©Reuters
©Reuters

Roberto - perfetto!

Vreme čitanja: 2min | čet. 01.04.21. | 01:44

Manćini vezao 25 mečeva bez poraza na klupi Azura i po tom učinku sustigao legendarnog Marčela Lipija

Nije bilo mnogo onih koji su nakon postavljanja Roberta Manćinija na klupu Azura predviđali da će to biti dobitna kombinacija za Italijane, ali su sva očekivanja, pa i ona najoptimističnija, odavno premašena. Nekadašnji as Sampdorije i Lacija, ali i trener Intera, Mančester Sitija i Zenita, za nepune tri godine na kormilu reprezentacije došao je u situaciju da se meri sa onim najuspešnijim selektorima u istoriji ove fudbalske velesile.

Manćini nije doživeo nijedan poraz od svog dolaska na klupu Azura, pobedom nad Litvanijom u Vilnjusu stigao je do jubilarne 20. pobede, a sa ukupno 25 mečeva bez poraza izjednačio se sa legendarnim Marčelom Lipijem, koji je između 2004. i 2006. godine imao isti niz mečeva bez poraza. Ispred Mančinija u ovom trenutku je samo Vitorio Poco, koji od 1935. do 1939. godine nije doživeo poraz na čelu državnog tima na ukupno 30 utakmica.

Izabrane vesti

Manćiniju se mora odati priznanje da odlično upravlja nekom vrstom smene generacija. Italijani taj period ne samo da prolaze prilično bezazleno, već uz to imaju i vrhunske rezultate. Na ubedljiv način, uz svih 10 pobeda, plasirali su se na Evropsko prvenstvo, bili su odlični i u Ligi nacija, a aktuelne kvalifikacije započeli su na perfektan način, sa maksimalnih devet osvojenih bodova i gol-razlikom 6:0.

Ipak, činjenica je i to da Manćini još nijednom nije bio u situaciji da vodi svoju selekciju na velikim takmičenjima. Prvu šansu će imati već ovog leta na Evropskom prvenstvu, a veruje se da će biti u situacji da se oproba i na Mundijalu u Kataru.

"Radujem se što smo na vrhu grupe. Drago mi je, ali rekordi su potpuno druga stvar u poređenju sa stvarnim rezultatima. Nadam se da ću uspeti da pariram Lipiju na Svetskom prvenstvu", podsetio je Mančini na Lipijevu titulu svetskog prvaka, upravo te 2006. godine u Nemačkoj.

Azuri će u narednom periodu razmišljati isključivo o Evropskom prvenstvu. Pre turnira će imati samo jednu proveru i to protiv Češke 4. juna, a već pet dana kasnije očekuje ih početak turnira sa Turskom u Rimu. U grupi A nalaze se još Švajcarska i Vels. Potom će svi resursi biti usmereni na nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, a u oktobru ih očekuje polufinala Lige nacija sa Španijom.


tagovi

Roberto ManćiniRoberto Mančini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara