Milan Makarić, Lazar Tufegdžić i Nenad Lukić (©Starsport, ©MN Press)
Milan Makarić, Lazar Tufegdžić i Nenad Lukić (©Starsport, ©MN Press)

Predator Lukić, hit sezone Tufegdžić i čovek-tim Makarić - najproduktivniji igrači Superlige

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.12.20. | 09:06

Fudbal karijere za fudbalere Spartaka, TSC-a i Radnika

Prolećni deo sezone je završen, red je da igrači odmore, a klubovi da polako svedu račune, analiziraju šta je bilo dobro, a šta ne i još bitnije, da vide koji su igrači podbacili, kome treba dati veću minutažu, pre svega kako obezbediti novac za goli život? Prevedeno na srpski fudbalski rečnik: koga prodati?

Ne zavisi samo od želja, već i mogućnosti, jer iako Superliga jeste razvojna liga za bogatije sredine nije baš ozbiljna preporuka za vrhunski fudbal. Pa tako godinama iz Srbije odlaze samo oni najmlađi ili oni koji baš odskoče. A ove jeseni odskočili su momci od kojih se to možda i nije očekivalo: u manjoj meri napadač TSC-a Nenad Lukić – “u manjoj meri” samo iz razloga što je on i lani pokazao da je klasa iznad Superlige i nije nikakvo iznenađenje što je ovde – Spartakov Lazar Tufegdžić, te Milan Makarić iz surduličkog Radnika.

Izabrane vesti

Do poslednjeg kola na listi igrača sa najviše golova i asistencija vodio je Tufegdžić, ali ga je het-trikom aistencija na gostovanju kod Inđije pretekao Lukić, sad već možemo slobodno da kažemo: sigurno jedan od TOP 3 ofanzivna igrača Superlige, računajući tu čak i fudbalere Zvezde i Partizana.

Partizanovo dete je i prošle sezone terorisalo rivale u tandemu sa Vladimirom Silađijem, postiglo 16 golova i imalo osam asistencija, a sada samo nastavilo u istom, pa možda i jačem ritmu. Silađi možda nije tako učinkovit, ali Lukić vuče: devet golova i još devet kao posledica njegovih poteza. Ako računamo i Kup i kvalifikacije za Ligu Evrope Lukić je već dvocifren sa 11 golova i 13 asistencija.

Očekivali smo da Lukić ode iz Srbije i prošlog leta, ima i sada klubova koji se raspituju, ali kako su nam rekli u Topolskom sportskom klubu tamo su rešeni da ga zadrže bar do kraja sezone. Pride, ne treba zaboraviti da je TSC odigrao meč manje od ostalih rivala, jer je epidemija korona virusa odložila hjihov meč sa Javorom.

Idemo sad o Tufegdžiću, lansirao ga je na veliku scenu Nemanja Nikolić – i on bi svakako bio u ovoj grupi da nije otišao iz Subotice po petrodolare u Saudijsku Arabiju – a on je nastavio sam i posle toga i svakako je najprijatnije iznenađenje jesenje polusezone. Momak ponikao u Zvezdinoj omladinskoj školi tresao je mreže i Crvene zvezde i Partizana i polusezonu završio sa fenomenalnim učinkom od devet golova i osam asistencija što zaista nije čest slučaj u Superligi, posebno ne od igrača koji ne nastupaju za večite.

Inače, čak četiri Tufegdžićeve asistencije išle su za Nikolića i to je i dalje najefikasniji tandem Superlige iako je rasformiran vrlo brzo nakon što je sezona počela.

Nikolić je u međuvremeno otišao, a nažalost po Spartak bilo bi pravo čudo ako bi Tufegdžić i sledeće sezone ostao u Subotici. Prosto, zaslužio je da se oproba i u nekoj ambicioznijoj sredini.

Na kraju Milan Makarić, ponikao je u Vojvodini, šetao se tamo i vamo sve dok nije eksplodirao u Surdulici. Već 12 golova kraj imena 25-godišnjeg Novosađanina, tri je dao sa penala, još tri namestio saigračima. Igra najbolji fudbal karijere i apsolutni je lider Radnika. O tome svedoči i podatak da je Makarić potpisao čak 44,4 odsto golova koje je surdulički klub postigao jesenas. Nema nikakve sumnje da nijedan drugi klub nije toliko zavistan od jednog igrača kao Radnik od Makarića.

U stvari, mogli bismo da kažemo da je Makarić lično Surduličanima doneo 16 od 27 bodova Radnika. On je naime kao dvostruki strelac bio najzaslužniji za 3:1 protiv Voždovca na startu sezone, het-trikom je uništio Zlatibor (4:1), davao golove u minimalcima protiv bivšeg kluba OFK Bačke i Radničkog iz Niša, kao i u pobedi od 3:0 protiv Mačve, a u tom meču je i asistirao za preostala dva pogotka. Pogodio je i u remiju 1:1 protiv Rada.

Ima 25 godina, a i Radnik polako uči kako se zarađuje na prodajama igrača što smo videli na primerima Samjuela Ovusua (200.000 evra), Nikole Vasiljevića (300.000) i prvenstveno Igora Zlatanovića na kome su zaradili čak 1.300.000 evra kad je odlazio u Majorku. Ima interesovanja i za Makarića, prvenstveno sa istoka, pa ćemo videti da li će biti i dogovora.

Iza pomenutog trija sa 10 golova i tri asistencije je Takuma Asano, ali ipak je mnogo lakše davati golove za beogradske velikane nego za Spartak, TSC ili Radnik. Dalje idu Đuro Zec (5+7) iz TSC-a, Petar Bojić iz Vojvodine (8+3), najbolji igrač Crvene zvezde Aleksandar Katai (7+4 na svega 12 utakmica), pa njegov saigrač Mirko Ivanić (7+3), a dvocifren je još trio Čukaričkog koji čine Veljko Birmančević, Asmir Kajević i Ibrahima Ndiaje, svi sa po šest golova i četiri asistencije, koliko je ubeležilo i Vošino krilo Miljan Vukadinović.



tagovi

TSC Bačka TopolaNenad LukićMilan MakarićLazar Tufegdžić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara