(© Reuters)
(© Reuters)

Reforma finansijskog fer-pleja: Dozvoljen minus 60.000.000 evra, pomerena granica za plate i dugove

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.04.22. | 19:30

UEFA u četvrtak uvodi olakšice

Letos je nagovešteno, pre nekoliko sedmica su isplivali detalji, a u četvrtak bi trebalo da bude potvrđeno. Finansijski fer-plej neće otići u istoriju, ali će pretrpeti reformu.

Suština je da neće biti strog kao dosad, mada su klubovi od njegovog uvođenja ionako nailazili razne krivudave puteve da mimoiđu propise. Kad je već tako, UEFA je rešila da popusti. Ostalo je samo da članovi Izvršnog komiteta Evropske kuće fudbala, na sastanku u četvrtak, ozvaniče novi model.

Izabrane vesti

Prema nacrtu koji će stupiti na snagu početkom naredne sezone, planirane su olakšice, tako što niko neće moći da troši više od realnog prihoda, bez mogućnosti da akcionari uskoče u pomoć kako bi pokrili minus, ali će se mogućnost tolerancije minusa sa sadašnjih 30.000.000 evra na tri finansijske godine udvostručiti, pa će tako u narednom periodu biti dozvoljen minus do 60.000.000 evra. Ugledni Lekip primećuje da bi najveću pogodnost od ove promene mogao da ima Pari Sen Žermen, jer će mu stvoriti novi manevarski prostor da zadrži neke od oslonaca tima. Između ostalog, proširi vidike Kilijanu Mbapeu i eventualno utiče na odluku mladog Francuza da ostane na Parku prinčeva i kad mu ne leto istkne ugovor, bez obzira što ga Karim Benzema otvoreno zove u Real.

Novu verziju finansijskog fer-pleja prihvatila je najpre Evropska asocijacija klubova (ECA) na čijem čelu je Naser Al Kelaifi, prvi čovek PSŽ-a. Između ostalog, po uzoru na američki model, klubovi neće moći da potroše više od 70 odsto prihoda na plate igrača. Uz bitnu napomenu da će se ta promena u potpunosti realizovati tek 2025, a dotad će klubovi imati mogućnost da se prilagode zahtevima. Samim tim i PSŽ, koji važi za jednog od najvećih trošadžija u svetu fudbala.

Primera radi, do 2023. klubovi će moći 90 odsto zarade da izdvajaju za prinadležnosti fudbalera, dok bi se do 2024. ta granica pomerila na 80 odsto, a 2025. kad se reforma završi, iznosiće 70 odsto. Imajući u vidu da Kilijan Mbape trenutno zarađuje 2.200.000 evra mesečno, odnosno 26.400.000 na godišnjem nivou, katarske gazde se  kako bi mogli pred njega da stave blanko ček da sam napiše za koliko želi da igra, a da ne bude nikakvih posledica u finansijskim knjigama.

Na početku sezone PSŽ je na plate trošio 629.000.000 evra, posle nekih odlazaka suma je sad nala na 585.000.000 evra, ali popust u režiji UEFA kad je finansijski fer-plej u pitanju praktično bi mu omogućio da još makar dve sezone zadrži najveće zvezde. A to su Mbape, Mesi i Nejmar. Bez bojazni da bi mogla da mu se ponovi 2014. kad je potpisao „sporazum u poravnanju“ sa UEFA i izbegao kaznu njenog kontrolnog tela. Tad je suštinski prihvatio kaznu iz Niona samo da ne bi bio drastičnije sankcionisan. Tad je platio 60.000.000 evra i prihatio kaznu da umesto 25 fudbalera može da prijavi samo 21 za mečeve Lige šampiona.

Što se tiče dugova, prema novim odredbama finansijkog fer-pleja, na snazi od naredne sezone, sve će biti realnije nego dosad. Klub koji prikaže negativan finansijski izveštaj biće u obavezi da svake godine smanju dug za deset odsto. Ovom pravilu će se možda najviše obradovati u Barseloni, pošto su joj dugovi narasli na 1.300.000.000 evra.


tagovi

UEFAfinansijski fer-plejPari Sen Žermen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara