuće i na strani, ali ne protiv svakog rivala, već bi žrebom bilo odlučeno sa kim će se odmeriti. Svakako bi se pravila jedinstvena lista, prvih 16 bi išlo u plej-of. Realnija je ipak opcija sa šest grupa sa po šest klubova.

Pitanje je međutim kako će se kvalifikovati timovi za ta nova četiri mesta. Da bi se učinilo velikima verovatno će se oni birati po plasmanu na Uefinoj rang-listi. Tako najveći skoro nikad ne bi ostali bez mesta, čak i ako ga u jednoj sezoni podbace u nacionalnom prvenstvu. Opet bi igrali Evropu i tako održavali plasman na Uefinoj listi. Kroz klasične kvalifikacije bi svakako ostali na šest klubova.

Veliki će dakle svoje izgurati. Na ovaj ili onaj način. Samo što će deo profita ostati u Uefinoj kasi. A i u Fifinoj, jer čim je ona stala uz Uefu znači da je dogovoreno i proširenje Klupskog svetskog prvenstva na 24 tima. Mundijalski sistem. I prilika da i Fifa zaradi.

A kako će sve to izdržati igrači? Njih izgleda niko ni pita.


tagovi

UEFAFIFAEvropska Superliga

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona
Man. Junajted
Man. Siti
Liverpul
Totenhem
Arsenal
Bajern
Dortmund
Milan
Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara