Fudbaleri PSV Ajndhovena (©Reuters)
Fudbaleri PSV Ajndhovena (©Reuters)

PSV bez Gecea, a možda i istraumiranog Zahavija, traži bodove vredne kvalifikacija za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.05.21. | 10:11

Pretposlednje kolo Eredivizije na programu je u četvrtak od 14.30, PSV dočekuje Cvole, dok AZ iz Alkmara gostuje Groningenu

Ko će u kvalifikacije za Ligu šampiona, PSV ili AZ? Odgovor na to pitanje dobićemo u prestala dva kola Eredivizije. Prvo je na programu u četvrtak, a svih devet mečeva na programu su od 14.30 časova.

Odavno se već zna da je Ajaks šampion, dok je od prošlog vikenda poznato i da će Utreht da učestvuje u baražu za Ligu konferencija. Sve ostalo tek treba da se reši, uključujući i to ko će se preseliti u niži rang.

Izabrane vesti

Navijačima je ipak najverovatnije najzanimljivija trka udvoje za 2. mesto na tabeli, koje vodi u kvalifikacije za elitno takmičenje. PSV je tu u prednosti, ima poen više od AZ Alkmara. U slučaju da timovi završe nerešeno, plasman se raspoređuje na osnovu gol-razlike, a i nju ima bolju tim iz Ajndhovena, za osam pogodaka.

14.30: (1,15) PSV (8,50) Cvole (15,00)

Dve pobede garantuju PSV-u drugo mesto i priliku da se bori za prvi plasman u Ligu šampiona posle tri godine. Prethodne dve sezone je bio osuđen na igranje u Ligi Evrope. Za to je neophodno da izabranici Rodžera Šmita u četvrtak savladaju Cvole, za koji igra nekadašnji napadač Čukaričkog Slobodan Tedić. Mladi fudbaler je u Cvoleu na pozajmici, a njegova ekipa je još ranije obezbedila opstanak, ne može da bude slabija od 13. pozicije na tabeli i sada rasterećeno igra preostala dva meča.

Međutim, Šmita muči ogroman broj povreda. Mario Gece još uvek oseća bolove u mišiću i verovatno će biti na terenu tek u nedelju, u poslednjem kolu protiv Utrehta. Slična je priča i sa Mohamedom Ihatarenom, koji je imao stomačnih problema od kojih se još nije oporavio. Timo Baumgartl je još ranije ispao iz selekcije zbog povrede kolena.

Ima ipak i dobrih vesti, Eran Zahavi se vraća u tim posle porodičnih problema zbog kojih nije igrao u prošlom kolu. Naime, njegova žena i četvoro dece su prošle nedelje bili opljačkani u kući u Amsterdamu, pod pretnjom vatrenog oružja. PSV je posle toga Zahaviju izašao u susret, propustio je nekoliko treninga, ali je sa ekipom od utorka.

Pričao sam sa Eranom. Ono što se desilo njegovoj porodici je strašno. Hvala bogu da niko nije bio povređen. Eran je dobio podršku iz svih delova Holandije i mislim da mu je to pomoglo. Videćemo da li je spreman da igra“, kazao je Šmit.

Ako Izraelac ne bude igrao, praktično će sav teret da padne na pleća Doniela Malena, drugog najboljeg strelca Eredvizije sa 18 pogodaka. On je ušao u formu, zatresao je mrežu tri puta na poslednjih pet mečeva, tako da će verovatno da bude najveća opasnost po gol Cvolea.

PSV je pobedio na četiri od poslednjih pet utakmica, i to bez primljenog gola. Cvole je s druge strane u mini seriji od dva poraza. Ova dva tima su se sastali od početka 2015. godine 12 puta, i svih 12 mečeva pripalo je timu iz Ajndhovena. Poslednja četiri sa tri ili četiri pogotka razlike, a u oktobru ove godine bilo je 3:0 za PSV.

Iznenađenju Cvolea nada se AZ Alkmar, koji će u isto vreme da gostuje Groningenu, dok u poslednjem kolu dočekuje Herakles. AZ protiv sebe ima tim koji sa kapitenskom trakom oko ruke predvodi Arjen Roben. Groningenu je bod u poslednja dva kola dovoljan da i matematički osigura mesto u plej-ofu za Ligu konferencija.

14.30: (5,50) Groningen (3,80) AZ Alkmar (1,65)

Ove sezone je slavio u Alkmaru sa 2:1 golovima Ahmeda El Mesaudija. Marokanac je ove sezone postigao ukupno osam pogodaka, jedan manje od saigrača Jorgena Larsena. Očekuje se da obojica od početka meča napadnu AZ. U slučaju da tim iz Alkmara ne prestigne PSV, ne mora da brine za učešće na međunarodnoj sceni. Od ranije je obezbedio Ligu Evrope.

Zanimljive utakmice očekuju nas i u borbi za opstanak. „Fenjeraš“ Den Hag dočekuje direktnog konkurenta Vilem II, a ukoliko nastavi sa sjajnom formom i upiše treću uzastopnu pobedu prestići će ga na tabeli. Bod više od Den Haga trenutno ima Venlo, koji u četvrtak igra u Amsterdamu protiv šampiona Ajaksa, za koji neće igrati Blind i Unuvar, ali hoće Dušan Tadić. Emen našeg Luke Adžića dočekuje Herenven, tim koji sada ima samo minimalnu šansu da se domogne osmog mesta i plej-ofa.

Očekujemo lude fudbalske predstave.


tagovi

EredivizijaPSV AjndhovenAZ AlkmarSlobodan TedićArjen RobenMario Gece

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara