Slavlje Lutonovih igrača (©Reuters)
Slavlje Lutonovih igrača (©Reuters)

Premijer liga na Kenilvort Roudu! Luton penalima preko Koventrija do istorije!

Vreme čitanja: 4min | sub. 27.05.23. | 20:53

Od pete lige do najskupljeg nacionalnog prvenstva na svetu

Iako ih je na tabeli Čempionšipa delilo 10 bodova razlike u korist Lutona, Šeširdžije i Koventri sva tri puta ove sezone odigrali su egal. I svaki put je Luton vodio. Prvo dvaput na svom stadionu u septembarskih 2:2, pa već od prvog minuta na februarskom gostovanju (1:1), a onda i u najvažnijem ikada duelu ova dva kluba - finalu plej-ofa za plasman u Premijer ligu. I ponovo je Koventri uspeo da izjednači na 1:1.

Tako je čitava sezona, posle 46 prvenstvenih utakmica, pa još tri u plej-ofu i dodatnih pola sata u produžecima, stala je u penal-seriju. A, u njoj su uspešniji bili fudbaleri Lutona! Svih šest izvođača za Šeširdžije šutirali su precizno. Sigurni su bili i petorica fudbalera Koventrija, ali ne i Fakanti Dabo. Nekadašnji đak Čelsija poslao je loptu daleko na tribine, a Luton u Premijer ligu. U sezoni 2013/14 uspeli su da posle pet godina izađu iz petoligaškog ranga, a deset godina kasnije igraće najskuplje, verovatno i najjače, nacionalno takmičenje na svetu.

Izabrane vesti

Najveće zasluge za to sigurno ima 40-godišnji Velšanin Rob Edvards. Nekadašnji đak Aston Vile, koji je najveći deo karijere proveo igrajući za Vulverhempton i Blekpul, radi sjajan posao na klupi Lutona. Uspeo je mladi trener i prošle sezone da dovede Luton do plej-ofa Čempionšipa, ali tada je uspešniji bio Hadersfild. Ovaj put prepreke nije bilo. Prvo je preskočen favorizovani Sanderlend, i to nakon poraza u prvom meču (1:2, pa 2:0), a sada i Koventri.

Nema Luton zvučna imena u svom timu, reč je o klubu vrlo skromnog budžeta za transfere i plate igračima, ali još jednom su momci na koje računa Edvards pokazali da imaju veliko srce. Nije ih poremetio neprijatan detalj koji se dogodio već u uvodnim minutima meča kada se na terenu onesvestio štoper Tom Lokjer.

Sigurno da njegovim saigračima nije bilo lako da nastave utakmicu, ali kao da im je to bio motiv više da pokažu šta znaju. Poveli su u 23. minutu pogotkom Džordana Klarka nakon sjajnog prodora Elajdže Adebaja (OVDE). Samo pet minuta kasnije i on je mogao da se upiše u strelce, ali je iz zicer pozicije šutirao pored gola. Potom je u 41. minutu 25-godišnjak ponikao u Fulamu uspeo da zatrese mrežu, međutim, koristeći ruku, te gol nije priznat.

U pauzi između dva poluvremena do igrača Lutona stigla je informacija da se Lokjerovo stanje popravilo i da je počeo da komunicira sa lekarima. Oslobodili su se jednog psihološkog tereta, ali kako je vreme odmicalo, pojavio se drugi - saznanje da su jako blizu plasmana u Premijer ligu. Iskoristio je Koventri pad koncentracije kod rivala rivala za izjednačenje u 66. minutu. Kontranapad po levoj strani preciznim udarcem završio je Gustavo Hamer (OVDE).

Ipak, ni 20. put ove sezone Koventri nije uspeo da preokrene nakon što je gubio. Jedini je tim u Čempionšipu koji makar jednom nije napravio takav podvig. Ako ne računamo penale, ovo im je bio osmi remi. Ali, na njihovu žalost, penali se u finalu plej-ofa i te kako računaju...

Premijer liga će se naredne sezone igrati u Lutonu, na simpatičnom Kenilvort Roudu kapaciteta nešto većeg od 10.000 mesta. Moraće Šeširdžije da renoviraju svoj stadion, prvenstveno kako bi obezbedili adekvatne uslove za TV prenose. Najavljeno je da će ih ti radovi koštati oko 10.000.000 evra, ali neće sigurno žaliti novac. U planu je izgradnja novog stadiona, radovi bi trebalo da počnu tokom sledeće godine, a bonus od 100.000.000 evra za plasman u Premijer ligu i potencijalno još toliko ako ekipa izbori opstanak, sigurno će biti od ogromnog značaja klubu.

Nije ovo prvi put da će se Luton takmičiti u najjačem rangu. Da ga se domogne svojevremeno mu je pomogao Radomir Antić, ali biće ovo prvi put da klub sa juga Engleske igra u Premijer ligi od njenog osnivanja 1992. godine. Podsećamo, ne tako davno takmičili su se u petom rangu. Baš tada je u klub doveden vezista Peli Radok Mpanzu, koji se i danas nalazio u startnoj postavi. Iako je njegova priča filmska, prva zvezda tima ipak je 27-godišnji Karlton Moris. Najbolji je strelac tima sa 20 golova, nikada nije igrao u Premijer ligi i biće zanimljvo videti kako će se snać. Ima tu još nekih interesantnih imena, prvenstveno pominjani Adebajo, ali i 20-godišnji Džozef Tejlor, koji ga je zamenio na kraju prvog produžetka.

Umalo da dva minuta pre kraja drugog postane heroj pošto je oduzeo loptu Koventrijevom igraču i zatresao mrežu, ali je iz VAR sobe arbitru signalizirano da je igrao rukom. I jeste, međutim, to je samo odložilo pohvale mladom napadaču, pošto je precizno izveo penal i pomogao ekipi da ostvari san o plasmanu među najbolje enegleske klubove.

Uživaće u Lutonu narednih dana, ali moraće klub i da poradi na pojačanjima. Objektivno, nije ovo tim koji deluje da bi mogao da poremeti planove mnogima u Premijer ligi, mada biće zanimljivo videti kako će se zvezde svetskog fudbala snaći na pomenutom stadionu. Čelsi se prošle sezone dobro pomučio da slavi 3:2 u meču FA kupa.

ČEMPIONŠIP – FINALE PLEJ-OFA (VEMBLI – JEDAN MEČ)

Koventri - Luton 1:1 (0:1), penalima 5:6

/Hamer 66 - Klark 23/


tagovi

Luton TaunKoventri SitiČempionšipČempionšip plej-ofPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara