Leo Mesi (©Reuters)
Leo Mesi (©Reuters)

Računica je jasna: Sitiju se ne isplati da uzme Mesija ako nije slobodan

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.09.20. | 14:11

Takav zaključak izvukli su najodgovorniji ljudi na Etihadu

Pari Sen Žermenu se ONA kupovina Nejmara za 222.000.000 evra - u više navrata objavljivano da je suma drastično veća kada se svi finansijski parametri uzmu u obzir - višestruko isplatila ne samo u vidu sportskih rezultata, već i kroz marketinšku prizmu, jer prodaja dresova i svih artikala sa likom brazilskog fudbalera ide kao alva. Ista je priča sa Juventusom kada je dovodio Kristijana Ronalda. Neko drugi ne bi dao 120.000.000 evra za tada asa od 33 godine, ali Stara dama je znala da će taj novac obrnuti lako. Međutim, deluje da je u slučaju Mančester Sitija i Lionela Mesija stvar je komplikovanija...

Katalonski Mundo deportivo tvrdi da su najodgovorniji direktori Mančester Sitija zajedno sa finansijskim savetnicima napravili projekciju po kojoj im se ne isplati da obore sve postojeće rekorde za transfer Lionela Mesija. Odnosno, da za njegov dolazak na Etihad plate basnoslovno obeštećenje i platu.

Izabrane vesti

Pitanje je odmah da li je Mundo ovu vest pustio u dosluhu sa prvim čovekom kluba Đosep Marijom Bartomeuom, jer je poznato da španski mediji iz dva najveća grada umeju da “buše“ u korist Reala i Barselone, ili je zaista takav zaključak izveden na severu Ostrva, ali donekle ima smisla. Pošto je La Liga u zvaničnom saopštenju objavila da Mesi ima aktivnu otkupnu klauzulu od 700.000.000 evra i ugovor s katalonskim velikanom čime su poništene sve dotadašnje spekulacije, postalo je jasno da Mesijev odlazak sa stadiona Kamp Nou neće biti tako jednostavan kako se u prvi mah činilo.

Barselonina pozicija je vrlo jasna i Mesi može da ide samo pod uslovom da Siti, PSŽ ili bilo koji drugi kupac iskešira novac za otkupnu klauzulu, više nego tri puta veću od one koju su Parižani platili za Nejmara pre tri godine. Kada se u obzir uzme visina obeštećenja, plus što bi Mesi i njegovo okruženje dobili ogroman novac na ime plate, bonusa za potpis, provizije i svih drugih stavki, Mančester Siti bi morao na sto da istrese verovatno čak i preko milijardu evra!

POGLEDAJTE MOZZART KVOTE ZA MESIJEV TRANSFER

Jasno je svima da bi marketinški to bio jedan od najuspešnijih poduhvata u istoriji fudbala, ali kada bi se Mančester Siti oporavio od finansijski tako velikog zalogaja? Čak i pored činjenice da Siti kontrolišu gazde iz Saudijske Arabije ne olakšava posao, pogotovo u vreme globalne krize i finansijske nestabilnosti. Osim toga Mančester Siti je godinama pod lupom istražnih organa UEFA zbog muljanja sa finansijama. Nedavno je engleski vicešampion tek posle žalbe oborio presudu po kojoj je klub bio dve godine izbačen iz evropskih takmičenja, pa bi svaki novi ekscentrični istup mogao još skuplje da košta Siti.

U slučaju da se Mesi ipak dogovori sa Barselonom oko prijateljskog rastanka, ili ako bi Barselona pristala na drastično manju sumu novca za obeštećenje, Siti bi sigurno krenuo po potpis. Pep Gvardiola se nedavno vratio iz Barselone u Mančester, ali je misterija da li se i kada sreo sa Mesijem, o čemu se pričalo i pisalo prethodnih dana.

Osim toga, radio Katalunja javlja da je Mesi razočaran Bartomeuovim ponašanjem i svime što je uradio u protekle dve godine. Osim što ga Bartomeu ne pušta da ode, Mesi je navodno posebno razočaran u prvog čoveka kluba zbog dovođenja Antoana Grizmana. Spekuliše se da je Mesi od Bartomeua dobio garancije da neće dovoditi Grizmana, kako bi se čuvao novac za kupovinu Nejmara. Ali na kraju je osvajač Mundijala ipak stigao na Kamp Nou i daleko od toga da je imao sezonu za pamćenje u Barseloni.

Vrlo čudna, komplikovana i teška situacija za Lionela Mesija. Klub mu čak preti velikom novčanom kaznom ako se uskoro ne bude pojavio na treninzima zbog kršenja pravilnika, a vreme prolazi. Početak španskog prvenstva je iza ugla (12. septembar), a do kraja prelaznog roka tek nešto više od mesec dana. 



tagovi

Lionel MesiLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara