Rafinjin pokušaj iz slobodnjaka (© Reuters)
Rafinjin pokušaj iz slobodnjaka (© Reuters)

Procenti koji ubijaju Barselonu: Mora da šutne devet puta da bi dala jedan gol

Vreme čitanja: 2min | pon. 11.12.23. | 14:40

Levandovski prvi strelac, ali promašuje zicere

Ne liči na sebe. Ni igrački, ni rezultatski. Drastično je podbacila u odnosu na isti period lane, kad je već u ovom delu sezone nagovestila povratak na tron, sad je Barselona tek četvrta na tabeli Primere, uz neubedljive partije u prvenstvu i u Ligi šampiona.

Jedan od razloga tako loše pozicije je manjak efikasnosti. Iako redovno postiže golove (samo dvaput nije, na gostovanjima Hetafeu i Šahtjoru), način na koji to radi je skroman. Potvrđeno na duelu sa Đironom kad je čak 11 puta pucala na gol rivala (ukupno 31 hitac) i tek dvaput savladala Paula Gazanigu u porazu 2:4. Brojevi koji ubijaju Barselonu postaju još dramatičniji kad se pogleda učinak u svim takmičenjima.

Izabrane vesti

Katalonci su generisali 338 prilika od starta sezone. Od toga je 127 udaraca bilo u okvir gola. Samo 40 lopti završilo u mreži (30 u prvenstvu, deset u Ligi šampiona). Jasno je: svega 11 procenata realizacije sprečava Ćavijev tim da beleži bolje rezultate.

Naročito kad se uzme u obzir kvalitet napadačke linije. Robert Levandovski je jedini opravdao renome, mada ni on nije dvocifren. Poljak je postigao devet golova i prvi je strelac tima, međutim, isto tako najviše promašuje. Ako se računaju samo ziceri, bivši špic minhenskog Bajerna je propustio da realizuje čak 12 velikih šansi. Nijedan fudbaler u Primeri nema takav „učinak“.

S druge strane, Leva bar nešto i daje i verovatno će prebaciti granicu od 20 golova. Ostali – teško. Žoao Feliks i Feran Tores su na po pet, Žoao Kanselo je dao tri, Ilkaj Gundogan dva (zanimljivo, oba u porazima kod kuće). Može da se gleda i iz drugog ugla, da Barselona ima 15 različitih strelaca, da je raznovrsna, ali je to ne amnestira činjenice da – maši.

Španski mediji su izračunali da je Kataloncima potrebno osam i po prilika pre nego da bi postigli gol. Dakle, svaki devet šut je precizan. Uz to, od šestog kola kad je preokretom savladala Seltu (3:2) nije dala više od dva gola. A to se desilo još 23. septembra.

Paradoskalno deluje činjenica da je Barsa najviše puta šutirala ka golu rivala u tom stradanju od Đirone (31), uz samo dva pogotka od 11 udaraca u okvir gola. Nije to bio najslabiji procenat realizacije, jer je na susretu sa Seviljom stvorila 18 šansi i dobila 1:0. Ne svojom zaslugom, već autogolom Serhija Ramosa. Pogledamo li El Klasiko setićemo se da je imala 15 šansi, isto kao i protiv Rajo Valjekana, a samo po jedan gol.

Možda bi sve to moglo da se podnese da na suprotnom kraju terena ekipa deluje stabilno. A nije, jer je primila već 18 golova na prvih 16 prvenstvenih utakmica. Prošle sezone je bila najbolja odbrana lige, sa svega 20 kapitulacija u 38 kola.



tagovi

BarselonaPrimeraRobert Levandovski

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara