Karlos Baka (©Reuters)
Karlos Baka (©Reuters)

Repriza finala Klausure u Barankilji: Baka se vraća, Independijente prodao jednog od najboljih

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.02.24. | 23:10

Kolumbijska Apertura: Junior noćas (02.20) dočekuje ekipu iz Medeljina

Nema sumnje da okršaj između Jiniora iz Barankilje i Independijentea iz Medeljina nosi epitet derbija 3. kola kolumbijske Aperture. Pored već izražajnog višedecenijskog rivalstva, ova dva tima noćas (02.20) ponovo se sastaju posle nešto više od mesec dana kada su odlučivali o šampionskoj tituli u formatu Klausura 2023. Tom prilikom, Ajkule su bile uspešnije od Moćnika iz Medeljina, osvojivši jubilarnu desetu titulu prvaka Kolumbije.

Domaći tim na ovaj meč stiže kao favorit, iako je nedavno završio kao vicešampion kolumbijske Superlige iliti Superkupa, izgubivši od Miljonarios sa 2:1. Junior je imao odličnu igru na svom debiju, gde je savladao Atletiko Bukaramangu sa 2:0 na svom terenu, ali se u narednom kolu suočio sa Bojakom Čikom kao gost, gde je morao je da se zadovolji nerešenim rezultatom 2:2.

Izabrane vesti

U poslednjih pet mečeva, računajući sva takmičenja, tim Artura Rejesa zabeležio je dve pobede, dva poraza i jedan remi. Tokom ovog perioda savladalo je Atletiko Bukaramangu i Miljonarios, remizirao sa Bojakom Čikoom kao, dok je poraze pretrpeo od Independijentea iz Medeljina u regularnom delu drugog meča finala, kao i od Miljonariosa. Klub se trenutno nalazi na petom mestu na tabeli kolumbijske elitne lige, sa četiri boda, tri iza trenutnog lidera Rionegro Agilasa. Igrajući kao domaći tim, na stadionu Metropolitano Roberto Melendes, Junior ima učinak od neverovatnih devet pobeda, bez remija i sa samo jednim porazom u poslednjih deset mečeva.

02.20: (2.05) Junior (3,25) Indpendijente Medeljin (3,50)

U timu Artura Rejesa biće najbolji igrači na raspolaganju pošto je stručni štab odlučio da odmori Valmera Pačeka, Džermejna Penju, Didijea Morena, Deibera Kajseda, Džimija Čaru i Karlosa Baku u remiju protiv Bojake Čikoa. Od ovih figura, jedina sumnja u startnoj postavi je Deiber Kaisedo, koji je se vratio treninzima posle oporavka zbog nelagodnosti u kolenu, ali je i dalje upitan njegov nastup za noćašnji duel.

Independiente je završio kao drugoplasirani u Klausuri u decembru prošle godine, kada je posle penal završnice poražen upravo od Ajkula iz Barankilje. Sada ekipa ima priliku da se osveti velikom dželatu, ali ne očekuju da će imati lak zadatak, naročito kada je u pitanju igra na strani. U svom poslednjem duelu, tim iz Medeljina se suočio sa Pereirom, pobedivši minimalnim rezultatom pred svojim navijačima, čime je ostvario svoju prvu pobedu u sezoni. Klub je trenutno na 11. mestu u kolumbijskoj eliti, sa tri boda. Ima isti skor kao Amerika Kali, što otvara zonu pristupa sledećoj fazi takmičenja.

U poslednjih pet nastupa, Moćnici sa planina ostvarili su tri pobede, bez remija uz dva teška poraza. U pomenutom periodu, savladali su Ameriku Kali, Pereiru ali i Junior, pored poraza takođe od tima iz Barankilje u već pomenutom finalu i Miljonariosa na startu nove sezone sa čak 5:0. Independijente Medeljin će takođe imati svoje najvažnije igrače pred ovaj duel, ali će izgubiti jednu veoma važnu ličnost u napadu - Edvina Ketrea koji je potvrđen kao novi igrač argentinskog velikana Estudijantesa iz La Plate.

00.10: (2,10) Atletiko Nasional (3,30) Onse Kaldas (3,30)

Poslednji njihov duel je završen pobedom Moćnika od 2:1, ali je Junior iz kasnije u penal seriji sve rešio u svoju korist. Međutim, u Barankilji, mestu održavanja ovog duela i gde je odigrano prvo finale u prošlom formatu, još od 2007. godine Junior je u velikoj meri uspešniji od Independijentea. Barankiljerosi su pobedili 15 puta, dok je DIM slavio samo četiri puta, uz pet nerešenih ishoda.

KOLUMBIJA 1, APERTURA – 3. KOLO

Utorak

Patriotas – Agvilas 0.0

Sreda

Deportivo Kali – Fortaleza 2:0 (1:0)

/Kordoba 26, Sandoval 52pen/

Ekidad – Santa Fe 1:0 (1:0)

/Eskalante 29/

Pereira – Pasto 0:1 (0:0)

/Bernal 84/

Četvrtak

Miljonarios Alijanza 1:1 (0:1)

/Largača 55 – Renterija 15/

Tolima – Amerika Kali 2:1 (1:0)

/Guzman 38, Nijeto 50 – Barios 90+3/

Envigado – Čiko u toku

Petak

00.10: (2,10) Atletiko Nasional (3,30) Onse Kaldas (3,30)

02.20: (2.05) Junior (3,25) Indpendijente Medeljin (3,50)

Subota

00.10: (2,40) Jaguares Kordoba (3,00) Bukaramanga (3,00)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

KolumbijaKolumbija 1JuniorIndependijente Medeljin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara