Slavlje fudbalera Hetafea (©Reuters)
Slavlje fudbalera Hetafea (©Reuters)

Šamar Realu na startu 2022: Militao Hetafeov Deda Mraz, Maksimović mogao i do gola, Mitrović herojski (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.01.22. | 15:57

Gradski derbi pripao domaćinu

Što nije mogao niko poslednja tri meseca, napravio je Hetafe u prvim danima 2022! Real Madrid je pretrpeo ozbiljan šamar već drugog dana nove godine i to ponovo na terenu gradskog rivala. Dva puta u poslednje tri godine stajala je "nula" kraj Realovog grba, samo je ovog puta Hetafe nadmudrio Kraljevski klub u minimalnoj pobedi - 1:0 (1:0)!

Realu košmar, Hetafeu poklon u ovim prazničnim danima. Teško da je Eder Militao mogao da zamisli veći sportski peh. Nije baš obukao odelo Deda Mraza, ali verovatno su pune tribine na Koloseumu Alfonso Perez videle brazilskog defanzivca u crveno-belom. Jer, upravo je on direktan krivac za to što je Hetafe stigao do vođstva koje se na kraju ispostavilo kao i presudno za konačni ishod utakmice. Izgubio je Eder na trenutak koncentraciju i orijentaciju u prostoru pošto je uspeo da preseče loptu koja je prvobitno bila upućena ka Enesu Unalu. I umesto da se što pre oslobodi poseda, on je pokušao da fintom izbaci iz igre turskog napadača što mu se brzo obilo o glavu. Unal je pretrčao Realovog ponajboljeg odbrambenog igrača od dolaska Karla Anćelotija i zatim lako matirao nemoćnog Tiba Kurtou. Slavlje je moglo da počne!

Izabrane vesti

Koliki je zaista Hetafeov današnji uspeh pokušaćemo da sažmemo u nekoliko rečenica. Ovo je prvi trijumf kluba iz madridskog predgrađa nad Kraljevskim klubom posle jedanaest i po godina! Ovom pobedom Hetafe je prekinuo Realovu seriju od 15 utakmica u svim takmičenjima bez poraza – samo dva remija u tom periodu –, a ujedno i impozantan niz od sedam trijumfa na gostovanjima! Prvi put posle tri cele utakmice čekanja Hetafe postiže gol Realu na svom terenu. Na sve to nastavlja se Hetafeov period sasvim zadovoljavajućih igara pod komandom Kikea Sančeza Floresa.

Pravi košmar pretrpeo je Hetafe kod prethodnog trenera Mičela. Samo jedan osvojen bod u uvodnih osam kola Primere, sedam uzastopnih poraza i dno tabele... Ta promena trenera, Mičelova smena bila je uvod u treći mandat Kikea Sančeza Floresa u klubu gde ga navijači prosto obožavaju, a sada je jasno i zašto. Od tog 4. oktobra do danas Hetafe je doživeo samo dva ligaška poraza – od Selte kod kuće i Viljareala na strani –, a u narednih devet rundi od omogućih 27 osvojeno je 14 bodova. Ne izgleda to sad preterano dobro na prvi pogled, ali treba uzeti u obzir realne okolnosti, Hetafeovu poziciju i stanje tima pa se lako može izneti zaključak da je Kike napravio pravo malo čudo. Kandže opasne zone i dalje su vrebaju, ali Hetafe je sa dve uzastopne pobede na dobrom putu da izbegne sudbinu koja, recimo, verovatno čeka Levante.

Šta se desilo sa Realom? Virus korona pokosio je dobar deo ekipe i već neko vreme traje Realova muka sa izostancima tog tipa. Bez Vinisijusa Žuniora kao idealnog partnera Karimu Benzemi, onda i bez Luke Jovića kao igrača u kojeg Anćeloti ima poverenja uprkos teškim vremenima kroz koja prolazi otkako je stigao u Real očigledno se nije moglo. Real je mogao da doživi još i teži poraz, ali se u situaciji kada je trebalo da se rešava Nemanja Maksimović nije proslavio. Promašio je praktično prazan gol jer nije znao da li da asistira ili šutira, ali osim toga odigrao je izvanredan meč. Baš kao i Stefan Mitrović koji je na kraju podmetnuo i svoju glavu kako bi sačuvao mrežu.

No, krenimo redom... Maksimović je zajedno sa Karlesom Alenjom i Armabarijem danas zaključao vezni red i pokvario skoro sve Realove napade. Ne samo što su spremno dočekali navalu kvaliteta sa druge strane terena, već su imali rešenja za veći deo onoga što su Kraljevići imali u repertoaru za današnji susret. A, ako oni nisu mogli da zaustave protivnika, činio bi to golman David Sorija koji je bez sumnje možda i igrač utakmice! Ukrotio je nekoliko vrhuskih pokušaja, između ostalih Kazemirov poluvolej sa ivice kaznenog prostora paradom, te Iskov pokušaj glavom u završnici utakmice.

Mitroviću je na kraju stradala glava u pokušaju da zaustavi udarac Tonija Krosa. Pao je na travu od siline udarca, ali je herojski sprečio da Nemac eventualno zatrese mrežu! Nije ga bilo neko vreme u igri dok se nije skroz oporavio srpski reprezentativac, a u tom intervalu ga je u odbrani zamenio njegov klupski i reprezentativni kolega Maksimović i čak uspeo da spreči dosta višeg Militaa da se udarcem glavom eventualno iskupi za kiks iz prvog dela. Maksimović i Mitrović mogu da budu prezadovoljni svojim ulogama u Hetafeovoj pobedi.

I pored današnjeg kiksa, Real i dalje ima prednost u odnosu na drugoplasiranu Sevilju koja je i dalje u zaostatku dve utakmice. Hetafe se polako, ali sigurno kreće ka mirnim vodama.

PRIMERA - 19. KOLO

Petak

Valensija - Espanjol 1:2 (1:0)

/Alderete 51 - Raul de Tomas 83pen, Havi Puado 88/

Nedelja

Hetafe - Real Madrid 1:0 (1:0)

/Unal 9/

16.15: (1,40) Atletiko Madrid (4,80) Rajo Valjekano (9,50)

16.15: (2,45) Elče (3,15) Granada (3,30)

18.30: (3,60) Alaves (3,15) Sosijedad (2,30)

18.30: (1,90) Betis (3,60) Selta (4,40)

21.00: (3,70) Majorka (3,40) Barselona (2,15)

Ponedeljak

19.00: (1,45) Viljareal (4,70) Levante (8,00)

21.00: (3,40) Osasuna (3,00) Bilbao (2,50)

21.15: (4,70) Kadiz (3,45) Sevilja (1,90)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Enes UnalNemanja MaksimovićStefan MitrovićReal MadridHetafePrimera

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara