Luis Montoja (©AFP)
Luis Montoja (©AFP)

Priča o Onse Kaldasu, fuziji, Zvezdi, krovu kontinenta i tragediji najuspešnijeg trenera

Vreme čitanja: 5min | čet. 12.11.20. | 23:05

Decenija je prošla otkako se tim iz Manisalesa okitio titulom prvaka Kolumbije, a noćas se bori za mesto u plej-ofu

Bliži se vreme za podvlačenje crte u zemlji sunca, smaragda, kafe i još koječega... Kolumbijska Primera došla je do samog kraja ligaškog dela takmičenja, a samo Independijente iz Santa Fea, Deportes Tolima i Deportivo Kali kolo pre kraja osigurali su plasman u plej-of. Za preostalih šest pozicija konkuriše osam ekipa. Otuda dva finalna susreta 19. kola šampionata, zakazana za noćas, dobijaju na značaju.

U San Huan de Pastu domaći Deportivo dočekuje Onse Kaldas, dok u kolumbijskoj Jermeniji - takav je naziv grada - Kukuta dočekuje Ameriku iz Kalija. Crveni đavoli su nadomak doigravanja, u Kukuti, koja je zalepljena za dno tabele, ne bi trebalo da imaju težak posao, pažnja je usmerena na okršaj ekipa koje još imaju šanse da se nađu na pozicijama koje vode u fazu borbe za titulu. Deportivo Pasto trenutno je sedmoplasiran sa 30 bodova, dok je Onse Kaldas na 11. mestu, sa 26. Crta se, dakle, podvlači kod osmog mesta, a ekipi iz Manisalesa možda ni obe pobede u preostalim rundama ne završavaju posao.

Izabrane vesti

Možda ne izgleda tako, ali ove dve ekipe u svojoj istoriji poseduju šampionski pehar Kolumbije. Pasto je do njega došao jednom, 2006. godine u formatu Aperture, dok je Kaldas uspeo da se upiše četiri puta 1950, 2003. (Apertura), 2009. (Apertura) i 2010. (Klausura). Međutim, ono što ovaj klub izdvaja od ostalih velikana kolumbijskog fudbala, jeste najveće priznanje koje ekipa može da dobije na tlu Južne Amerike, trofej namanjen osvajaču Kopa Libertadores. Najblaže rečeno, bilo je to pravo fudbalsko čudo, bez enormnih ulaganja. Jednostavno, sve se poklopilo, od igračkog kadra do tadašnjeg trenera Luisa Fernanda Montoje. Neviđeni sklad i jedinstvo.

Do imena kluba, moramo segnuti do samih korena, a oni vode u 1959. kada je tim zvanično osnovan. Međutim, pravi koreni vode još dublje, u 1930. godinu kada je osnovan Deportivo Kaldas, klub koji je 1950. postao šampion, i čija je titula kasnije pripisana novooformljenoj ekipi, dok drugi deo priče potiče iz 1948. godine i kluba Onse Deportivo. Kako su obe ekipe krajem pedesetih upale u finansijske poteškoće i gotovo da je došlo do gašenja, za pomoć su se obratile doktoru Hermanu Ramirezu, članu gradskog veća Manisalesa i čoveku koji je obožavao fudbal. Tadašnji predsednici oba kluba žestoko su zastupali svoje stavove, Karlos Gomez Eskobar bio je za oživljavanje svog Deportivo Kladasa, dok je Eduardo Aruble želeo da se određena svota novca dodeli njegovom Onse Deportivu. Doktor Herman, inače dobar prijatelj sa predsednicima oba kluba, preporučio im je da osnoju potpuno novi klub, fuzijom već postojećih, kako bi lakše izdejstvovali neophodne finansije. Tako je 1959. godine osnovan jedinstveni Deportivo Onse Kaldas, a Ramirez je počastvovan kao jedan od suosnivača.

Zanimljivo, ekipa je, kako bi se uigrala sa predstojeće prvenstvo, krajem iste godine odigrala nekoliko internacionalnih prijateljskih utakmica, između ostalih sa Bokom Juniors, Urakanom, Palmeirasom i Crvenom zvezdom, koja je te godine imala mini-turneju po Južnoj Americi.

U svojoj istoriji Kaldas je upisan kao prvi kolumbijski klub koji je nastupao sa natpisom sponzora na uniformama, a tokom godina nekoliko puta menjao je i ime, iz komercijalnih svrha. Tako se, recimo, od 1980. do 1990. zvao Kristal Kaldas, a 1995. je nastupao pod imenom Onse Kaldas Leona, to je ujedno bila i poslednja godina sa imenom sponzora.

Zlatno doba tim iz El blanko doživljava početkom 21. veka, a drugu titulu posle više od 50 godina, prvu od fuzije, osvojio je 2003. godine u formatu Apertura, gde je u finalnom dvomeču bio bolji od Juniora iz Barankilje sa 1:0. Upravo ta titula omogućila je Kaldasu da se naredne godine drugi put nađe među probranom elitom zelenog kontinenta.

A, tamo, renesansa... Tim iz Manisalesa je grupnu fazu prošao kao prvoplasirani, da bi u osmini finala posle boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminisao Barselonu iz Gvajakila, a u četvrtfinalu Santos. Do finala Onse Kaldas je stigao preko još jednog brazilskog velikana Sao Paula, savladavši ga ukupnim rezultatom 2:1.

Bitka za prestižni trofej bila je pravo čudo za četu Luisa Montoje, jer ju je tamo čekao prethodni šampion Boka Juniors. Prvi meč odigran 23. juna na čuvenoj Bombonjeri završen je bez pogodaka, a revanš je usledio sedam dana kasnije na stadionu Palogrande u Manisalesu. Posle 90 minuta bio je 1:1, rezultat koji je ostao na snazi i po okončanju produžetaka. Pristupilo se izvođenju penala, gde su se obe ekipe propisno ispromašivale. Deblji kraj je izvukao argentinski velikan, pošto nijedan Bokin izvođač (Skjavi, Kaskini, Burdizo i Kanhele) nije uspeo da smesti loptu iza leđa čuvenog golmana Huana Karlosa Enaoa, dok su domaći uspeli da budu dva puta precizni. Kaldas je tako postao tek drugi klub iz Kolumbije koji je poneo epitet kontinentalnog šampiona, pre njega to je učinio Atletiko Nasional 1989, i ponovio uspeh 2016. Na Internacionalnom kupu u Japanu, El blankosi su sastali sa tadašnjim šampionom evrope Portom, koji ih je jedva savladao tek posle druge serije jedanaesteraca sa 8:7 (rezultat meča 0:0).

Nažalost, okršaj sa Portom ostao je upamćen po još jednom događaju. Daleko tragičnijem od poraza. Bio je to poslednji meč za trenera Luisa Montoju, koji je 10 dana posle utakmice upucan od strane razbojnika, koji su pokušali da usred bela dana opljačkaju njegovu suprugu. Zvanično trener godine u Južnoj Americi i najuspešniji kormilar tima iz Manisalesa od tada je kvadriplegičar, odnosno nije u stanju da se služi rukama i nogama.

Od tada pa do danas, Onse Kaldas je još dva puta bio šampion Kolumbije - 2009 (Apertura) i 2010 (Klausura), a poslednji put našao se u finalu 2011 (Klausura), kada je izgubio od Juniora sa 4:2 posle penala (ukupan rezultat iz dvomeča 4:4).

Ponoćni susret sa Pastom, podjednako je bitan za obe ekipe u borbi za zauzimanje pozicija ka finalnoj fazi. Na poslednjih 10 međusobnih duela, Deportivo je zabeležio pet trijumfa, dok Kaldas ima jedan manje.

KOLUMBIJA 1 - 19. KOLO

Petak

00.00: (1,80) Deportivo Pasto (3,30) Onse Kaldas (4,50)

02.00: (5,90) Deportivo Kukuta (3,80) Amerika Kali (1,55)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Deportivo PastoOnse Kaldas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara