©Reuters
©Reuters

Pritisak koji Gvardiolu progoni 12 godina, Siti bez De Brujnea brani englesku čast u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 5min | sre. 22.02.23. | 10:42

Građani pod velikim imperativom dočekuju još jednu završnicu elitnog takmičenja

Prelomni trenuci u sezoni su došli, ističu se kandidature za sve trofeje u sezoni, pa tako i za onaj najvažniji - pehar Lige šampiona. Čelsi je poražen od Dortmunda, Totenhem od Milana, Liverpul je pretrpeo debakl od Real Madrida, pa se došlo u situaciju da Mančester Stiti večeras u Lajpcigu mora da brani čast engleskog fudbala (21.00, TV Arena Premium 2).

Veliki hendikep za sastav Đozepa Gvardiole predstavlja izostanak Kevina de Brujnea, koji je bolestan, pa će zajedno sa Ajmerikom Laportom i Džonom Stonsom propustiti večerašnji okršaj na Red Bula Areni. Iako slobodno može da se kaže da igra Građana gotovo izričito zavisi od verovatno najboljeg plejmejkera na planeti u ovom trenutku, baš sada Mančester Siti mora svima da pokaže da je potpuno spreman i sposoban da istakne jednu od glavnih kandidatura za šampionski trofej.

Izabrane vesti

Đozep Gvardiola se sedam godina nalazi pod tolikim pritiskom da je potpuno promenio viđenje na kompletnu situaciju i odnos prema trofeju koji je dva puta osvojio sa Barselonom, ali potom nije uspeo ni u Bajernu, a ni sada u Mančester Sitiju, gde je u toku njegova sedma sezona. Iako govori da se raduje svakom novom učešću u elitnom takmičenju, verovatno samo on zna kako mu je, s obzirom da je poslednji trofej u ovom takmičenju osvojio sada već davne 2011. godine.

"Ako bi se moja karijera završila sutra, bio bih više nego blagosloven i zahvalan zbog onoga što sam uradio sa Barselonom, Bajernom i ovde u Sitiju u evropskim takmičenjima. Nisam mogao da očekujem da ću imati karijeru kakvu sam imao. Ne samo zbog uspeha koji smo ostvarili u celini, već zbog načina na koji smo igrali. Volim to, ne mogu da tražim više. Želimo da damo sve od sebe. Ako će se to desiti, desiće se. Na kraju je sudbina već napisana. Svi smatraju da je katastrofa ako ne osvojite neke trofeje. Ne znam da li svako postavlja ovu perspektivu za sebe. Ja to ne želim da stavljam. Blagosloven sam što sam ovde. Kada sam došao u Siti, nikada nisam razmišljao da moram da osvojimo Premijer ligu svake godine ili da moram da osvojim tri-četiri Lige šampiona. To može samo Real Madrid, ostali ne mogu", rekao je Gvardiola.

21.00: (4,60) RB Lajpcig (3,70) Mančester Siti (1,85)

Mančester Siti se prvo dugo mučio da dođe do same završnice takmičenja. U polufinalu je zaigrao u sezoni 2015/2016, kada je eliminisan od Real Madrida, a najbliži trofeju bio je 2021. godine, kada je u u svom istorijskom finalu u Portu poražen od Čelsija (0:1) golom Kaja Haverca u 42. minutu. Prošle sezone po Gvardiolin sastav je ponovo bio koban moćni Real Madrid, dok u ovoj Građani još uvek nemaju poraz, pošto su iz Grupe G izašli kao prvoplasirani sa skorom od četiri pobede i dva remija.

Sa druge strane, Lajpcig je bio drugi u grupi upravo sa Real Madridom, Šahtjorom i Seltikom.

"Ovo je fantastično takmičenje. Volim ga. Volimo da budemo ovode, ovo je privilegija. Uvek sam imao taj osećaj. Ne znam dokle ćemo ići, ali već smo ovde u ovoj fazi, svake godine je sve teže da se kvalifikujemo u Ligu šampiona. Teško je proći kroz grupu, znate koliko tu može biti dobrih ekipa. Sanjamo da idemo napred, odigramo dobru utakmicu i idemo u četvrtfinale. Naravno, to je međunarodno takmičenje, sednemo u avion, lepo se obučemo i odemo u Evropu da pokažemo našu igru na novom stadionu i upoznamo novu kulturu", dodao je Gvardiola.

Strateg Mančester Sitija je bio silno kritikovan zbog kiksa protiv Notingem Foresta (1:1) koji je usledio nakon prevrata na liderskom mestu Premijer lige i velike pobede nad Arsenalom. Najglasniji je bio Tijeri Anri, koji smatra da su Građani prilično predvidivi u napadu kada igraju sa Erlingom Halandom. Ipak, katalonski trener ima drugačije viđenje.

"Da li ćemo biti manje predvidivi ne zavisi od Halanda, već u smisli načina na koji možemo da završimo napade u poslednjoj trećini. Da bismo bili manje predvidivi potrebno nam je više trkača iza De Brujnea ili Gundogana, da nam bočni igrači češće dolaze u savršnicu", pokušao je da pojasni Gvardiola.

Dani Olmo je već neko vreme van stroja u Lajpcigu, odranije su otpisani Peter Gulaši i Abdu Dijalo, dok će zvezda ekipe Kristofer Nkunku utakmicu najverovatnije započeti sa klupe za rezervne igrače, iako je zaigrao u poslednjih 20 minuta velike pobede u Volfzburgu (3:0). Upravo taj meč je doneo dodatnu dozu samopouzdanja ekipi Marka Rozea pred večerašnji okršaj.

"Imam mnogo poverenja u svoj tim. Želimo da se takmičimo protiv jedne od najboljih ekipa na svetu, da igramo i tražimo svoje šanse. Siti je vrhunski tim sa izvanrednim trenerom. Rekao sam svojim momcima da ćemo morati da se mučimo, ali ne gledamo na ove utakmice kao na mučenje, već moramo da uživamo u njima. Moraćemo da budemo u mogućnosti da zatvorimo otvorene prostore i sprečimo ih da kombinuju. Moramo da se zabavljamo i uživamo, branimo i osvajamo loptu. Potom je sve u stvaranju i iskorišćavanju šansi koje nam se mogu ukazati. Želimo da se takmičimo sa njima i dokažemo da imamo dobar tim sa dobrim igračima, koji mogu da igraju na vrhunskom nivou", rekao je Roze.

ERLING HALAND POSTIŽE GOL PROTIV LAJPCIGA - 1,90

ILKAJ GUNDOGAN - ASISTENCIJA PROTIV LAJPCIGA - 5,80

EMIL FORSBERG - VIŠE OD 0,5 ŠUTEVA U OKVIR GOLA - 2,90

Kao i svaki protivnik, i Lajpcig najviše strepi od mašine za postizanje golova Erlinga Halanda.

"Želimo da budemo hrabri i rešavamo probleme - Haland je jedan od njih. Želim da do uradimo kao tim. Haland je mnogo napredovao u igri, tehničkom smislu i kretnjama. Sada igra za jedan od najboljih timova na svetu i igrač je svetske klase. Ako vidi gol, ludo želi da zatrese mrežu. Uvek je tu za tim, radi za ekipu", dodaje Roze.

Zanimljivo, Lajpcig je prošle sezone savladao Mančester Siti na svom terenu (2:1) u poslednjem kolu grupne faze takmičenja, ali kada je Gvardiolin tim već obezbedio prvo mesto u Grupi A. Prethodno je na Etihadu bilo prilično uzbudljivih 6:3 za Građane, mada treba napomenuti da je do 75. minuta bilo 4:3, te da se dugo vodila prilično otvorena borba u kojoj je na kraju poklekao nemački sastav.

LAJPCIG - MANČESTER SITI (21.00, Arena Premium 2)

Stadion: Red Bul Arena

Kapacitet: 41.122

Sudija: Serdar Gezebujuk (Holandija)

LAJPCIG: Basvič - Klosterman, Orban, Gvardiol, Raum - Šlager, Lajmer - Soboslaj, Forsberg, Verner - Silva.

MANČESTER SITI: Ederson - Voker, Akandži, Ake - Rodri, Bernardo - Marez, Gundogan, Foden, Griliš - Haland.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, PRVI MEČEVI

Utorak

Ajntraht - Napoli 0:2 (0:1)

/Osimen 40, Di Lorenco 65/

Liverpul - Real Madrid 2:5 (2:2)

/Nunjez 4, Salah 14 - Žunior 21, 36, Militao 47, Benzema 55, 67/

Sreda

21.00: (1,85) Inter (3,50) Porto (5,00)

21.00: (4,60) RB Lajpcig (3,70) Mančester Siti (1,85)

Utorak (14. februar)

Milan - Totenhem 1:0 (1:0)

/Dijaz 7/

Pari Sen Žermen - Bajern Minhen 0:1 (0:1)

/Koman 53/

Sreda (15. februar)

Klub Briž - Benfika 0:2 (0:0)

/Žoao Mario 51pen, Neres 88/

Borusija Dortmund - Čelsi 1:0 (0:0)

/Adejemi 63/


tagovi

Marko RozeKevin de BrujneErling HalandPep GvardiolaLiga šampionaRB LajpcigMančester Siti

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara