Stefan Ranđelović (©Starsport)
Stefan Ranđelović (©Starsport)

RADNIK: Linta bacio “prve mačiće“ – bez pobede u pripremnom periodu

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.07.22. | 08:31

Surduličani, sa novim trenerom i minimalnim promenama u igračkom kadru, odigrali samo tri kontrolne utakmice

Prethodna sezona Fudbalskog kluba Radnik protekla je, pomalo nepravedno, isključivo u znaku dva senzacionalna rezultata protiv Crvene zvezde. U senci ta četiri osvojena boda protiv dvostrukog uzastopnog osvajača duple krune, ostale su dve ozbiljne serije: jedna sa početka prolećnog dela sezone, od šest mečeva bez primljenog gola i druga s kraja sezone, od osam utakmica u nizu bez poraza. I jedna i druga potvrđuju da je Radnik bio daleko od strepnje za superligaški status, te da ne bi bilo nimalo nezasluženo da se našao u plej-ofu, za koji se borio do poslednjeg kola osnovnog dela prvenstva.

Protekli period doneo je jednu bitnu promenu u klubu, na mestu šefa stručnog štaba i jako malo, za naše fudbalske prilike, promena u igračkom kadru. Dosadašnji trener Voždovca Aleksandar Linta preuzeo je klupu Surduličana i na zlatiborskim pripremama računao na okosnicu prošlosezonskog sastava Radnika...

Izabrane vesti

Od igrača sa značajnijom minutažom, napustio nas je samo Radmanovac, koji je otišao u Rusiju. Vuk Mitošević se još oporavlja od teške povrede i na njega nažalost još ne mogu da računam. Nije bilo nekih senzacionalnih dolazaka, ugovor je potpisao Vukašin Bogdanović, devetnaestogodišnjak, koji je stigao iz Vojvodine i biće jedna od opcija za bonus igrača u timu, baš kao i Andrej Milić, još jedan novajlija. Prelazni rok je živa stvar, moguće je da će nas još neko napustiti u slučaju ozbiljne ponude, pa da onda klub odreaguje i dovede zamene. U svakom slučaju, o tome brinu predsednik i direktor kluba i nemam ni najmanju dilemu da smo, u tom smislu, u pravim rukama, jer ovo kratko iskustvo naše međusobne saradnje je više nego pozitivno. Moram da naglasim da smo na Zlatiboru imali perfketne uslove za rad. Ne postoji bolji smeštaj od onog koji je nama obezbeđen, bolja lokacija terena na kojima smo trenirali u odnosu na smeštaj, kompletan sadržaj našeg boravka tamo... Sve je bilo na najvišem nivou“, kaže Linta za Mozzart Sport.

Sve je bilo perfektno, izuzev rezultata. Radnik je odigrao neuobičajeno mali broj pripremnih utakmica, svega tri. Nije bilo čak ni generalne probe prethodnog vikenda, po silasku sa planine, a nije bilo ni pobede na Zlatiboru – 1:3 protiv Novog Pazara, 2:2 sa podgoričkom Budućnošću i 1:4 protiv Sutjeske. No, Linta još jednom potencira onu dobro poznatu trenersku frazu da je rezultat u prijateljskim utakmicama najmanje važan.

Mnogo je puta rečeno da je ovo atipično leto, da su igrači imali samo dve nedelje posle naporne sezone i da je to premalo vremena za njihov pravi oporavak. Organizmi su im i dalje iscrpljeni, a motivacija još ne može da bude na najvišem nivou. Zatim, ja sam ovde nov, da bih igračima preneo nove ideje, principe i zahteve, novi sistem rada, potrebni su mi treninzi! A kad igram utakmicu, ja praktično izgubim tri dana dobrog treninga – jedan u pripremi utakmice, kada ne smem mnogo da ih opteretim, taj dan i jedan dan posle utakmice, kada se radi oporavak. Mi smo napravili neku strategiju da nam i prve dve nedelje po početku prvenstva budu deo pripremnog peroda. Manje je zlo ako je igrač nedovoljno spreman, pa u jednom trenutku samo malo dodamo gas, nego da je pretreniran. U svakom slučaju, uigravanje u fudbalu nikad nije do kraja završen proces, imamo još mnogo da radimo i napredujemo, ali ja sam, bez obzira na rezultate, zadovoljan urađenim i optimista sam uoči početka prvenstva“.  

Na pomenutim mečevima iskristalisan je i „kostur“ prve postave, koji čine Ranđelović na golu, Hodžić, Oreščanin, Jokić, Stojanović u odbrani, zatim Subotić, Spasić, Duronjić, Babić, Nedeljković, Medić, Janjić, Lukić, Bogdanovski, uz pomenute bonus fudbalere i, naravno, mladi reprezentativac Uroš Milovanović, koji je već na Zlatiboru potvrdio da nije izašao iz prošlosezonske golgeterske forme.

Imamo nekih 17, 18 igrača, koji mogu da odgovore zahtevima onoga što nas očekuje. Dosta menjam i rotiram, tako da će svako od njih, kako prvenstvo bude odmicalo, dobiti šansu. Možda bi trebalo da dovedemo još dvojicu igrača da bismo imali adekvatne zamene na svim pozicijama, kada krenu kartoni, daleko bilo i povrede tokom sezone...

Deluje da je raspored prilično povoljan za Radnik u uvodnom delu prvenstva. Pet od prvih osam mečeva igraju kod kuće, protivnici u prva tri kola su apsolutno po meri, a u nedelju, na premijeri, u Surdulicu dolazi debitant u Superligi – Mladost GAT iz Novog Sada.

"Raspored može da ima važnu ulogu, deluje da naš nije loš, ali to može i da zavara. Posebno kada je reč o prvom kolu, koje je uvek nepredvidivo, a nama u goste dolazi možda i najveća nepoznanica trenutno u ligi. Promenili su trenera i, u velikoj meri, igrački kadar, sve što znamo o njima su neke informacije sa pripremnih utakmica. Ali, i to je svojevrsni izazov, da se adaptiramo i na takvu situaciju. Kako? Da ne zvučim prepotentno, ali tako što ćemo se fokusirati samo na sopstvenu igru! Neka to i bude zaključak ove priče: ako uspemo da igramo po istim principima i sa identičnom idejom i protiv Mladosti GAT i protiv Zvezde i Partizana, moja misija biće ispunjena“,zaključio je u razgovoru za Mozzart Sport Aleksandar Linta, stručnjak sa nezanemarivim inostranim iskustvom, koji je prošle sezone u Voždovcu doživeo punu afirmaciju i na domaćoj sceni.

RADNIK – PRELAZNI ROK 2022/23

Došli: Andrija Milić (Radnički Srem), Vukašin Bogdanović (Vojvodina)

Otišli: Nikola Radmanovac (Baltika), Ognjen Dimitrić (Železničar Pančevo), Edin Biber (Igman Krnjac), Miloš Ostojić (Mladost), Predrag Đorđević, Darko Bjedov (obojica bez kluba).



tagovi

Radnik SurdulicaAleksandar LintaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara