(©Reuters)
(©Reuters)

Piksijeva Srbija – vrlo dobar, 4

Vreme čitanja: 6min | sre. 31.03.21. | 09:43

Ovo je zaista neka nova Srbija. Po svemu. I po bodovima i po igri i po energiji koju širi i koja se širi oko nje

Sedam bodova posle tri prva kola. Učinak za koji se nacija više nadala nego što ga je očekivala kada su izvučene kvalifikacione grupe, a pogotovo nekog velikog optimizma nije bilo nakon sumorne jeseni.

Da je danas kraj kvalifikacija, reprezentacija Srbije bi za jedan gol bila „kratka“ za direktan plasman na Mundijal. Za toliko bi joj pobegla Portugalija. Koliko drugačija slika u odnosu na pre dve godine, kada su Orlovi evropske kvalifikacije završili u drugom kolu u Kijevu i nijedna kalkulacija posle toga više ni na papiru nije delovala realno.

Izabrane vesti

Ovo je zaista neka nova Srbija. Po svemu. I po bodovima i po igri i po energiji koju širi i koja se širi oko nje. A, zasluge za (skoro) sve nosi Dragan Stojković Piksi. Možda je nekom delovalo preambiciozno, možda malo arogantno kada je pričao i gromoglasno najavljivao šta će sve napraviti od Srbije. Iste one koja pre samo koji mesec nije uspela da nađe mesto među 24 najbolja tima na kontinentu. Ali sada, posle ove tri utakmice, ispada da je Piksi znao šta priča. I znao je šta može. I šta mogu ovi igrači, samo uz malo bolje usmeravanje dirigentskom palicom.

Daleko je još Katar, međutim, utisak je da Stojković i njegova Srbija mogu samo bolje i mnogo bolje kada dodaju još dana i treninga svojim druženjima. Za ovo do sada – vrlo dobar, četiri.

BODOVI

Rezultat je početak i kraj svake priče u kvalifikacijama za velika takmičenja. Daleko bitniji od „umetničkog dojma“. A Srbija rezultat ima. Sedam bodova posle tri kola otvaraju vrata makar baraža. U prvom narednom kolu u septembru Orlovi će na Marakani dočekati Luksemburg i ako dobiju taj meč, gotovo sto odsto će obezbediti osvajanje druge pozicije. A onda bi mogli da se oštre i za okršaj sa Portugalijom za prvo.

Samo, valja imati dozu opreza, jer posle utakmice sa Luksemburgom će krenuti serija gostovanja, samo će još Azerbejdžan doći u Beograd, dok će Srbije ići na noge i Irskoj i Luksemburgu i Portugaliji. A, videli smo u Bakuu koliko mečevi na strani mogu da budu komplikovani.

(©Reuters)(©Reuters)

Sedam bodova je odličan kapital, pogotovo ako se uzme u obzir da je Stojkovićev tim morao iz minusa da igra i protiv Irske i protiv Portugalije. Srbija je nakon tri runde na drugom mestu, zbog za gol slabije gol-razlike, a upravo taj element će odlučivati u slučaju da dva tima imaju isti broj bodova.

Pisali smo uoči meča sa Azerima da kada god je naša reprezentacija imala sedam bodova nakon tri kola u mundijalskim kvalifikacijama, na kraju je išla na prvenstvo sveta. Dobra tradicija, ne bi imalo smisla da je sada kvarimo.

IGRA

O njoj može da se diskutuje, jer je bilo strahovitih padova i još ubedljivijih uspona. Čega je bilo više, vidi se po tabeli. Ako sveukupno gledano igra nije bila za četvorku, dobrog i vrednog učenika valja nagraditi za trud. A, ova Srbija se zaista trudi.

Najproblematičniji deo je i dalje odbrana, užasno propustljiva, sklona brojnim individualnim greškama, lošim procenama, još lošijim postavljanjima. Čak pet primljenih golova na tri utakmice nije skor za pohvalu, pogotovo što su, recimo, drugi pogodak protiv Irske i penal protiv Azerbejdžana čisti pokloni, besmisleni i nepotrebni.

Imaće Stojković još mnogo posla da utegne zadnju liniju, koja je, nažalost, postala garant u ova dva poslednja ciklusa kvalifikacija da će primiti gol, a napad šta uradi. I sva sreća je što je napad – fantastičan. Pogotovo to važi za tandem Aleksandar Mitrović – Dušan Tadić, koji je danas, dok se još nisu odigrale večerašnje utakmice, na prvom mestu liste strelaca i liste asistenata u kvalifikacijama. Njih dvojica mogu da igraju zatvorenih očiju, odavno Srbija nije imala takav tandem u ofanzivnoj liniji.

Sedam golova za sedam bodova i pet primljenih pogodaka, to je otprilike nešto što smo mogli i da očekujemo, jer je i Piksijev poslednji klub Guangdžou bio prepoznatljiv po utakmicama sa kišom golova na obe strane. To je i cena ultraofanzivnog pristupa. Zasad nam odgovara...

FORMACIJA

Na sve tri utakmice Stojković je izveo formaciju sa trojicom igrača u poslednjoj liniji i sada možemo da kažemo da će to biti njegovo trajno opredeljenje. Sa varijacijama kada su u pitanju bokovi i napad.

(©Reuters)(©Reuters)

Koliko je rešen da pobeđuje, da se ne plaši da rizikuje i povuče neke neočekivane poteze, Piksi je pokazao kada je jurio rezultat na poslednje dve utakmice. Protiv Portugalije je na krilnog beka ubacio Nemanju Radonjića, pa ga stavio i za startera u Bakuu, da bi protiv Azera na levoj strani ubacio Andriju Živkovića. Koji jednako koliko i Radonjić nikada u životu nije bio krilni bek. I nisu, suštinski, to ni igrali, jer gotovo da se nisu vraćali nazad preko centra. Na ionako ofanzivnu postavku na terenu, Stojković je samo dodavao sve ofanzivnije igrače i pomerao sve napred. Isplatilo se. Pobeda ili ništa. Pa ni sa 2:2 posle 0:2 protiv prvaka Evrope nije bio zadovoljan.

Čini se da je Piksi prelomio i kako će izgledati ubuduće napadačka linija Srbije: Tadić se savršeno slaže sa Mitrovićem kao drugi napadač, dok je Milinković-Savić iza njih. Sva trojica za koje se tvrdilo da ne mogu zajedno na teren...

ATMOSFERA

Najveća ili najuočljivija promena koju je doneo novi selektor je u atmosferi i unutar i oko reprezentacije.

Snaga autoriteta i aura koju nosi Dragan Stojković oko sebe krči sve pred sobom, menja iz korena, deluje kao melem i kao magija na igrače u isto vreme. Uz sve poštovanje prethodnim selektorima, ali nismo sigurni da bi se kod nekih drugih 0:2 na poluvremenu protiv Portugalije pretvorilo u 2:2 na kraju. Pre bi otišlo u još veći minus.

Sve ono što govori pred očima javnosti, Piksi očigledno govori i u svlačionici. Uverava igrače da mogu sve, da imaju kvalitet, da ne smeju nikad da se predaju. Takav pristup se video na terenu na sva tri meča i izvukao je Orlove na površinu i kada su opasne struje pretile da ih potope. A onda iz takvog cela ambijenta, sa dobrim rezultatima, dolazi i atmosfera o kojoj, posle dugo vremena, pričaju i igrači. Osmesi, grupna radovanja, podrška uvek i svuda, koji se vide iz aviona, logična su posledica.

(©Reuters)(©Reuters)

Sve to na jednom mestu donelo je i neke nove vetrove u javnosti, među navijačima. Posle dužeg vremena dešava se nešto čisto i dobro, bez bilo kakve negativnosti, neke afere u najavi. Svi su svesni da Srbija mora još mnogo toga da popravi u igri, ali su i svi spremni da daju podršku, svi veruju u dobar rasplet kvalifikacija. Valjda će se do septembra i kapije stadiona otvoriti.

SELEKTOR

Za sve gore nabrojano, od ostvarenog rezultata preko igre do atmosfere, zajednički imenilac je Dragan Stojković. On je taj koji je za deset dana i svega nekoliko treninga sa ekipom uspeo da mnogo toga promeni, da donese pozitivnu energiju, veru, samopouzdanje ekipi i dobro raspoloženje navijačima.

(©Starsport)(©Starsport)

Ljudi vole kada ih neko gleda u oči i govori im istinu, kakva god da je. Kada im ne prodaje maglu ili valja neke fraze koje pod milim bogom ništa ne znače. E, to Stojković ne radi, već ono što govori, to i u delo sprovodi. I ako kaže da će da napadne evropskog prvaka – on ga napadne. Po svaku cenu. Ako kaže da će biti teško u Bakuu, ali da neće biti kiksa – tako se i desi. Ako kaže da se Srbija nikada neće predavati – videlo se u sve tri utakmice. Ako Piksi najavi da će Orlovi igrati najlepši fudbal – nije još, ali je na putu, neki delovi su zaista bili impresivni. Pa, ako selektor Srbije kaže sa sto odsto samouverenja da će odvesti reprezentaciju u Katar – sada smo se uverili da mu valja verovati na reč.

Dug je još put do karte za Svetsko prvenstvo, ali Piksi Stojković i njegova Srbija imaju vrlo dobro prolazno vreme. Vrlo dobro – četiri.



tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeKvalifikacije za SP 2022.Fudbalski savez Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara