undefined
undefined

Rumuni tvrde da su dobili pismo iz UEFA: Nije tačno da su Mađarima dozvolili sporne zastave

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.03.23. | 10:57

Podsećanja radi, na mapi Velike Ugarske nalazi se deo rumunske Transilvanije, ali i regioni Srbije (Vojvodina), Hrvatske, Austrije, Slovačke, Ukrajine i Slovenije

Uzburkani duhovi, reakcije na sve strane, potezanje istorijskih pitanja... I nije da nismo mogli ovako nešto da očekujemo. Nije prošlo ni 24 sata otkako su Mađari saopštili da im je UEFA dozvolila da na međunarodnim utakmicama kao navijačke rekvizite koriste simbole Velike Ugarske, prvi su u evropskoj kući fudbala intervenisali Rumuni.

Za glavešine iz Niona pitanje kratko i jasno: Da li je tačno da su zastave stare mađarske države izuzete sa spiska neprihvatljivih obeležja i da više ne potpadaju pod 'politički sadržaj' kome nije mesto na fudbalskim stadionima?

Izabrane vesti

Odgovor je stigao ekspresno i Fudbalski savez Rumunije ga je ovako 'prepričao'...

"Kao rezultat odgovora iz Niona, dajemo sledeće pojašnjenje: UEFA nije odobrila i neće dozvoliti isticanje simbola koje su juče pominjali ljudi iz Fudbalskog saveza Mađarske. Smatramo da su Mađari pogrešili što su tako nešto saopštili, jer isticanje ovih simbola predstavlja odstupanje od odredbi Disciplinskog pravilnika UEFA, a Fudbalski savez Rumunije će svakako obavestiti disciplince ukoliko bude neophodno. Podsećamo da istorijski revizionizam nije prihvaćen u fudbalu i imamo poverenje u Uefine komisije da će sankcionisati isticanje ovakvih i sličnih simbola s potencijalom za podsticanje mržnje i nasilja na utakmicama", stoji u saopštenju rumunskog saveza.

Podsećanja radi, na mapi Velike Ugarske nalazi se deo rumunske Transilvanije, ali i regioni Srbije (Vojvodina), Hrvatske, Austrije, Slovačke, Ukrajine i Slovenije.

Ovo nije prvi put da Rumuni podižu glas protiv simbola Velike Ugarske. Kada se predsednik Mađarske Viktor Orban u novembru na utakmici pojavio sa šalom na kom je bila mapa stare države, zvanični Bukurešt je 'izrazio neodobravanje Orbanovog gesta' i zatražio izvinjenje do kog nije došlo.

"Reprezentacija Mađarske je tim svih Mađara, gde god oni živeli", kazao je tom prilikom Orban.

U Rumuniji živi čak 1.200.000 etničkih Mađara.

Zanimljivo da se UEFA na svojim polatformama još nije zvanično oglasila...


tagovi

MađarskaRumunija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara