Mirčea Lučesku (Reuters)
Mirčea Lučesku (Reuters)

Ruski sportisti ne treba da ispaštaju zbog rata u Ukrajini koji nema pobednika

Vreme čitanja: 2min | pon. 14.03.22. | 18:48

"Problem je politički, a ne u narodima. Živeli su zajedno kao braća", kaže legendarni rumunski stručnjak Mirčea Lučesku

Rumunski fudbalski stručnjak Mirčea Lučesku, aktuelni trener kijevskog Dinama, koji je sa Šahtjorom ispisao klupsku istoriju, a koji je radio i u ruskom Zenitu, emotivno proživljava rat u Ukrajini.

Izabrane vesti

"Organizovali smo da igračima dovedemo žene i decu. Njih oko 80. Mnogi su još tamo. Sada sam u Bukureštu i pokušaćemo da organizujemo nešto za ostale momke koji su otišli ​​na Zapad", rekao je za radio RAI Lučesku koji je sa kompletnim timom Dinama premešten u Rumuniju.

Iako dugo radi u Ukrajni, dobro poznaje i Ruse. Ne želi ipak da prognozira kako će biti rešena velika kriza.

"Teško je reći. Nikad nisam mislio da će do ovoga doći. Problem je politički, a ne u narodima. Živeli su zajedno kao braća. Ne znam kako može da se završi, rat je počeo i Ukrajinci su ponosni. Biće to duga bitka, bez pobednika."

Nije mu bilo teško da napusti Ukrajinu, već su ga bolele neke druge slike.

"Videli smo muškarce kako ostavljaju svoje žene i decu na granici. Bilo je strašno."

U njegovu Rumuniju se slio ogroman broj izbeglica iz Ukrajine.

"Rumunija se dobro organizovala da Ukrajincima da posao, pošalje decu u školu. Ali, moja zemlja nije dovoljna, potrebna je pomoć iz cele Evrope."

Njegov sin Razvan je od ove sezone drugi put šef stručnog štaba solunskog PAOK-a koji je u vlasništvu Ivana Savidisa, jednog od najbogatijih ruskih državljana i etničkog Grka sa Kavkaza.

"Izrazio je solidarnost i to je tačno. Ali ne možete da se svrstavate na jednu stranu, osim na stranu istine i pokušate da pružite tačnu sliku."

Nije saglasan da velika cena rata bude isporučena ruskim sportistima kojima su uvedene sankcije.

"Za mene sport nema veze sa politikom. Ljudi moraju da nastave da se takmiče, bez obzira na zemlju porekla, ne pristajem da se Rusima oduzima pravo na sport. Moraju da se takmiče. Ovo (isključivanje Rusa) nije smelo da se uradi, sport treba da pomogne", zaključio je legendarni stručnjak.


tagovi

Mirčea LučeskuDinamo KijevZenit Sankt PeterburgŠahtjor Donjeck

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara