Mozzart Bet Superliga Srbije (©Star Sport)
Mozzart Bet Superliga Srbije (©Star Sport)

Prva etapa Mozzart Bet Superlige: Nišlije uvek sa drugom postavom, Voždovac ne zna šta je penal, a Radnik šta je pobeda

Vreme čitanja: 8min | čet. 22.09.22. | 08:23

Ko je pobeđivao, ko gubio u serijama, ko kad pogađao, ko imao najbolju, a ko najlošiju odbranu i napad, ko na svakoj utakmici primio, a ko postigao gol...

Dugo najavljivana i po mnogo čemu istorijska sezona Mozzart Bet Superlige Srbije došla je do trenutka idealnog za prvi veliki presek. Klubovi su na dvonedeljnoj pauzi nakon nekompletnih 12 odigranih kola, a mi da se prisetimo šta smo to gledali u prethodna dva i po meseca.

Neko će u prvi plan isturiti dijametralno suprotan trend u kretanju forme beogradskih večitih rivala – Zvezdine goleade sa početka prvenstva, pa pad u igri, dva vezana remija i provlačenje kroz iglene uši na poslednje dve utakmice; odnosno Partizanovu agoniju na startu šampionata, umalo četiri vezana meča bez trijumfa, a tri bez postignutog gola, prekinutu u nadoknadi vremena duela sa Mladošću u Novom Sadu. A, onda buđenje u drugom poluvremenu večitog derbija, nastavljeno kroz nekoliko uzastopnih ubedljivih pobeda. Uostalom, istorijski je presedan da su i Crvena Zvezda i Partizan još u avgustu promenili trenere, što ovu sezonu već čini posebnom.

Izabrane vesti

Ima onih kojima je prva asocijacija na Mozzart Bet Superligu podizanje iz pepela Novopazaraca i njihova neverovatna serija od sedam uzastopnih pobeda nakon tri vezana startna poraza. Nekome je to “žilavost” TSC-a na najtežim gostovanjima – nisu poraženi ni u Humskoj, ni na Marakani, protutnjali su kroz Banovo brdo i niški Čair; preporod Vojvodine sa potpuno renoviranim rukovodstvom, sportskim sektorom i timom; konstantnost Čukaričkog, koji je čvrsto zauzeo busiju na koti dva na tabeli; agonija Nišlija sa svim mogućim malerima ovog sveta koji su ih snašli letos...

Oni koji navijaju za mlade, dive se partijama Voždovca, svoje svetle trenutke imali su Javor i Kolubara, strpljenje koje su u Kruševcu imali za svog trenera nakon početke serije loših rezultata je za svako poštovanje i to je počelo da im se vraća na terenu. Ipak, sve navedeno stvar je subjektivog utiska, a mi ćemo se fokusirati na ono što je u sportu egzaktno – brojeve!

GUŽVA NA VRHU

I odmah da krenemo od onoga od čega se, ako ste neutralni ljubitelj sporta – živi, a to je neizvesnost. Trenutno na tabeli, između prvoplasirane Crvene zvezde i sedmoplasiranog Voždovca svega je šest bodova razlike, što je gužva u vrhu kakva se ne pamti u novijoj istoriji srpskog fudbala. Primera radi, u istom periodu sezone, prošle godine je između prvog i četvrtog bilo 14 bodova razlike, a između prvog i sedmog čak 18! Sezonu ranije, prvog i drugog je razdvajalo šest bodova, pa još godinu ranije jedan bod više, i tako dalje unazad.

Tačno je, reći će neko da ima zaostalih utakmica i da bi razlika i sada, da su one odigrane, bila veća, ali baš u tom grmu leži zec. Ako se malo bolje pogleda, u dosadašnjem toku sezone Crvena Zvezda je imala samo tri gostovanja, a Partizan svega tri meča kod kuće i, budući da crveno-bele čekaju odloženi dueli sa Vojvodinom i Čukaričkim na strani, vrlo je moguće da bi stanje na vrhu moglo čak i dodatno da se zakomplikuje kada se broj mečeva izniveliše.

U Mozzart Bet Superligi odigrana su do sada 92 meča, postignuto je 245 golova, ili 2,66 po utakmici, što je, primera radi, više nego u italijasnkoj Seriji A ili, makar za jednu decimalu, nego u španskoj Primeri. Na 43 meča slavili su domaćini, na 27 gosti, a 22 utakmice okončane su nerešenim rezultatom. Najčešći rezultat glasio je 1:0 – 14 puta, mada, ako dodamo i onih pet mečeva okončanih rezultatom 0:1, čak 19 puta je zabeležen minimalac, devet puta su utakmice završavane bez golova, a osam puta bilo je 1:1.

Najviše pogodaka viđeno je baš na meču prethodnog, 12. kola Mladost - TSC 2:5, a na pet utakmica postignuto je po šest golova. Najviše ih je, ako neko želi baš toliko da ide u “sitna crevca”, postignuto u poslednjih 15 minuta meča – okruglo 50, najmanje u prvih 15 – 29, a najbrži gol postigao je Bojan Mlađović, posle okruglo 100 sekundi, za vođstvo Radničkog protiv Partizana u drugom kolu. U trećem minutu pogodio je još jedan fudbaler Nišlija - Nikola Štulić u Lučanima, kao i fudbaleri Crvene zvezde, Katai baš protiv Radničkog u prvom kolu, te Pešić protiv Voždovca u šestoj rundi.

Preokret je viđen na šest utakmica. Prvi tek u šestom kolu (Mladost - Radnik 3:2), a nakon toga i na mečevima Kolubara - Čukarički 3:2, Radnički(N) - Napredak 3:2, Čukarički - Mladost 3:1, Voždovac - Radnik 4:1 i Novi Pazar - Crvena Zvezda 1:2.

DOMINANTNI CRVENO-BELI

Najefikasniji tim lige, u svakom smislu, je Crvena Zvezda. I ukupno – 30 golova, a tek po proseku – tačno tri po meču. Čak 12 njenih različitih igrača se upisivalo u listu strelaca, po čemu je takođe lider. Najlošiji napad ima Mladost GAT, koja postiže po gol na dve utakmice, ukupno šest u ovih 12 kola. Da paradoks bude veći, svih šest delo su svega dvojice igrača – Andrija Radulović dao je četiri, a Milan Mirosavljev, koji je u međuvremenu napustio klub, dva.

Jedino Crvena Zvezda i Čukarički postizali su bar po gol na svakoj utakmici ove sezone. Zvezda je i primila najmanje golova, svega pet. Jedan više, ali i na dva meča više primio je TSC, pa je njihov prosek identičan – primaju po gol na svake dve utakmice. Radnik i Mladost primili su najviše, po 29 golova, s tim što su Lučanci, koji su na poslednje dve utakmice primili 11 golova, jedini tim u ligi koji je kapitulirao makar jednom na svakoj utakmici od početka sezone.

Niški Radnički je taj crni niz prekinuo pre neki dan protiv Spartaka. Najviše takozvanih “klin šitova”, a kao da nemamo neku srpsku reč za taj pojam, imao je TSC – sedam! Topolski sportski klub je, ujedno, tim koji je imao najdužu seriju bez primljenog gola, trajala je 439 minuta. Napredak jeste, u meču četvrtog kola protiv Javora, prekinuo višemesečni post, ali gledajući samo ovo prvenstvo, najdužu seriju bez pogotka imao je Radnik – 394 minuta.

Surduličani su jedina ekipa bez pobede u ligi, što se u poslednjih 10 godina u elitnom rangu, nakon 12 odigranih kola, desilo samo još Mačvi u sezoni 2019/20. Setimo li se kako su Šapčani prošli u tom prvenstvu, jasno je da je pred Radnikom veoma teška borba da sačuvaju superligaški status. Ipak, najdužu seriju uzastopnih poraza imala je Mladost GAT – šest, dok je najdužu seriju pobeda (sedam) zabeležio Novi Pazar, jedini tim u ligi koji nijednom nije remizirao ove sezone. Ne računajući Radnik, svaki tim u ligi je makar jednom slavio kao domaćin, dok slast pobede u gostima nisu osetili ni Mladost iz Lučana i Spartak, koji je na šest mečeva na strani postigao samo jedan gol.

Radnik je negativni rekorder u još jednom parametru – u ovih 12 kola predvodilo ga je sa klupe čak pet različitih trenera, trojica kao zvanični šefovi stručnog štaba – Aleksandar Linta, Dragan Radojičić i Dragan Perišić, te dvojica kao vršioci dužnosti Nikola Stojanović i Sekula Rašiovan. Po dvojica trenera dobijala su otkaze i u niškom Radničkom i Mladosti GAT, a Aleksandar Linta apsolutni je ovosezonski tragičar među stručnjacima – imao je sedam uzastopnih poraza na klupama Radnika i Mladosti GAT, pre nego je na Čairu osvojio prvi bod, a već do septembra dva puta je bivao smenjen sa pozicije šefa stručnog štaba. Računajući i Spartak, koji je to uradio pre dan-dva, čak sedam klubova promenilo je trenera u odnosu na početak sezone, ali, kao što već rekosmo, posebno je zanimljivo da su među njima i Crvena Zvezda i Partizan.

EKSTREMI NIŠLIJA

Govoreći o fer-plej listi, na prvom mestu je Crvena Zvezda, čiji su fudbaleri opomenuti 19 puta, ali nijednom nisu isključeni. Po tri crvena kartona dobijali su fudbaleri Radničkog iz Niša i Kolubare, ali, zbirno gledano, najviše kartona dobili su igrači Javora – 38 žutih i jedan crveni. U korist Partizana i Novog Pazara dosuđeno je po šest penala, s tim što su Pazarci jedan promašili, Mladost iz Lučana je zaradila pet, dok samo Spartak i Voždovac nisu do sada šutirali sa bele tačke. “Zmajevima”, interesantno, nije suđen penal ni za ni protiv njih, baš kao što nije nijedan protiv TSC-a, a u ovoj kategoriji bizarna je statistika Radničkog iz Niša, čiji su fudbaleri skrivili šest penala, i to sve već u prvih sedam kola!

Tu nije kraj ekstremima Nišlija. U ovih 12 kola, koristili su čak 31 igrača, najviše od svih timova u ligi, a svih 12 puta utakmicu je počinjala drugačija startna postava. U tom aspektu, najkonstantniji je bio Javor, trener Bondžulić najmanje je menjao i lutao. Pojedinačno gledano, 56 fudbalera odigralo je svaku utakmicu svojih timova ove sezone, ali njih 17 provelo je svaki minut na terenu – dakle, nijednom nisu zamenjeni ili ušli u igru kao rezerve. Uz golmane Borjana, Ranđelovića, Milojevića, Manojlovića, Petrića, Krunića i Kljajića, koji su po prirodi svoje pozicije najkonstantniji, nezamenljivi u svojim ekipama su još: Vladimir Kovačević (Mladost GAT), Milan Obradović (Javor), Milan Bojović (Mladost Lučani), Filip Damjanović i Stefan Hajdin (Voždovac), Mamadu Traore i Stefan Đorđević (Vojvodina) i, što je posebno upadljivo, Periša Pešukić, Milan Joksimović i Slobodan Rubežić iz Novog Pazara, što pokazuje da trener Vladimir Gaćinović gotovo uopšte, ni na minut, nije menjao užu odbrambenu liniju od početka sezone.

ŠTULIĆ I BADAMOSI NAJSTRELCI, IVANIĆ NAJČEŠĆE PAKOVAO

Najbolji strelci Mozzart Bet Superlige su Nikola Štulić i Muhamed Badamosi, sa po devet golova, po pogodak manje postigli su Rikardo i Milan Bojović, s tim što je napadač Partizana postigao tri, a špic Mladosti čak četiri gola iz penala. Tri puta je sa bele tačke bio siguran Bibars Natho, koji je, ujedno, i peti na listi strelaca sa ukupno šest golova. Prvi asistent lige ubedljivo je Mirko Ivanić sa čak osam uspešnih direktnih dodavanja za pogodak svojih saigrača, dve asistencije manje upisao je plejmejker Čukaričkog Marko Docić, dok su po četiri zabeležili Jojić iz Mladosti, Ajdinović iz Voždovca i Jovanović iz TSC-a. Trojica su upisala het-trik, ali Ante Vukušić iz Kolubare i Martin Mirčevski iz TSC-a po jedan, a Rikardo Gomeš dva i to u dve uzastopne utakmice. Rikardo je, zanimljivo, postigao i autogol, kao i još šestorica fudbalera iz lige – Nemanja Mićević (Mladost Lučani), Anton Tolordava (Radnički Niš), Novica Maksimović (Mladost GAT), Veljko Ilić (TSC), Bratislav Đukić (Javor) i Igor Cvetojević (Kolubara).

Pogotke iz slobodnog udarca, što je u fudbalu poseban vid majsorstva, postigli su do sada Mihajlo Banjac, Iv Baraj, Nikola Srećković, Nemanja Tošić i Nemanja Krstić po jedan, a Nemanja Milojević dva, i to oba na utakmici protiv Mladosti iz Lučana (3:2).

I najzad, u tim kola Mozzart Bet Superlige do sada su birana čak 92 različita igrača, neki i po više puta, a najviše, po tri puta, Milan Rodić iz Crvene zvezde, Marko Živković iz Partizana, Muhamed Badamosi i Marko Docić iz Čukaričkog, Nikola Štulić i Bazile Jamkam iz niškog Radničkog, Ifet Đakovac i Aranđel Stojković iz TSC-a i Nikola Petrić iz Napretka. Svaka ekipa makar jednom je dala igrača za tim kola, Radnik samo jednom, kragujevački Radnički dva puta, a najviše različitih igrača u timu kola imali su večiti – Crvena Zvezda 13 i Partizan 11 puta. Nikola Štulić jedini je dva puta biran za igrača kola, ujedno je bio i najbolji fudbaler meseca avgusta, za jul je to priznanje pripalo Veljku Simiću iz Vojvodine.



tagovi

Mozzart Bet SuperligaMohamed BadamosiNikola ŠtulićMirko Ivanić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara