Srbija (©Starsport)
Srbija (©Starsport)

Red vožnje Orlova: U junu u Aziju, test sa Katarom, pa finiš ka SP

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.03.21. | 13:24

Biće prostora za uigravanje bez rezultatskog pritiska

Najteže je prošlo za Dragana Stojkovića. Uzeo je reprezentaciju Srbije i sa dva i po treninga je poveo u mundijalske kvalifikacije.

Kada se to uzme u obzir, onda sedam osvojenih bodova iz tri utakmice dobijaju na specifičnoj težini. Orlovi su u odličnoj poziciji da makar odu u baraž za Svetsko prvenstvo, a više od toga, objektivno gledano, teško je tražiti. Ali, nema sumnje da Piksi i njegov tim, kao što je više puta ponovio, neće odustati od prvog mesta.

Izabrane vesti

Uglavnom, kvalifikacije se nastavljaju u septembru, a do tada će Stojković napokon imati i malo više vremena za uigravanje reprezentacije. Imaće u junu dve utakmice bez rezultatskog pritiska, na kojima će biti prostora za usađivanje taktičkih zamisli, za stvaranje automatizama u igri, za rešavanje nekih prisutnih problema.

Dok se brojne evropske reprezentacije budu spremale za šampionat kontinenta, Srbija će otputovati na azijsku turneju. Prema ranijem planu i programu, Orlovi će 3. juna odleteti na Daleki istok, gde će ih čekati prijateljski mečevi sa Japanom i Južnom Korejom. Da li će biti takav i raspored utakmica i koji će biti datumi, to će biti naknadno objavljeno.

Japan i Južna Koreja su dve odlične reprezentacije, redovni učesnici Mundijala, tako da će okršaji s njima biti dobri testovi za Srbiju. S obzirom na to da su u pitanju FIFA termini za reprezentacije, trebalo bi da Stojković ima sve igrače na okupu.

Jul i avgust će proći bez utakmica državnih timova, a prva sledeća je ponovo prijateljska, još jedna prilika za Piksija da vidi da li su njegovi puleni utvrdili gradivo tokom leta. Srbija će 1. septembra igrati protiv Katara kao gost, s tim što će lokacija biti evropski kontinent. S obzirom na to da je naša kvalifikaciona grupa sa pet reprezentacija, onda je Katar, kao domaćin Mundijala, ubačen da igra da bi održavao formu do Svetskog prvenstva.

Rezultati sa tom selekcijom se ne broje, ali informativno radi Katar je 24. marta pobedio Luksemburg (1:0), 27. marta je savladao Azerbejdžan (2:1), dok je juče igrao nerešeno sa Republikom Irskom (1:1). Dakle, još jedan sasvim solidan protivnik da se istestiraju Orlovi pred finiš mundijalske trke.

Finiš će biti brutalan, jer će u septembru igrati dve kvalifikacione utakmice: protiv Luksemburga u Beogradu (4.9.), pa protiv Republike Irske u Dablinu (7.9.), potom u oktobru sledi gostovanje Luksemburgu (9.10.) i meč sa Azerbejdžanom u Beogradu (12.10.) i kraj trke je u novembru kada će Srbija prvo dočekati Katar u uzvratnoj prijateljskoj utakmici (11.11.) taman kao zgrevanje za meč sa Portugalijom u Lisabonu (14.11.). Nadamo se da će to biti i odlučujući u borbi za prvo mesto.

S obzirom na tabelu i raspored, utisak je da je Srbiji potrebno da u prvom narednom meču pobedi Luksemburg kod kuće i onda će je teško iko stići na drugom mestu. Pa onda može da se kuje plan za borbu za prvo.

BARAŽ

Sistem baraža za Svetsko prvenstvo je gotovo isti kao nedavno u Ligi nacija. Dakle, da bi se izvadila karta za Katar moraju da se pobede dva protivnika.

U baražu će se naći 12 reprezentacija: deset drugoplasiranih iz grupa i dva najbolja tima Lige nacija koja se nisu već plasirala na Mundijal. Na žrebu će biti šest nosilaca, a gledaće se skor u kvalifikacionim grupama i šest nenosilaca.

Timovi će biti podeljeni u tri grupe po četiri i samo ta tri pobednika grupa će izboriti vize za Mundijal.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalski savez SrbijeDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara