Detalj sa prvog meča Al Ahlija i Radže (©AFP)
Detalj sa prvog meča Al Ahlija i Radže (©AFP)

Revanši četvrtfinala LŠ u Africi: Al Ahli čuva prednost u paklu Kazablanke, južnoafrički velikan potvrđuje prolaz

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.04.23. | 15:02

Derbi dana igra se u marokansoj metropoli u subotu od 21.00 časova

Najzanimljiviji deo sezone u afričkom klupskom fudbalu u samom je jeku. Čak tri od četiri revanš utakmice četvrtfinala Lige šampiona na programu je ove subote. Prvi polufinalista elitnog takmičenja Crnog kontinenta postao je prethodne večeri Vidad iz Kazablanke. Aktuelni šampion Afrike i Maroka uz mnogo muka uspeo je da eliminiše predstavnika Tanzanije Simbu, tek posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Pošto je klub iz Dar Es Salama završio takmičenje nastavljena je dominacija timova sa severa kontinenta. Oni će pretežno i danas da budu u centralnim ulogama.

Spektakularna atmosfera biće viđena u zelenom delu Kazablanke, gde Radža dočekuje Al Ahli (21.00). Najtrofejniji tim takmičenja (deset titula) trijumfovao je prethodne subote na svom terenu sa 2:0, golovima Mohameda Abdelmonema i Hamdija Fatija. Koliko egipatski Crveni đavoli igraju odlično svedoči perfektan skor u aprilu. Svih šest pobeda, što u domaćem prvenstvu, što u Ligi šampiona, doprinelo je da Al Ahli gotovo obezbedi titulu prvaka na domaćem tlu i paralelno stigne nadomak plasmana u polufinale kontinentalnog takmičenja.

Izabrane vesti

Utisak je da je švajcarski strateg i nekada dugogodišnji selektor Austrije Marsel Koler konačno počeo da se isplaćuje zahtevnoj upravi velikana iz Kaira. Značajna finansijska sredstva uložena se u igračku legendu Grashopersa kada je angažovan u septembru prošle godine. Isprva je izgledalo da neće biti opravdana, pošto se Al Ahli mučio tokom čitave grupne faze Lige šampiona i činilo se da će mu izvisiti plasman u nokaut rundu. Ipak, ono što Kolerovov tim prikazuje poslednjih meseci u skladu je sa renomeom kluba.

S druge strane Radža je u ozbiljnoj krizi. Ekipa tuniskog stručnjaka Mondera Kebajera nije pobedila na prethodne četiri utakmice u ligi Maroka što ju je koštalo pada na petu poziciju. Izvesno je da neće uspeti da obezbedi učešće u Ligi šampiona sledeće sezone i jedino što bi moglo da joj spasi sezonu, a verovatno i trenera Kebajera otkaza, jeste potencijlni prolaz večeras u polufinale. Teoretski gledano nije nemoguće nadoknaditi dva gola zaostatka pred 65.000 fanatičnih navijača na stadionu “Mohamed V”, ali bi to bilo vanserijsko iznenađenje kada se uzmu u obzir podaci da Radža nije dala gol na poslednje četiri utakmice, a da Al Ahli poslovično i ove sezone ima verovatno najbolji defanzivni bedem na kontinentu.

21.00: (2,30) Radža (3,20) Al Ahli (3,00) - prvi meč 0:2

Poražavajuće deluje činjenica da niti jedan fudbaler Radže nije postigao više od četiri gola za celu sezonu, koliko ima Mohamed Nahiri. Možda i najveća uzdanica Zelenih orlova biće Hamza Kaba. Dobro je započeo mandat u novom klubu od dolaska na pozajmicu u januaru iz Al Kuvajta, ali je u poslednje vreme usporio i veliko je pitanje može li sam da reši enigmu u vidu sjajne odbrane Al Ahlija.

Južnoafrički Mamelodi jedina je preostala nada Subsaharske Afrike. Tim sa stadiona Loftus Versfeld od 15.00 dočekuje alžirski Beluizdad nakon ubedljivog slavlja od 4:1 u prvom meču. Najzaslužniji za visok trijumf zeleno-žutih bio je namibijski centarfor Piter Šalulile sa dva pogotka. Već sezonama nazamenljiv je na mestu prvog špica i najveća je uzdanica u borbi za titulu šampiona kontinenta.

Mamelodi je interesantno poslednji osvajač afričke lige šampiona od klubova Podsaharske Afrike. To je učinio 2016. godine. Posle toga, šest uzastopnih trofeja podelila su između sebe tri severna velikana (Al Ahli, Vidad Kazablanka, Esperans Tunis), a i sada je ovaj tim jedini koji bi mogao da prekine dominaciju arapsko-afričkih klubova.

Dvostruki uzastopni osvajači Lige šampiona iz 2018. I 2019. fudbaleri Esperans Tunisa dočekuju još jedan alžirski tim Kabiliju. U prvom meču tim iz zemlje Sahela pobedio je minimalnim rezultatom 1:0, a strelac je bio udarna napadačka pesnica 25-godišnji Mohamed Ben Hamuda. Tuniška lifa je došla do plej-ofa. Esperans na domaćem tlu ima 11 bodova iz četiri kola na dobrom je putu da potvrdi da je najkvalitetniji tim u državi. Trener ekipe je dobro poznati Nabil Malul, čovek koji je vodio reprezentaciju Tunisa na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Za 60-godišnjeg stručnjaka Esperans je dobro poznata sredina, pošto ga je trenirao od 2010. do 2013. i osvojio titulu Lige šampiona 2011.

21.00: (1,42) Esperans (4,00) Kabilija (8,00) - prvi meč 1:0

Za kreaciju igre zaduženi su internacionalci iz Obale Slonovače i Libije, Fuseni Kulibali i Hamdu Elhuni, a pomenuti Ben Hamuda je s godinama sve učestaliji egzekutor akcija koje dvojac iz veznog reda pripremi.

Kabilija je samim plasmanom u četvrtfinale napravila ogroman uspeh, a činjenica da nemaju šta da izgube večeras samo bi dodatno mogla da im pomogne u nameri da napadnu anuliranje minimalnog zaostatka iz prvog meča. Iako dvostruki šampioni Afrike (1981, 1990), već godinama nisu na nivou stare slave i večerašnji okršaj protiv Esperansa jedan im je od najznačajnijih poslednjih godina.

(Piše: Stefan VELIMIROVIĆ)

LIGA ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Petak

Vidad - Simba 1:0 (1:0) - ukupno 1:1, penalima 4:3

/Sambu 24/

Subota

Mamelodi Sandauns - Beluizdad U TOKU - prvi meč 4:1

21.00: (1,42) Esperans (4,00) Kabilija (8,00) - prvi meč 1:0

21.00: (2,30) Radža (3,20) Al Ahli (3,00) - prvi meč 0:2

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Afrička Liga šampionaAfrikaMamelodi SandaunsAl AhliRadža Kazablanka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara