Foto: Reuters
Foto: Reuters

Projekat po ugledu na Siti i Red Bul: Šolakov investicioni fond kupuje turskog i francuskog drugoligaša

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.06.22. | 10:25

Londonska firma u kojoj vodeću ulogu ima srpski biznismen želi Geztepe i Valensijan

Od kupovine 80% vlasništva Sautemptona za oko 240.000.000 evra Sport Republik, londonska firma čiji je investitor Dragan Šolak, dospela je u žižu fudbalske javnosti te se nedeljama unazad govori o narednom koraku srpskog biznismena i njegovih saradnika.

Ambicija novog vlasnika kluba sa Sent Meriza da stvori fudbalsku mrežu nalik Sitijevoj i Red Bulovoj bila je povod za brojne špekulacije o narednim timovima koji su na meti Šolaka i njegovih saradnika, a britanski Atletik ističe da je Sport Republik odlučan u nameri da preuzme Geztepe i Valensijan.

Izabrane vesti

Ugledni ostrvski medij potvrdio je pisanja turske štampe u kojoj se nedavno pojavila informacija da su vlasnici Sautemptona na korak od preuzimanja kluba iz Izmira, kao i da je sledeći tim na listi želja Sport Republika francuski drugoligaš Valensijan.

Kako navodi Atletik, firma osnovana u decembru od strane danskog dvojca Rasmusa Ankersena i Henrika Krafta u decembru, a finansirana od strane srpskog medijskog tajkuna Dragana Šolaka kupovinom Sautemptona je samo napravila prvi korak na putu do ostvarenja cilja, a glavni plan je formiranje mreže klubova kakvu čine Siti grupa i Rad Bul.

Prema Atletikovim saznanjima Rasmus Ankersen, suosnivač i izvršni direktor Sport Republika, posetio je ranije ovog meseca Izmir kako bi nastavio pregovore sa turskim drugoligašem, a preuzimanje kluba koji u vitrinama ima dva Kupa Turske gotovo je izvesno.

Britanci takođe ističu da je Mehmet Sepil, sadašnji vlasnik Geztepea, već neko vreme otvoren za uvođenje novih investicija u svoj klub i da je otvoren za prodaju, a ideja Dragana Šolaka i njegovih saradnika je da otkupe 70% udela. Iako svi izvori nagoveštavaju uspešan kraj pregovora, iz Sport Republika su oprezni kada je u pitanju procena faze pregovora i ističu da dogovor još nije izvesan.

Istovremeno, londonska firma je ušla u pregovore i sa francuskim drugoligašem Valensijanom, ali je proces eventualne kupovine kluba iz grada sa francusko-belgijske granice u znatno ranijoj fazi u odnosu na Geztepe.

Šolak, Ankersen i Kraft, osim Geztepea i Valensijana razmatraju i kupovinu drugih klubova, a posebno su zainteresovani za timove sa potencijalom da igraju u najvišim rangovima u Belgiji, Holandiji, Portugaliji i Turskoj, šampionatima koji se smatraju prvim pratiocima velike petorke, a razlog je lakše dobijanje radnih dozvola na Ostrvu.

Nakon Bregzita, engleski klubovi više nisu u situaciji da mogu jednostavno da potpišu ugovor sa bilo kojim igračem koji im se dopadne iz Evropske unije, jer stranim igračima sada trebaju radne dozvole koje se dobijaju putem sistema zasnovanog na bodovanju. Igrači koji redovno igraju u kvalitetnim ligama zarađuju više bodova od igrača koji se takmiče u slabijim šampionatima. Na primer, fudbaleri francuskog drugoligaša stiču više bodova negoigrači elitnog ranga u Kini, Danskoj ili Poljskoj.

Ukoliko se vizija Sport Republika ostvari igrači Sautemptona išli bi na kaljenje u klubove iz svoje mreže po Evropi, dok b iz istih najtalentovaniji dobijali priliku na premijerligaškoj pozornici.

Podsetimo, upravo po ovakvom sistemu funkcionišu i mreže oko Mančester Sitija i Lajpciga po čijem ugledu i stvaraju sistem srpski biznismen i njegovi saradnici. Vlasnici mančesterskog kluba u posedu imaju još Njujork Siti (SAD), Melburn Siti (Australija), Jokohama Marinos (Japan), Montevideo Siti (Urugvaj), Đironu (Španija), Sičuan (Kina), Mumbaj Siti (Indija), Lomel (Belgija) i Trou (Francuska), dok je kompanija Red Bul na čelu Salcburga (Austrija), Njujork Red Bulsa (SAD), Lajpciga (Nemačka), Bragantina (Brazil), kao i rezervnih timova Red Bul Brazil i Lifering.


tagovi

GoztepeValensijanDragan Šolak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara