Sejduba Suma (©Starsport)
Sejduba Suma (©Starsport)

Prvi put sa Sumom na evropskom gostovanju, Partizan dovodi pojačanje tek za grupnu fazu

Vreme čitanja: 3min | uto. 17.08.21. | 08:03

Uoči dvomeča sa Santa Klarom

U Dunajskoj Stredi i Sočiju ga nije bilo. U Ponta Delgadi hoće. Propustio je dva uvodna evropska gostovanja, međutim, ako je verovati narodnoj da je treća sreća biće Sejduba Suma u konkurenciji za meč sa Santa Klarom na Azorskim ostrvima.

Izvesno će se Gvinejac naći na spisku Partizanovih igrača koji u sredu jutro kreću na osmočasovni let ka Atlantiku, u međuvremenu će stručni štab odlučiti kad, koliko i gde da ga koristi tokom prvog susreta plej-ofa za plasman u Ligu konferencija. Činjenica da se u Novom Pazaru pre devet dana prvi put našao na terenu u takmičarskim utakmicama ove sezone (golom stavio tačku na ubedljivo slavlje, 4:1), kao i da je tokom drugog poluvremena revanša sa ruskim predstavnikom ubrzao igru (imao šansu) omogućili su crno-belima dodatnog aduta za dvomeč presudan za ostvarivanje evropskih ambicija ove sezone.

Izabrane vesti

Ako se gleda istorija, baš ti veliki mečevi, koje publika posebno pamti, motivišu omalenog vezistu. Davao je golove Videotonu, Olimpijakosu, Rudaru, Malatiji, Moldeu, Šarlroi (u kvalifikacijama), AZ Alkmaru i Astani (u grupnoj fazi), nameštao protiv kijevskog Dinama, Konahsa, turskog i crnogorskog tima i sa te strane ima dosije koji upućuje na zaključak da može da bude faktor u četvrtak veče.

Pitanje je u kojoj ulozi. Trenerski mandat Aleksandra Stanojevića pokazao je da je Suma i te kako koristan kao rezerva. Primera radi, prošle godine u Belgiji je promenio ritam i doneo izjednačenje protiv Šarlroa, na prvenstvenim mečevima sa TSC-om u Senti i Čukaričkim u Humskoj pogocima i asistencijama donosio Parnom valjku bodove, u Novom Pazaru je poentirao tako što je ušao s klupe i to su detalji na osnovu kojih se može pretpostaviti da će na stadionu „Sao Migel“ dobiti šansu u nastavku. Iako i u klubu ima zagovornika ideje da bi Sejduba trebalo da krene u prvih 11, takav scenario je teško zamisliti. Pre svega zbog kompozicije tima, jer bi promocija Afrikanca u startera značila da s njim moraju da počnu igrači koji bi mu „čuvali leđa“ i igrali odbranu umesto njega. A to onda povlači sklapanje ekipe koja nije igrala skorije i predstavljao bi rizik u koji crno-beli ne bi da ulaze u ovako osetljivom i zahtevnom meču. Posebno na strani.

Na sve to, stručni štab meri uzduž i popreko stanje fizičke spreme i procenjuje da li bi Suma, s obzirom da nije prošao pripreme, mogao da izdrži naporan ritam kakav se očekuje da će nametnuti Brazilci iz Santa Klare. Gvinejac je maltene dva meseca bio van ekipe i zato se isplativijom čini odluka da ulaskom u drugom poluvremenu, kad bude svežiji od rivala, promeni ritam u korist gostiju. Kao što je to učinio na nekoliko mečeva prošle sezone, pa i protiv Sočija.

Status Sume se poboljšao, ali kadrovska situacija nije. Protiv Santa Klare izvesno neće igrati Danilo Pantić (povreda primicača izbacila ga van stroja u do kraja septembra), male su šanse da na put krene i Nemanja Jović (čak i da bude u avionu, teško ga je očekivati na terenu, jer nije trenirao desetak dana od udarca u koleno na susretu sa Voždovcem), potrebe da se angažuje još jedan ofanzivac svesni su i rukovodioci, ali kako sad stvari stoje novi fudbaler(i) neće dođi do prvog meča sa Portugalcima. Čak i da se to desi malo kasnije propustiće i revanš 26. avgusta u Beogradu, jer pravila UEFA nalažu registraciju novajlija najkasnije 24 sata pre prve utakmice plej-ofa.

Prema informacijama iz Humske, realnije deluje da se sačeka ishod revanša sa Santa Klarom i tek onda, u završnici prelaznog roka, izvrši presing na potencijalne novaijije. Tim pre što neki od njih i sami žele sa vide hoće li Partizan biti deo Evrope na jesen, tek na osnovu toga, odluče da li će prihvatiti ponudu. Ne bi bilo prvi put.

Uostalom, finansijska situacija na crno-beloj strani Topčiderskog brda bila bi daleko povoljnija kad bi se savladala završna kvalifikaciona prepreka. Nagrada UEFA za plasman u grupnu fgazu Lige konferencija iznosi 2.940.000 evra, tim novcem lakše je realizovati želje. Na vrhu liste su napadač i krilo. Možda sublimiran u jedno.

 


tagovi

Sejduba SumaSanta KlaraFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara