Albert Rijera (©AFP)
Albert Rijera (©AFP)

Rijera pokorio Sloveniju iako su ga terali na početku: Nisam političar nego trener, ali neću se tako osećati dok ne dobijem otkaz

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.05.23. | 14:55

Priliku da osvoji duplu krunu u svojoj prvoj sezoni u karijeri španski strateg ima od 20.30 časova, kada će njegova Olimpija iz Ljubljane igrati protiv Maribora finale Kupa Slovenije

Retko se španski mediji poput Asa bave slovenačkim fudbalom. Mora da se igra nešto veliko, da bi Madriđanima ovaj deo Evrope bio u fokusu. I zaista, dočekali su tako nešto ove subote, pošto se od 20.30 časova u Celju igra finale Kupa Slovenije između ljubljanske Olimpije i Maribora. Idealan povod za veliki intervju sa Albertom Rijerom, nekadašnjim fudbalerom Liverpula, a sada trenerom Zmajeva. Kao i uvek, 41-godišnji Španac je bio otvoren i direktan.

To vam je sigurno poznato, Rijerin početak u Sloveniji nije bio idealan. Nova uprava Olimpije je iznenada prošlog leta smenila Roberta Prosinečkog, kako bi dovela Španca, koji do tada nije vodio nijedan klub. Radio je samo u Galatasaraju kao pomoćni trener.

Izabrane vesti

Kako je Prosinečki bio ljubimac navijača, a Rijera nedokazan strateg, najvatrenije pristalice Zmajeva su se pobunile. Upale su na Rijerinu prvu konferenciju za štampu i pred kamerama ga terale iz kluba. Želja im ipak nije uslišena...

O čemu sam razmišljao u tim trenucima? O tome da imam sledeći dan trening u 11. Nisam otišao u Ljubljanu da bih pričao o ekonomiji ili politici, već da bih trenirao. Nisam obećavao titule, samo da ćemo da budemo dovoljno dobri da svakome pariramo. Tim je prethodne tri sezone završavao treći, u ligi sa 10 ekipa. To je kao kada bi Real Madrid ili Barselona bili šesti u Primeri. Nezamislivo. Sećam se, kada sam se sastao sa predsednikom Olimpije pitao me je u kom sistemu ću da igram, na šta sam mu odgovorio pitanjem ‚koje igrače ćeš da mi dovedeš‘? Srećom, tim je brzo prihvatio moje zamisli“, kazao je Rijera za AS.

20.30: (2,35) Olimpija Ljubljana (3,25) Maribor (2,85)

Nekada je on bio krilni napadač, u svom CV-u ima 16 nastupa za reprezentaciju Španije i uspešne sezone u dresovima Majorke, Bordoa, Mančester Sitija, Liverpula, Olimpijakosa, Galatasaraja… To je bilo dovoljno da stekne poštovanje kod fudbalera, iako je kao trener početnik.

Neću da se foliram, naravno da mi je pomoglo. Međutim, postoji nešto što je važnije od radne biografije, a to su rezultati. Fudbaleri moraju da vide da to što vi radite njima pomaže da pobede. Zidan je bio jedan od najboljih fudbalera u istoriji sporta, ali da nije pobeđivao sa Realom… Uspesi tokom igračke karijere su samo pozadina. Olimpija nema ništa od toga što sam ja imao neke uspehe u Liverpulu. Dobra stvar u tome što sam nekada bio fudbaler je što znam šta igrači očekuju od svog trenera. Zato, kada izgubimo, pružam im svu ljubav i razumevanje. Svestan sam da sam im tada potreban. Dajem im rešenja, objašnjavam zašto su se neke stvari desile tako. Posle pobeda sam drugačiji, koristim taj pozitivan momenat da im usadim još neke koncepte, jer kada su srećni, više stvari prihvataju“.

Rijera je nedavno osvojio titulu sa Olimpijom, treću u istoriji, a prvu od 2018. godine. Sada nišani četvrti Kup Slovenije, odnosno drugu duplu krunu.

Istina je da za sada ide sve savršeno, ali da se spremam za najgore stvari. Uvek kažem, dok me ne otpuste i dok ne osetim realnost ove divne profesije, neću se u potpunosti osećati kao trener. Isto tako znam da onog momenta kada tim pod mojim vođstvom više ne bude napredovao, da ću morati da spakujem kofere i da idem. Tokom igračke karijere bilo je situacija kada sam bio previše iskren i to me je koštalo. Međutim, ne umem drugačije“.

Marcel Ratnik i Svit Sešlar su bili najveći aduti Zmajeva na putu ka tituli. Dobra reč o njima je stigla i do Pirinejskog poluostrva.

Ratnik je 19-godišnji štoper koji igra kao da ima 30 godina. Poseduje nešto veoma dobro – spreman je da pravi i prihvata greške, da uči iz njih. Sešlar je takođe veoma kvalitetan fudbaler. On je igrač koji pravi razliku. Mogao bih još mnogo igrača da pomenem, imamo dobar tim. Rekao sam svima njima da sanjaju na veliko, da se ne zadovoljavaju ostankom u Sloveniji“.

Olimpiji na leto predstoje kvalifikacije za Ligu šampiona, međutim još uvek Rijera nije siguran da li će da vodi ekipu u njima. Jednostavno, uskoro mu ističe ugovor.

U klubu su mi rekli da žele da me zadrže, ali mi još uvek nisu ponudili ništa konkretno. Čekam već tri meseca. Mada, nemam razloga da razmišljam previše o tome, imam ugovor do 31. maja. Prioritet mi je sada da se koncentrišem na Kup Slovenije, kako bismo završili sezonu na najbolji mogući način. Četiri puta do sada smo igrali protiv Maribora i u tri navrata smo ga pobedili. Nema razloga da to ne uradimo još jednom“, objaasnio je Rijera, pa onda otkrio i kakvi su mu plasnovi posle Slovenije:

Svi imamo pravo da sanjamo i maštamo. U ovoj profesiji svi koji želimo da napredujemo težimo ka tome da se oprobmo u najjačim ligama. Mislim da je važno praviti dobar izbor u pravom trenutku. Zato sam odabrao da krenem iz slabe lige, gde mogu da napredujem i stičem iskustvo. S obzirom na to da sam ambiciozan po prirodi, cilj mi je da jednog dana vodim tim u Engleskoj. Španija je moja kuća, tamo bih voleo da budem, ali engleski fudbal je po meni bio i ostaće broj jedan“.

U Olimpiji, pod Rijerinom palicom, igra i jedan srpski fudbaler. Reč je o 29-godišnjem defanzivcu Đorđu Crnomarkoviću, nekadašnjem članu Donjeg Srema, Javora, Čukaričkog i niškog Radničkog. Do ove sezone on nije osvojio nijedan trofej, a sada bi mogao dva.

KUP SLOVENIJE – FINALE

Subota

20.30: (2,35) Olimpija Ljubljana (3,25) Maribor (2,85)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Slovenija 1Albert RijeraOlimpija LjubljanaMaribor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara