Kilijan Mbape (AFP)
Kilijan Mbape (AFP)

Šamar kakav Florentinu Perezu niko nikada nije udario! A sada će da lete glave u Parizu…

Vreme čitanja: 7min | sub. 21.05.22. | 19:42

Kilijan Mbape je izabrao da istoriju piše u svom rodnom gradu umesto u najvećem klubu na svetu

Kilijan Mbape je danas obavestio Realovog predsednika Florentina Pereza da odbija njegovu ponudu i da će potpisati novi ugovor sa Patri Sen Žermenom.

“Želim da vas obavestim da sam odlučio da ostanem u Pari Sen Žermenu. Hvala vam što ste mi dali priliku da zaigram za Real Madrid, klub čiji sam navijač od malih nogu. Nadam se da razumete moju odluku i želim vam svu sreću u finalu Lige šampiona”, otkrio je Đozep Pedrerol sa Čiringita sadržinu poruke koju je Mbape uputio Florentinu Perezu.

Izabrane vesti

Tako je stavljena tačka na petogodišnje udvaranje Kraljevskog kluba najvećoj mladoj zvezdi svetskog fudbala. Ovo verovatno znači da Mbapea nikada nećemo videti u dresu Real Madrida. Teško će preko ovoga preći u Madridu…

Real je Mbapea zvao još 2017. godine kada je dolazio iz Monaka, ali je mladi Francuz tada rekao da još nije dobar trenutak i da ga sačekaju. Odabrao je PSŽ koji je trebalo da bude tranzit do belog dresa Merengesa pa se ipak ispostavilo da će biti Kilijanova dugoročna budućnost. U Madridu se tada nisu mnogo naljutili i bili su svesni igračeve logike da još nije sazreo za Real. Bili su spremni da ga čekaju. I čekali su… A već tamo od početka 2021. su počeli novi pritisci i pregovori. Mbapeov ugovor se polako bližio kraju, a Realovi pozivi su bili sve češći i slađi.

Još letos je Real bio spreman da plati 200.000.000 evra za francuskog napadača, ali je PSŽ odbijao da pregovara. Čak i po cenu da izgubi igrača za džabe na kraju sezone. I delovalo je da će biti tako… Kako se leto bližilo, tako je Mbape u belom dresu Reala bio sve realnija slika. Pogotovo nakon neuspeha pariških Svetaca u Ligi šampiona i direktne eliminacije od Reala ovog proleća.

Negde oko 10. maja, Mbape je rekao “da” najvećem klubu sveta. Ponuda je bila: 130.000.000 evra kao bonus za potpis ugovora, jer dolazi džabe i klub ne mora da plati obeštećenje. Plus petogodišnji ugovor vredan između 30.000.000 i 40.000.000 evra. Plus mu je Real dao preko 65 odsto udela na marketinška prava za lik i delo što ranije nikome nije bilo dozvoljeno i samo su velike zvezde smele uopšte i da pregovaraju o tome. Mbape je trebalo da se nađe u centru Realovog projekta za narednih desetak godina, da se za početak uklopi uz aktuelne zvezde poput Benzeme ili Modrića, a potom ih nasledi kao prva zvezda. Data je reč i čekao se samo potpis…

Ali prebogati Arapi na čelu Pari Sen Žermena nisu navikli na poraze u svetu biznisa. Iz Katara je stigao “kart blanš” da se ulože neograničena sredstva i napori u Mbapeov ostanak. Ma kakvi zakoni, pravila, finansijski fer-plej… PSŽ nije imao limite u ubeđivanju Mbapea. Poslednjih nekoliko nedelja su počeli i ozbiljni politički pritisci. Kako iz Dohe, tako i iz Pariza jer je ostanak Mbapea u Francuskoj postala stvar od nacionalnog značaja. Dovoljno je videti današnji tvit En Idalgo, gradonačelnice Pariza:

“Kako lepo”, napisala je uz naslov “OSTAJE”.

I dalje se vrte razne informacije i cifre o konačnoj ponudi francuskog kluba, ali ako uzmemo neke relevantne izvore i novinare, istina je otprilike da je Mbape od Svetaca dobio 180.000.000 evra kao bonus za potpis i ugovor na tri godine vredan 50.000.000 evra neto. Ovde govorimo o neto sumi za igrača! Klub će njegova plata koštati oko 100.000.000 evra na bruto nivou svake sezone. Dakle, blizu pola milijarde evra je uloženo od strane katarskih Arapa u Mbapeov ostanak.

“Ono što PSŽ radi sa obnovom Mbapeovog ugovora – a znamo svi kako i odakle stiže taj novac – nakon gubitaka od 700.000.000 evra i platnog spiska od 600.000.000 evra je uvreda za fudbal! Naser Al Kelaifi je podjednako opasan za fudbal kao projekat Superloige”, napisao je danas predsednik španske La Lige, Havijer Tebas.

Čak se spekuliše da čelnici La Lige pažljivo prate situaciju i čekaju zvaničnu potvrdu Mbapeovog ugovora u Parizu da bi krenuli u pravanu borbu protiv francuskog kluba. Španci će prijaviti PSŽ relevenatnim organima UEFA i tražiti zvanična objašenja kako je francuskom klubu dozvoljeno da krši sva moguća pravila o trošenju novca na igrače. Ali teško možemo zamisliti scenario u kojem Aleksandar Čeferin zbog ljutnje Florentina Pereza kažnjava Nasera Al Kelaifija koji ga je proletos spasao propasti kada je stao na stranu UEFA protiv Perezove Superlige.

Našla bi UEFA opravdanje i da je PSŽ uložio milijardu u ostanak Mbapea

I dok neki tvrde da je Kilijan sa svojim savetnicima odigrao maestralnu poker partiju da uvede dva kluba u licitaciju i izuze što više para, brojni ozbiljni izvori – pa čak i ozlojeđena Marka - javljaju da je igrača na kraju ipak prelomila sportska perspektiva na Parku prinčeva. Koliko god čudno zvučalo, navodno se predomislio nakon što mu je PSŽ obećao ovlašćenja kakva nema nijedan igrač na svetu u nekom ozbiljnom klubu.

PSŽ je pristao da se Mbapeovo mišljenje bude jedno od ključnih prilikom donošenja najozbiljnih sportskih odluka u klubu. A neke posledice se već sada naslućuju.

Prve “glave koje će leteti” su sportski direktor Leonardo i trener Maurisio Poketino. Oni su od danas već bivši. Jedan od Mbapeovih uslova je bio da klub na poziciju direktora dovede portugalskog čudotvorca Luiša Kampoša koji ga je otkrio kao igrača.

Reč je o jednom od ljudi sa najboljim “nosem” u svetu fudbala. Nekada je bio u Murinjovom stručnom štabu u Realu, a kasnije se proslavio kao lovac na talente i direktor u Monaku i Lilu. Upravo je on selektirao i stvorio onu fenomenalnu Monakovu generaciju u kojoj je eksplodirao Mbape i koja je igrala polufinale Lige šampiona. Kasnije je čudo napravio i u Lilu gde je stvorio šampionski tim koji je prošle sezone prekinuo dominaciju Pari Sen Žermena u Francuskoj. Napustio je Lil, već mesecima je bez posla, a zanimljivo je da je imao ponudu Real Madrida i da su ga mnogi videli kao budućeg funkcionera Kraljevskog kluba. Mbape ga je izgleda ubedio da opet sarađuju u Parizu umesto u Madridu.

Što se Poketina tiče, on nikada nije ni imao poverenje u Parizu i otkaz mu je potpisan onog časa kada je u Ligi šampiona ispao od Reala. Niti ima zanje, niti harizmu da kontroliše onakvu svlačionicu. Mbapeova želja je da na klupu Svetaca dođe Zinedin Zidan i Naser Al Kelaifi mu je obećao da će uraditi sve da je ispuni.

Neće ni tu biti kraj. Mbapeu se ne sviđa ni “holivudska” svlačionica Pari Sen Žermena i cirkus koji tamo nastane svake sezone posle brodoloma u Ligi šampiona. Previše je preplaćenih i egoističnih likova u toj svlačionici. Spekuliše se da bi jedna od prvih žrtava mogao čak da bude Nejmar koji na kraju nije ispunio očekivanja i nije saigrač na kojeg Mbape može potpuno da se osloni u napadu na Ligu šampiona.

Štaviše, Francuz želi svog zemljaka Usmana Demebela koji napušta Barselonu i sa kojim ima odlično iskustvo iz reprezentacije. Al Kelaifi mu je obećao da će on lično voditi pregovore, a ne neko od direktora i da će mu ispuniti i tu želju. Takođe, Mbape je Al Kelaifiju napomenuo da želi što skorije rešenje golmanske sapunice između Navasa i Donarume koja unosi nemir u svlačionicu. Navodno je čak Italijan bliži izlaznim vratima ako se bude pitao Mbape

Tako je bajka o novima Galaktikosima u Madridu predvođenim Kilijanom Mbapeom završena pre nego što je i počela. Pokušaće u Madridu nekako da smanje razočarenje ali su svesni da su izigrani i poraženi. Verovatno sada žale i što su zbog Mbapea tako lako izašli iz igre za dovođenje Erlinga Halanda. Malo je igrača trenutno u svetu fudbala koji u perspektivi mogu da budu garanacija za napad Real Madrida.

Mnogi će od danas verovatno porediti Mbapeovu odluku sa Nejmarovom. Brazilac je odlaskom razbio onu strašnu Barsu, postao najskuplji igrač u istoriji i trebalo je da na Park prinčeva donese toliko željenu Ligu šampiona ali već sada se može reći da nije vredeo tog novca i da su njegovi najbolji dani prošli.

Francuz će sada biti pod strašnim pritiskom, sva odgovornost će biti prebačena ne njega i videćemo kako će to sve da podnese. Deluje kao psihološki jači od Nejmara da se nosi sa tim pritiskom.

Realu ostaje da apsorbuje razočaranje i da se okrene pravljenju nekih novih planova. Florentino Perez ovakav šamar nije doživeo otkako je pre 20 i kusur godina došao prvi put na čelo Reala. Dovodio je Figa, Zidana, Ronalda, Bekama, Ovena, Kristijana Ronalda, Kaku, Modrića, Krosa, Bejla, Azara... Bacao je na kolena velike klubove. Nema kluba kojem nije uspeo da uzme najboljeg igrača. Od ljutog rivala Barse preko Bajerna, Milana, Juventusa, do Mančester Junajteda, Liverpula, Čelsija, Totenhema... Istina, odbijali su ga asovi kao Toti ili Maldini ali to su bile priče pune obostranog poštovanja u kojima niko nikome ništa nije obećao i ostale su samo na ljubaznim pozivima i predlozima. Ovako kao Mbape ga nikad niko nije zeznuo.

Ovakav epilog je možda uzdrmao i svlačionicu Karla Anćelotija pred finale Lige šampiona u Parizu za sedam dana. Ili joj je možda doneo rasterećenje i probudio inat da baš Mbapeu pred nosom pokažu da su oni i dalje Kraljevi svetskog fudbala.

Gomila igrača se danas oglasila na društvenim mrežama a poruke su prilično jasne za shvatiti. Karim Benzema, Rodrigo Goes, Vinisijus Žunior su se u roku od sat vremena javili sa fotografijama na kojima ističu ljubav i prvrženost Realu kao najvećem klubu sveta.

Kilijan Mbape je verovatno za sva vremena zatvorio vrata Real Madrida i prihvatio veliki izazov da kao najplaćeniji fudbaler sveta stavi Pariz na mapu šampionskih metropola Evrope gde se nalaze Madrid, London, Minhen, Milano, Barselona, Liverpul, Lisabon, Amsterdam, Beograd…

Vreme će pokazati ko je bolje prošao.


tagovi

Florentino PerezKilijan EmbapeLetnji prelazni rok 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara