Slavlje fudbalera Slovačke (©Reuters)
Slavlje fudbalera Slovačke (©Reuters)

Rezultat iz snova za Slovačku: Makova Žoga bonito i Škrinijar kao “devetka“, kad ćemo da vidimo tog Levu?

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.06.21. | 19:56

Poljska na ivici provalije, Krihovjak ostavio ekipu na cedilu i potpisao joj teži put ka nokaut fazi

Za Poljsku je crna tradicija, za Slovačku potvrda dominacije! Kad god su se ove dve reprezentacije sastajale na velikim takmičenjima u poslednjih 25 godina – Slovačka je izlazila kao pobednik. Tako je bilo i ovog ponedeljka na startu Grupe E u Sankt Peterburgu, gde je družina Mareka Hamšika uradila strašan posao ka prolazu dalje uz pobedu rezultatom 2:1 (1:0).

Kakav je zamajac Slovačka dobila ovog popodneva! Sve su karte bacili izabranici Štefana Tarkoviča na igru iz tranzicije i veći fokus da se Robert Levandovski isključi iz ove utakmice, u čemu su oni uspeli! Da li ste ga videli danas na terenu? Osim nekoliko mlakih pokušaja, od najboljeg strelca Evrope i poljske reprezentacije nije se videlo ništa. I to postaje baš ozbiljan problem za ovu ekipu koja jednostavno ne zna da iskoristi potencijal golgetera kakav je Leva. Istina, jasno je svima bilo da je bio u ozbiljnom problemu od momenta kada su s konačnog spiska otpali Kšištof Pjontek prvo, ubrzo i Arkadijuš Milik. Jer, ono što može da se nazove alternativama ili eventualnim partnerima za strelca 48 golova u prošloj sezoni nije kvalitetom ni blizu...

Izabrane vesti

Samo onaj ko nije pratio dešavanja u dva nacionalna tima ostaće iznenađen ovakvim raspletom. Setiće se mnogi najvećeg uspeha poljske reprezentacije i prolaska do četvrtfinala, ali ako žele bar da ponove taj rezultat moraće da idu težim putem. A, to je da nekako izvuku četiri boda protiv Španije i Švedske, što neće biti nimalo lako. Pogotovo ne sa igrom kakvu su Poljaci prikazali u najvećem delu meča. Na to će još igrati bez nosioca veznog reda Gžegoža Krihovjaka koji je danas odigrao jednu od lošijih partija u belo-crvenoj opremi.

Sve što je radio vezista Lokomotive jesu bili pokušaji opstrukcije igre Slovačke, ali na pogrešan način. Oštro, zbog čega mu je rumunski arbitar Ovidiju Hacegan oprostio žuti karton već u 2. minutu, ali nije 20 minuta kasnije kada možda i nije bilo materijala za opomenu, ali je već bio drugi start.

Slovačka je bila dinamičnija, konkretnija, opreznija, igrala kao tim i pokazala da vredi više. Da je vredna ovog trijumfa. Od Žoge bonito Roberta Maka u prvom delu, do gola Milana Škrinijara u maniru najboljih "devetki" sveta, Slovačka je apsolutno zaslužila tri boda. S druge strane, osim dobrog ulaska u drugo poluvreme i onog gola Karola Linetija Poljska je zaista pokazala premalo.

Iznenadio je Paulo Souza kompetnu javnost odlukom da za prvi meč na turniru odstupi od sistema koji je uglavnom forsirao sa trojicom pozadi i pređe na 4-3-1-2. I pre turnira se dosta govorilo o tome zašto je Souza promenio sve i pokušava da nametne potpuno novi sistem bez dovoljno vremena za uigravanje, a to mu se na kraju obilo o glavu. Jeste se tokom igre menjao izgled Poljske gde su u napadu ostajala samo trojica pozadi, a u odbrani četvorica, ali to nije donelo neki značajniji rezultat. Neće u Poljskoj biti mnogo zadovoljni ni šansom koju je iznenada dobio Kamil Jozvjak jer se praktično nije video na terenu, niti je na bilo koji način rasteretio Levandovskog.

-----------------------------

POLJSKA – SLOVAČKA 1:2 (0:1)

/Lineti 46 - Ščensni 18ag, Škrinijar 69/

Sankt Peterburg

Gazprom Arena

Sudija: Ovidiju Hacegan (Rumunija)

POLJSKA (4-3-1-2): Ščensni – Berešinski, Glik, Bednarek, Ribus (od 74. Frankovski) – Lineti (od 74. Puhač), Krihovjak, Klih (od 85. Moder) – Zjelinski (od 85. Sviderski) – Jozvjak, Levandovski.

SLOVAČKA (4-4-2): Dubravka – Pekarik (od 79. Koščelnik), Šatka, Škrinijar, Hubočan – Haraslin (od 87. Đuriš), Kucka, Hromada (od 79. Hrošovski), Mak (od 87. Suslov) – Hamšik, Duda (od 90. Greguš).

-----------------------------

Ispostavilo se da je izbor Štefana Tarkoviča da u meč krene bez klasične "devetke" i ostavi Roberta Boženika bila najbolja koju je mogao da donese. Nije Slovačka bila potpuno defanzivna, ali je uradila sve što je verovatno i bilo zacrtano uoči susreta, jer je rezultat fantastičan! Levandovski je ostao nevidljiv, Poljska je u kanalu, a Krihovjakov kiks samo je pogurao Slovačku ka pobedi.

Neizvesnost oko učešća kapitena Mareka Hamšika u ovom susretu trajala je praktično sve do jutra uoči izlaska na teren. Hamšikovo stanje se pratilo gotovo iz sata u sat, ali se najveće ime slovačkog fudbala na kraju ipak našlo na terenu što je dodatno opteretilo protivničku odbranu. Taktički je Slovačka odigrala gotovo savršeno od prvog do poslednjeg minuta, iako ne može da se kaže da je sam kvalitet igre bio nešto posebno. Ali, tri boda su upisana i Slovačka sada ima veliku šansu da ponovi najveći uspeh u dosadašnjoj istoriji i plasira se u osminu finala.



tagovi

Gžegož KrihovjakKarol LinetiRobert LevandovskiRobert Makreprezentacija SlovačkeReprezentacija PoljskeEuro2020Milan Škrinijar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara