Nikola Trajković (©Starsport)
Nikola Trajković (©Starsport)

Radnički u seriji utakmica koje “vrede šest bodova”

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.02.24. | 15:39

Nišlije u petak gostuju IMT-u, trener Trajković priželjkuje scenario sličan prethodnom meču sa Javorom

Kad se neko davi, ne trudi se da po svaku cenu pliva pravilnom tehnikom ili umetničkim stilom, već mlatara i rukama i nogama, hvata se i za vazduh, ne bi li nekako preživeo.

Tako bi se mogla objasniti utakmica prethodnog kola Mozzart Bet Superlige Radnički - Javor, u kojoj maltene nije viđen niti jedan udarac u okvir gola (zvanična statistika je nekako “pronašla” po dva na obe strane), izuzev trenutka odluke, kada je Jusuf Bamidele doneo Nišlijama dragocena tri boda (1:0).

Izabrane vesti

Radnički je u taj meč ušao desetkovan, moglo bi se reći kadrovski osakaćen, pa je pobeda utoliko dragocenija, a ostvarena je uz prvi “klinšit” još od 22. septembra, tek treći u sezoni. Uostalom, Nišlije su jesenas često ostavljale utisak daleko bolji od konačnog rezultata, a ovo je, ipak, neuporedivo korisnija kombinacija.

E sad, već u petak u Beogradu, očekuje se sasvim drugačiji tip utakmice. Protivnik je još jedan “davljenik” IMT, koji trenutno ima bod više od Radničkog, baš kao i prethodni rival Javor, ali reč je o mladoj ekipi kojoj prija nadigravanje i koja je navikla na veštačku podlogu stadiona na krovu tržnog centra.  

Pred nama je jedna od nekoliko utakmica u nizu protiv ekipa iz donjeg dela tabele. Svaka od tih utakmica ne nosi tri boda, nego šest. Kadrovska situacija je tek nešto bolja nego pred Javor. Sećate se da smo jesenas odigrali neke fantastične utakmice, a da nismo uzimali bodove, došli smo u fazu sezone gde svaki bod može da nam bude presudan i taj takmičarski cilj je trenutno ispred igračkog. Ja jesam i uvek ću biti trener koji bi voleo da mu se igra se zasniva na kreaciji iz zadnje linije, na progresiji napada, na velikom broju igrača u završnici, ali trenutno, a posebno pred utakmice sa rivalima koji nam predstoje, bitno je samo uzeti što više bodova. Moje je mišljenje da, zato što imamo veliki broj novajlija, a mnogi od njih izlaze iz povreda, ekipa tek treba da nadođe i doći će trenutak kada će bodovi dolaziti i iz kvalitetnije igre”, istakao je šef stručnog štaba Radničkog Nikola Trajković, na redovnoj pres konferenciji na Čairu.

U skladu sa tim su i očekivanja od preksutrašnjeg duela sa Traktoristima, koji su drugi deo sezone otvorili porazima od TSC-a i Partizana, a jesenas su minimalno poraženi na Čairu:

Skautiramo svakog protivnika, igrači dobiju sve potrebne informacije. Znamo da je IMT ekipa koja igra dobro u tranziciji, koja ima neke svoje ofanzivne principe, jako talentovana i poletna. Najbitnije je da ne ulazimo u trku sa njima, već da odigramo stabilnu utakmicu sa što manje grešaka u sredini terena, gde će oni nas čekati da bi izašli u tu tranziciju. Utakmica slična onoj protiv Javora, tvrda, takmičarska, na rezultat je nešto što bi nama više odgovaralo nego da uđemo u bilo kakvu trku sa njima”.

U većoj meri prinudno, zbog brojnih izostanaka, ali delom i zbog lošeg prethodnog izdanja u Kragujevcu, Radnički je protiv Javora, prvi put otkako ga sa klupe predvodi Nikola Trajković, počeo utakmicu sa četvoricom u poslednjoj liniji, a golman Nikola Vasiljević gotovo i da nije imao posla:

Rekao sam Nikoli pre utakmice da smo ga u Kragujevcu ostavili na vetrometini. Radili smo mnogo na defanzivnim principima, ali stalno razgovaram sa igračima da mi moramo uvek da budemo spremni da igramo u obe formacije. Nikada mi nismo zapostavili formaciju 4-2-3-1 ili 4-3-3. Štaviše, kada smo otvarali utakmice u sistemu 3-4-3, rotaciono smo ulazili u sistem sa četvoricom pozadi, kada smo spuštali jednog igrača u zadnju liniju. Ekipa je spremna da igra u obe formacije, a nadalje ćemo birati u zavisnosti od protivnika i naše kadrovske situacije”.

Konkurencija će za petak biti tek nešto šira u odnosu na prethodni meč, ali problem je u tome što je razmak između dve utakmice svega pet dana, a nekoliko fudbalera je i protiv Javora odigralo do krajnje ivice izdržljivosti, posle duge pauze:

I oni koji su počeli da treniraju punim intenzitetom, poput Belakovića i Čolovića, iza sebe imaju dug period odsustva. Ado takođe trenira, ali pitanje je koliko on može da nam pomogne u petak, Jamkam još ne radi sa sto posto, a Faj je i dalje van stroja. Zato je najbitnije da na poslednjem treningu, u četvrtak, dobijem od njih vrlo jasne informacije kako se osećaju i da od tih informacija krenemo u izboru ekipe koja može da odigra kvalitetnu utakmicu i izvuče pozitivan rezultat”.

Na kraju, Trajković je upitan da uporedi ekipu kojom trenutno raspolaže, sa onom koja je jesenas branila boje Radničkog:

Siguran sam da ova ekipa ima veći kvalitet, ali manje vremena, jer neki igrači sun am se kasno priključili. Ali, ako pričamo samo o kvalitetu i profesionalizmu, mislim da smo za klasu ispred. Naredne tri utakmice su presudne da ne bismo opet došli u stresnu situaciju, ako to prođe kako treba, verujem da ćemo tamo od sredine marta igrati dopadljiv fudbal”, zaključio je trener Nišlija.

Utakmica IMT - Radnički igra se u petak od 17 časova i otvara 22. kolo Mozzart Bet Superlige.


tagovi

Nikola TrajkovićRadnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara