Temu Puki (©Reuters)
Temu Puki (©Reuters)

Puki nadomak Litmanena: Het-trik u Švajcarskoj ga deli od istorije

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.03.21. | 14:33

Finska večeras gostuje Sajdžijama u Sankt Galenu, u okviru prijateljskog duela

Švajcarska i Finska gotovo da mogu da "nakrive kapu" posle uvodnih kvalifikacionih duela za Mundijal u Kataru. Prvi su opravdali status favorita, a drugi uspeli da ostanu neporaženi protiv selekcija koje se bolje kotiraju, pa sa zadovoljstvom iščekuju međusobni sparing duel u Sankt Galenu (20.45).

Domaćini su svoju kvalifikacionu kampanju za Svetsko prvenstvo započeli pobedama nad Bugarskom i Litvanijom, dok je Finska pokupila pohvalne remije protiv Bosne i Hercegovine i Ukrajine, i tako ostala u "životu". Moglo je to i bolje, dakako, naročito u slučaju Sajdžija, mada ima još dota prilike za popravljanje gol-razlike u trci sa Italijom za mesto koje direktno vodi na smotru najboljih selekcija planete.

Izabrane vesti

20.45: (1,57) Švajcarska (3,80) Finska (6,50)

Tim Vladimira Petkovića najpre je slavio u Sofiji protiv Lavova sa 3:1, pošto su ih Bril Embolo, Haris Seferović i Stiven Cuber "uspavali" sa tri injekcije u prvih 13 minuta, da bi Kiril Despodov postigao gol za utehu na početku drugog poluvremena.

Uživali su Švajcarci u sličnom snažnom početku najsvežijeg duela, jer je Đerdan Šaćiri u nedelju protiv Litvanije pronašao put do mreže posle samo dva minuta. Ali, suprotno svim očekivanjima, Petkovićevi puleni su tu stali. Izostala je goleada.

Večeras Švajcarska ima posla sa Finskom, koja je u poslednja dva meča, ponovićemo, ostvarila dva velika remija. Raspored joj nije išao naruku, ali je hrabra četa selektora Markua Kanerve izdržala da ostane neporažena. Kvalifikacionu kampanju započela je nerešenim rezultatom 2:2 kod kuće na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju protiv Bosne i Hercegovine. Gosti su poveli preko Miralema Pjanića, ali je Temu Puki - a ko drugi?! - preokrenuo rezulalt, pre nego što je Miroslav Stevanović, nekadašnji as Vojvodine, doneo bod Zmajevima.

Prethodne nedelje Finci su igrali nerešeno 1:1 u gostima Ukrajini, posle drame u finišu. Utakmica je ostala bez golova punih 80 minuta, sve dok Žunior Moraeš nije doveo domaćina u prednost, ali je Puki u 89. minutu realizovao najstrižu kaznu i oduzeo bod za svoju selekciju. Posle dva solidna prikaza, Kanerva će nastojati da međunarodnu pauzu završi u istom stilu, bez poraza neporaženo, što bi bio još jedan impresivan rezultat protiv jake ekipe.

Švajcarska može da se pohvali snažnom kolekcijom navalnih talenata, a liniju predvode Haris Seferović iz Benfike i Bril Embolo iz Borusije Menhengladbah. Podržava ih Šaćiri, koji nudi kvalitet i iskustvo u izobilju. U međuvremenu, jaku odbrambenu liniju čine Niko Elvedi, Manuel Akanđi i Rikardo Rodriguez, koje štiti Arsenalov Granit Džaka.

U međuvremenu, alfa i omega Finaca je, to svi znaju, Temu Puki. Iako je nedavno napunio 31 godinu, istaknuti egzekutor nije pokazivao znake usporavanja, postigavši tri gola u poslednje dve međunarodne utakmice, čime je dostigao cifru od 30 golova. Rekord legendarnog Jarija Litmanena, koji je na koti 32, nalazi se u ozbiljnoj opasnosti. Špic Noriča blista ove sezone u Čempionšipu, upisavši se u strelce 22 puta.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Sreda

17.45: (1,10) Švedska (10,0) Estonija (23,0)

20.45: (1,57) Švajcarska (3,80) Finska (6,50)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Prijateljske utakmicereprezentacija Švajcarskereprezentacija FinskeTemu Puki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara