Ranko Stojić (©Starsport)
Ranko Stojić (©Starsport)

Ranko Stojić o paradoksu FSS-a: Letos uveli bonus igrače, sad povećavaju broj stranaca!?

Vreme čitanja: 5min | sub. 30.01.21. | 15:58

„Sve se radi zbog kratkoročnih interesa“, tvrdi nekadašnji prvo čovek Rada

Broj fudbalera iz inostranstva u srpskoj Superligi će od leta biti sve veći. Biće to posledica najavljene odluke Fudbalskog saveza Srbije da se igrači sa prostora Evropske unije neće tretirati kao stranci.

Kao „podloga“ za tu odluku je uzet Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Srbija potpisala 2008. a koji je stupio na snagu 2013. godine. Osam leta kasnije bi mogao da se iskoristi kao objašnjenje zašto fudbaleri koji dolaze iz Italije, Francuske, Mađarske i ostalih EU zemalja više neće imati status stranaca. Oni neće potpadati pod limit od četiri dozvoljena inostrana fudbalera u protokolu, koji je na snazi sada, a koji će ostati i nakon juna.

Izabrane vesti

Bilo je tokom prošle godine nagoveštaja da će se to ograničenje podići na šest ili na osam, ali izgleda da bi i to bilo malo, pa je lakše ovako: sve Evropljane zagrliti kao da su domaći igrači.

Nekadašnji prvi čovek Rada, bivši sportski direktor ljubljanske Olimpije i dugogodišnji uspešni menadžer Ranko Stojić u razgovoru za MOZZART Sport, u susret toj promeni vezanoj za inostrane igrače, ističe potpunu kontradiktornost u odlukama Fudbalskog saveza Srbije u razmaku od samo godinu dana.

Imamo potpuni paradoks u odlukama FSS-a: Prošlog leta su odlučili da svaki tim u Superligi mora da ima u startnoj postavi dvojicu startera ispod 21 godine, koji moraju da odigraju makar poluvreme. A, sada će da donesu potpuno kontradiktornu odluku, kojom će dozvoliti veći broj inostranih igrača u Superligi!? Nadam se da se u FSS-u neće naljutiti, ali moram da kažem da verujem kako imaju dobru volju i nameru kada donose određene odluke, ali da nemaju dovoljno kompetentnih ljudi“, kaže Stojić.

Priča da fudbalski „zakon“ mora da se uskladi sa zakonima EU za Stojića ne pije vodu u potpunosti. Jer, reciprocitet u Evropi – ne postoji.

Pratio sam komentare, vidim da ima dosta i neznanja, poluznanja. Čini mi se da, kako je to običaj kod nas, svako gleda na osnovu svog interesa, govorim za bilo koju stranu. Crvena zvezda je imala i pre godinu-dve ideju da uskladimo zakone sa Evropskom unijom, jer smo pridrženi član. I to je tačno. Ali! U mnogo zemalja EU nas ne gledaju kao pridruženog člana, ne postoji princip reciprociteta“.

Banjak i Falčineli na derbiju (©MN Press)Banjak i Falčineli na derbiju (©MN Press)

Izneo je Stojić i konkretne primere. Recimo, po novom pravilu Zvezdini Italijani od leta se ne bi vodili kao stranci u Srbiji, ali obrnuto ne bi važilo.

U Italiji naši fudbaleri nemaju status „domaćeg“ igrača, iako smo pridruženi član EU. Nije tako bilo do skoro ni u Francuskoj, gde se promenilo pre nekoliko godina i to tako što je Poljska, dok je bila pridruženi član, izvršila pritisak zbog svojih sportista, mislim da je košarkašica ili odbojkašica bila povod. U Nemačkoj, recimo, naši mladi igrači se ne tretiraju kao stranci, ali ne mogu da igraju za mlade timove, već samo za A sastave. U Sloveniji, gde sam radio, mogu trojica igrača van EU da budu u timu, ali Srbi nemaju status domaćih fudbalera“.

Dakle, uvoz igrača iz EU bez limita ne mora da bude obavezan.

Mi imamo pravo da uskladimo zakone sa EU, ali isto tako i da zaštitimo naše prvenstvo ograničenjem, kao što je to u nekim drugim zemljama“.

Terzić: Protiv smo promene pravila usred sezone, Stanojeviću sve najbolje

Stanojević: Razumem da je Zvezda Srbija, odluka o strancima sramna

Po Stojićevom mišljenju, iza ovakve (najavljene) odluke FSS-a ne stoji dugoročan plan, niti je to neka strateška odluka za dobrobit srpskog fudbala. Naprotiv.

Ne vidim u toj odluci neki dugoročni interes. Govori se da se odluka menja zbog evropskih utakmica, da bi naši timovi bili konkurentiniji, a pitanje je koliko naši klubovi igraju mečeva na međunarodnoj sceni godišnje. Dalje, smanjiće se prostor za razvoj mladih fudbalera ne samo u našim najvećim klubovima, već će uticati i na, uslovno rečeno manje, iz kojih igrači idu dalje u Zvezdu, Partizan. Mi ovakvim odlukama praktično priznajemo da naš sistem rada nije dobar i da se bolje, kvalitetnije radi u nekim drugim državama. Bojim se da naši najveći klubovi ne gledaju ni svoj dugoročni, niti opšti interes“, zaključuje Ranko Stojić.

ČUKA I RADNIK: NAS NEĆE DOTAĆI

Promena pravila o dozvoljenom broju stranaca u Superligi će najviše goditi onima koji su finansijski najmoćniji – Zvezdi i Partizanu. Pogotovo crveno-belima koji sada imaju osmoricu „legionara“ na platnom spisku.

A, ostali? Kako poručuju iz Čukaričkog i Radnika, manje klubove ova promena neće mnogo dotaći.

Nema mestu pričama da li je odluka dobra ili ne, zato što tako mora da bude. Država je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, približavamo se Evropskoj uniji i igrači koji dolaze iz nje ne mogu da se tretiraju kao stranci. To je prosto tako. Što se tiče Čukaričkog, ova promena neće uticati na našu klupsku filozofiju. Mi ćemo i dalje forsirati igrače iz naše omladinske škole, mlade fudbalere, a stranaca i ako bude, moraće da budu kvalitetni, bolji od igrača koje imamo. A, u svakom slučaju ih neće biti više od četvorice“, kaže Nenad Mirosavljević, sportski direktor Čukaričkog.

Nenad Mirosavljević (©Starsport)Nenad Mirosavljević (©Starsport)

Slično misli i njegov kolega iz Radnika Darko Gašić.

Za nas manje klubove, mislim da ta promena neće imati nikakav značaj. Mi ni do sada nismo bili u mogućnosti da dovodimo igrače iz Evropske unije, iz zemalja koje su ekonomski jače od Srbije. Radnik ima jednog fudbalera iz Makedonije, jednog iz BiH i jednog iz Indonezije, koji je godinu dana s nama. Ni nakon leta se naše klupsko opredelenje neće promeniti, fokus će nam biti na našim mladim igračima, na zemlje okruženja, eventualno ako se pojavi talentovan fudbaler iz Afrike, jer smo imali s njima dobra iskustva“, zaključio je Darko Gašić.

Čeka nas od leta, dakle, fudbalska revolucija u srpskom fudbalu. Moglo bi vrlo brzo da se desi, kao što se dešava uveliko u košarci, da veći deo startnih postava naših najvećih klubova čine igrači iz inostranstva. Dopalo se nekom ili ne...


tagovi

Ranko StojićFK PartizanFK Crvena zvezdaDarko GašićNenad MirosavljevićČukaričkiRadnik SurdulicaSuperliga SrbijeFudbalski savez Srbije

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara