Presek u stanja u nižim ligama: Brodarac tone, Partizanova filijala vraća se u Prvu ligu; kuva na Istoku, Borča klizi ka četvrtoj ligi, Sloga i Mladost jednom nogom u baražu...

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.04.21. | 19:55

Crvenka se okrepila...

Još jedna reprezentativna pauza je iza nas. Potrajala je, ali ruku na srce, lakše smo je podneli i "preboleli" nego neke prethodne zahvaljujući dobrim rezultatima čete Dragana Stojkovića Piksija i nekoj vrsti renesanse srpskog reprezentativnog fudbala.

Elitne divizije širom Evrope bile su, dakle, na pauzi, međutim na "malim terenima" igralo se punom parom. Lopta se po svim "ćoškovima" Srbije ponovo zakotrljala početkom marta. Prštalo je na sve strane od Subotice do Vranja, s posebnim akcentom na poslednjih desetak dana, dok nije bilo elitnog loptanja.

Izabrane vesti

Kao po običaju mi ćemo napraviti đir po nižim ligima naše zemlje. Ovo je prvi takav pregled od novembra prošle godine.

Šta se promenilo od tada? Ko je iskočio u prvi plan? Ko je nazadovao? Probaćemo da dođemo do odgovara kroz tabelarni prikaz stanja u četiri grupe Srpske lige, odnosno kroz pregled situacije u svim zonskim ligama Srbije.

Igrali su tokom ove pauze i srpski prvoligaši. Dva kola su iza njih u poslednjih šest dana. Prvi i najjači utisak jeste buđenje pirotskog Radničkog koji je pre tri dana tukao lidera i imenjaka iz Kragujevca (1:0), a pre toga uzeo bod drugoplasiranom Kabelu na njegovom terenu (1:1). Usled ta dva rezultata razlika između Kragujevačana i Novosađana smanjena je na sedam bodova, dok je Kolubara (četiri trijumfa u nizu) prišla Kabelu na samo tri koraka.

Radnički 1923 bezbedan je (i dalje) na liderskoj poziciji. Do kraja treba očekivati veliku borbu između Lazarevčana i Novosađana za to drugo mesto što vodi u elitu. Mada, pitanje je šta će biti s Kabelom i da li i dalje ima ambicije da juri Superligu...

PRVA LIGA SRBIJE

Kada je u pitanju Srpska liga do najvećih promena u odnosu na prvi deo sezone došlo je u beogradskoj grupi. Brodarac je usled nemalih problema kroz koje prolazi njegov prvi čovek i bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije - Slaviša Kokeza, prokockao prednost od dva boda u odnosu na Teleoptik. I ne samo da je ispustio prednost, nego je nizom loših rezultata dozvolio Partizanovoj filijali da ode na velikih plus osam, izgubivši (1:2) na domaćem terenu od tima koji veoma dobro vodi Albert Nađ. Bilo je to u 21. kolu.

Teleoptik nije u ovu sezonu ušao s imperativom, plasman u viši rang možda čak i nije planiran, međutim sada nema dileme da je to velika želja kluba iz Zemuna.

Naravno, treba podsetiti da po prvi put pobednici četiri grupe Srpske lige neće imati zagarantovano mesto u Prvoj ligi. Pošto se PLS ponovo krati na 16 klubova četiri prvaka srpskoligaških grupa igraće dodatni baraž posle kog će samo dva tima u viši rang.

U Vojvodini sigurnu prednost održava Mladost Satelit. Radi se o klubu s višedecenijskom tradicijom koji je u poslednjih nekoliko godina doživeo veliku ekspanziju, kada je dobio moćne sponzore u kompanijama koje se bave trgovinom elektromaterijala. Mladost je 2018. bila u petom rangu (Novosadska liga), ušla je u Vojvođansku ligu - Jug kao najbolja, a onda uz dosta sreće i zahvaljujući prekidu prvenstva usled pandemije koronavirusa skočila u Srpsku ligu - Vojvodina. Biće izgleda i treća promocija za tri godine...

Na Zapadu potpuna dominacija požeške Sloge se nastavlja. Taj tim otišao je na pauzu sa devet bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Budućnost iz Arilja. Sada je razlika 14 bodova i Sloga je u nastavku primila samo jedan gol. Sa ukupno devet primljenih to je najbolja odbrana u sve četiri trećeligaške grupe. Takođe, u pitanju je jedini tim u ovom rangu bez poraza.

Najuzbudljiviju trku imamo u Srpskoj ligi - Istok. Tamo su četiri vodeća kluba "sabijena" u sedam bodova, s tim što nema lider (Timok) najbolju poziciju. Budućnost iz Popovca preskočiće Zaječarce ukoliko dobije dva odložena meča... Određenu šansu vide i Radnički iz Svilajnca, odnosno Vlasina.

Ispod svake srpskoligaške tabele imaćete priliku da vidite i poredak u svim pripadajućim zonskim ligama. U novembru smo konstatovali kako je u veoma teškoj poziciji najveći klub ovog ranga - Crvenka. Nekada član Prve lige velike Jugoslavije... Tokom pauze očito je došlo do zbijanja redova u Crvenki, pa je taj tim vezao tri pobede (pre poraza u proteklom kolu), čime je izašao iz zone ispadanja. Naravno, mirna luka i dalje je daleko.

S druge strane, nekada stabilan član srpske elite BSK iz Borče nikako da zabeleži pobedu, da se trgne. Agonija ovog tima traje od početka novembra. Ispadanje u Beogradsku zonu sve je izvesnije...

SRPSKA LIGA - BEOGRAD

BEOGRADSKA ZONA

SRPSKA LIGA - VOJVODINA

VOJVOĐANSKA LIGA - SEVER

VOJVOĐANSKA LIGA - JUG

VOJVOĐANSKA LIGA - ISTOK

SRPSKA LIGA - ISTOK

ZONA ISTOK

ZONA ZAPAD

ZONA JUG

ZONA CENTAR

SRPSKA LIGA - ZAPAD

ŠUMADIJSKO - RAŠKA ZONA

KOLUBARSKO - MAČVANSKA ZONA

PODUNAVSKO - ŠUMADIJSKA ZONA

ZAPADNO - MORAVSKA ZONA

NAPOMENA: Sve tabele preuzete su sajta SRBIJASPORT.NET


tagovi

srpske ligeSuperligaPrva liga SrbijePLS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara