Antoni Elanga i Ralf Rangnik (Foto: Reuters)
Antoni Elanga i Ralf Rangnik (Foto: Reuters)

Rangnikovo šesto čulo i slučaj Antonija Elange: Kako je Nemac nanjušio novu zvezdu Junajteda

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.02.22. | 08:08

Nemački stručnjak prepoznao potencijal u mladom krilu, ukazao mu šansu i sada ubira plodove

Bio je na meti kritika dobrog dela fudbalske javnosti Ralf Rangnik posle neubedljivog starta na klupi Mančester junajteda. Ekipa se muči, ne igra kako bi navijači to voleli, a ne beleži ni adekvatne rezultate. Sinoćnjim ipak svi mogu da budu zadovoljni, jer je na stadionu Vanda Metropolitano, uprkos daleko boljoj igri madridskog Atletika, izboren zlatan remi (1:1). Za takav ishod krivac je mladi Antoni Elanga - novi izum nemačkog stručnjaka. Sve je moglo da bude drugačije da je momak rođen u Malmeu u januaru napustio klub, kao što je bilo planirano.

Najpre se za podvig Mančestera - remi u Madridu se tako može okarakteristati s ozbirom na prikazano na terenu - zasluge moraju pripasati nemačkom stručnjaku. Još jednom je prepoznao pravi trenutak i napravio idealnu izmenu. Pre mesec dana je skupio hrabrosti da u smiraj utakmice sa Brentfordom izvede Kristijana Ronalda i na teren pošalje Markusa Rašforda koji je u 77. minutu otklonio dileme o pitanju pobednika. Sjajno je odreagovao i minule nedelje, kada je 13 minuta posle izjednačenja Lidsa u igru uveo Elangu i Freda koji su do kraja golovima trasirali put ka pobedi. Sinoć je mladog švedskog internacionalca poslao u vatru u smiraj utakmice, a samo pet minuta bilo mu je potrebno da pobegne odbrani Atletika i matira Jana Oblaka.

Izabrane vesti

Elanga je tako postao najmlađi strelac kluba sa Old Traforda u eliminacionoj fazi Lige šampiona, a početkom januara je bio na izlaznim vratima.

Šansu u prvom timu mu je ukazao Ole Gunar Solskjer. Zaigrao je u maju prethodne godine i to je bio jedini put da je dobio priliku pod vođstvom norveškog trenera. Za razliku od Solskjera, Rangnik je u Elangi prepoznao adut za prvi tim, pa je u poslednjem trenutku intervenisao i sprečio ga da tokom zimskog prelaznog roka napusti klub i ode na kaljenje.

"Čuo sam za njegovo ime, ali ne kao igrača jer nije igrao za Mančester junajted. Na prvom treningu pred utakmicu sa Kristal Palasom (Rangnikov debi, prim. aut.), bio je najbolji. Počeo sam kod saradnika da se raspitujem o njemu i saznao da je maltene odlučio da napusti klub i ode na pozajmicu. Tako sam mu nedelju dana posle susreta rekao da želim da ostane do pred sam kraj prelaznog roka kako bi videli kako će se snaći na pripremnim utakmicama", izjavio je Rangnik.

Proradilo je šesto čulo nemačkog stručnjaka, na kojem je izgradio ime u svetu fudbala.

"Pokazao je šta je sve moguće u fudbalu sa pravim mentalitetom, pristupom koji su kod njega prisutni na svakom treningu".

Elanga je dosad upisao 13 nastupa pod njegovim vođstvom i postigao tri pogotka. Svaki je nosio posebnu težinu. Otključao je bravu Brenforda, u sudaru sa Lidsom obezbedio tri boda četvrtim i odlučujućim golom u završnici (4:2). Sinoć je Junajtedu dao šansu da se domogne osam najboljih u Ligi šampiona.

"Tokom svih utakmica koje je odigrao pokazao je da igra sa puno strasti i da se zabavlja. Uživa na terenu. Potpuno je svestan svojih vrlina, aduta i oružja. Uvek se trudi da ih koristi. To je i sada uradio. Pored gola koji je postigao u par navrata je odlično istrčao i odmah se moglo videti da je Atletiko u problemu sa takvim pristpuom".

Antoni Elanga (Foto: Reuters)Antoni Elanga (Foto: Reuters)

Poručio je i ostalim igračima da se vode primerom talentovanog Šveđanina.

"Tako moraju i ostali da pristupe, ne samo Antoni Elanga. Moramo tako da igram sa svake pozicije ako želimo da na Old Trafordu obezbedimo prolaz dalje", zaključio je nemački stručnjak.

Rangnikova procena još jednom se ispostavlja briljantnom. Podsetimo da je tokom karijere radeći u Lajpcigu, Salcburgu, pa i ranije u Hofenhajmu i Šalkeu, umeo da dovede pojačanja iz senke i pretvori ih u zvezde. Prepoznao je talenat u Erlingu Halandu, Sadiju Maneu, Robertu Firminu, Timu Verneru, Emilu Smit Rouu, Nabiju Keiti, Davidu Alabi, Dajou Upamekanu, Ibrahimi Konateu, Jozui Kimihu, pa i sada već legendarnom golmanu minhenskog Bajerna Manuelu Nojeru. Šesto čulo iskusnog nemačkog stručnjaka retko greši, pa se čini da bi Elanga mogao da postane nova velika stvar Mančester junajteda.

Mladi fudbaler je posle susreta na Vandi istakao da je ostvario san.

"Mislim da sam gol postigao iz prvog dodira sa loptom. Sanjao sam o ovim trenucima, da postižem gol u Ligi šampiona protiv vrhunskog evropskog tima kao što je Atletiko Madrid i san mi se ostvario. Tek je ipak poluvremenu, moramo da budemo spremni za drugo na Old Trafordu", rekao je Antoni Elanga.

Svestan je da zaslužuje priliku u prvom timu Junajteda i da može da pomogne. Otkrio je i šta mu je Rangnik poručio pre nego što je ušao u igru.

"Kada god dobijem šansu smiren sam i hladan, želim da opravdam poverenje trenera i dam 150 odsto svaki put kada kročim na teren. Radim ono što znam, želim da budem najbolji na terenu i zahvalan sam šefu. Rekao mi je da zastrašujem defanzivce tako što ću im trčati iza leđa. Kada dobijem priliku da je iskoristim. Želeo sam pozitivan rezultat zbog navijača koji su prešli dugačak put", izjavio je mladi fudbaler, čini se vrlo zrelo.

Ralf Rangnik će po završetku sezone napustiti klupu Mančester junajteda, ali će ostati u klubu kao savetnik za fudbalska pitanja. Utisak je da će se stvari iz korena promeniti na Teatru snova. Basnoslovno trošenje novca moglo bi da postane prošlost. Sa Rangnikom u svojim redovima Crveni đavoli bi trebalo da krenu drugačijim putem, a mladi igrači poput Elange mogu da se nadaju prilici u dresu slavnog engleskog kluba.

Utisak je da je to i pravi put, iako se navijači možda ne bi složili jer je potrebno određeno vreme da bi se ubirali plodovi. Jasno je sasvim da put kojim je Junajted dosad išao - trošenje astronomskih svota novca na pojačanja - nije bio pravi. Možda je vreme za promenu smera, dok je za volanom čovek sa možda i najboljim njuhom za talente u svetu fudbala.


tagovi

Antoni ElangaRalf RangnikMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara