(©Reuters)
(©Reuters)

Ranjiva Portugalija drhtala u Dablinu: Srbija će ih napasti još jače

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.11.21. | 22:39

Irska držala u šahu Santosov tim u poslednjih 15 minuta - 0:0

Neočekivano – drama. Malo ko je verovao da Irska može da pobedi Portugaliju u Dablinu i donese veliki poklon reprezentaciji Srbije, ali drhtali su Ronaldo i njegovi drugovi u poslednjih deset minuta protiv Kelta.

Ostavljeni sa igračem manje, posle isključenja Pepea, Portugalci su se sabili ispred svog šesnaesterca, dok je Irska navalila svim silama da dođe do pobede. Nije stvorila velike šanse, sve te duge lopte u šesnaesterac gosti su pokupili i odbrani bod koji ih je ostavio na prvom mestu grupe – 0:0. A, to znači i da će Srbiji za direktan put na Svetsko prvenstvo biti potrebna pobeda u nedelju u Lisabonu.

Izabrane vesti

Kombinovao je Fernando Santos sa sastavom. Imao je šestoricu igrača kojima je pretila suspenzija za meč sa Srbijom da su večeras dobili kartone, a od njih je samo Palinju poslao na teren. Ostali su bili na klupi, za svaki slučaj.

Portugalija je toliko slabo odigrala prvo poluvreme, da su na portalima njihovih medija pljuštale kritike o „sivilu u igri“. Bez ijedne velike šanse bili su Navigatori u prvih 45 minuta, poneka poluprilika, pretnja dolaskom do ivice šesnaesterca, ali ništa dalje od toga.

Dok je golman Irske Bazunu čuda činio na utakmici protiv Srbije, imao je deset odbrana, od toga šest-sedam kolosalnih šansi, večeras protiv Portugalije je bio – besposlen. Gotovo da nije imao šta da odbrani, samo da pokupi poneki centaršut.

Nije prošlo ni 20 minuta igre, a Santosa je oblio hladan znoj jer je Ronaldo nezgodno pao na leđa i sa bolnom grimasom je proveo narednih nekoliko minuta na terenu. Bila je dilema da li će uopšte moći da nastavi meč, teško se kretao, ali napadač Mančester junajteda je stegao zube i ostao u igri do kraja.

Irska je iz početnog opreza počela da se sve više oslobađa i sve slobodnije da igra, mada se i pored toga najviše oslanjala na šansu iz prekida ili nekog centaršuta s boka. Uporno je lopta išla na stranu, međutim, stalno su „baloni“ stizali pred gol Portugalije, nikako neka oštra, rezantna lopta koju napadač može da „kresne“ u gol.

I tek u samom finišu poluvremena viđena je prva prava, velika prilika za pogodak i to je imao domaćin. Lopta je doleterla na rub peterca, šutirao je Ogbene, ali pored gola.

Ronaldo je izgurao meč do kraja, a imao je u drugom poluvremenu dve najbolje prilike na utakmici. Oba puta, prvo kod udarca glavom sa peterca, a potom i „kifla“ van šesnaesterca, lopta je završila koji centimetar pored stative.

Napadala je Irska potpuno otvoreno u drugom delu, bilo je slobodnjaka i centaršuteva koji su doletali na gostujući peterac, međutim, nije bilo i velikih iskušenja za Rui Patrisija.

Dobra vest za Srbiju je isključenje Pepea, komandanta odbrane Portugalije, koji je naivno za njegove godine na terenu dobio dva žuta kartona i ostavio svoj tim sa igračem manje u poslednjih deset minuta.

Usledio je strahovit pritisak Iraca, koji su hteli pobedu za čast, za radost navijača, koji nisu imali mnogo čemu da se vesele u ovim kvalifikacijama. Nisu uspeli, ali sa tribina se čuo žestok aplauz kao nagrada za trud.

REPUBLIKA IRSKA – PORTUGALIJA 0:0

Stadion: Aviva u Dablinu.

Gledalaca: 50.000.

Sudija: Hezus Hil Manzano (Španija).

Crveni karton: Pepe (Portugalija) u 83. minutu.

R. IRSKA (5-4-1): Bazunu – Doerti, Kolmen, Dafi, Igan, Stivens (od 78. Meklejn) – Ogbene (od 91. Kin), Kulen, Hendrik, Mekgrat (od 61. Ajda) – Robinson.

PORTUGALIJA (4-3-3): Rui Patrisio – Semedo, Pepe, Danilo, Dalot – Palinja, Mateus (od 57. Mutinjo), Bruno (od 75. Renato Sančes) – Ronaldo, Silva (od 75. Žoao Feliks), Guedeš (od 56. Leao, od 83. Fonte).


KVALIFIKACIJE ZA SP - PRETPOSLEDNJE KOLO

Četvrtak

Azerbejdžan – Luksemburg 1:3 (0:0)

/Salahli 82 – Rodriges 67, 91, S. Til 87/

Republika Irska – Portugalija 0:0



tagovi

reprezentacija Portugalareprezentacija Republike IrskeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara