Slavlje igrača Zvezde posle boda u Danskoj (Foto:Starsport)
Slavlje igrača Zvezde posle boda u Danskoj (Foto:Starsport)

Samo su Vest Hem i Lion bolji od Zvezde: Sad je san još deset koeficijentnih bodova i 2.600.000 evra

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.10.21. | 09:54

Crveno-beli na talonu, u preostala tri kola, imaju istrorijski rezultat

O utisku može da se raspravlja, odluci Dejana Stankovića da u Herningu na gostovanju Midtjilandu bude, pre svega, pragmatičan i odigra na rezultat. Ali o prolaznom vremenu srpskog šampiona posle tri kola Lige Evrope – ne može. Crvena zvezda će već za 14 dana u Beogradu, pred dobro popunjenom Marakanom, imati šansu da savlada danskog predstavnika i verovatno overi drugu poziciju i nastavi kontinuitet proleća na sceni Starog kontinenta.

Imaće tim Dejana Stankovića na talonu tokom novembra šansu da podigne letvicu i napravi istorijski rezultat, nedostižan budućim generacijama. Crvena zvezda je u Danskoj mogla da pobedi, ali je, iskreno govoreći, Midtjiland u prvom poluvremenu ostavio bolji utisak i zaslužio minimalno vođstvo. Ostaje žal što crveno-beli nisu sačuvali prednost stečenu posle lepe akcije Ivanića i Dionija i egzekucije Mirka Ivanića.

Izabrane vesti

Međutim, Crvena zvezda je i dalje prva u grupi sa sedam osvojenih bodova. Računajući ostale grupe u drugom UEFA takmičenju samo su francuski Lion i engleski Vest Hem uspešniji od crveno-belih. Pomenuti klubovi imaju maksimalan učinak, dok je tim Dejana Stankovića u rangu sa Monakom, Ajntrahtom, Galatasarajom, Leverkuzenom i Betisom. Pomenuti klubovi osvojili su identičan broj bodova kao Crvena zvezda, uz ogradu da su neki u težim grupama.

Crveno-beli su postavili novi rekord kada je u pitanju UEFA lista, obzirom da se trenutno nalaze na 39. poziciji, i za petama su grčkom Olimpijakosu. Upravo će klub sa Marakane tokom novembra moći dobro da poradi na sopstvenom rejtingu i uz dobre igre možda se vine u društvo 30 najboljih klubova na Starom kontinentu.

Braga je i dalje apsolutni favorit grupe. Imaće portugalski tim dve utakmice kod kuće, dočekaće i Crvenu zvezdu u poslednjem kolu i pokušati da izbori direktan plasman u osminu finala. Ali crveno-beli imaju pravo na nadu i san koji bi bio jednak plasmanu u Ligu šampiona 2018. godine.

Do kraja prvog dela takmičenja Crvenu zvezdu čekaju utakmice kod kuće protiv Midtjilanda i Ludogoreca i pomenuto gostovanje Bragi. Maksimalan učinak, ili sedam bodova, doneli bi crveno-belima prvo mesto i direktan plasman u osminu finala Liga Evrope. Bio bi to istorijski rezultat, propraćen neverovatnim progresom.

Crveno-beli su do sada tokom kvalifikacija za Ligu šampiona i u Ligi Evrope osvojili pet koeficijentnih bodova. Međutim, maksimalan učinak u preostala tri kola doneo bi crveno-belima još deset poena za rang listu UEFA.

Naime, pored standardnih bodova, koje donosi svaka pobeda (po dva za pobedu), crveno-beli bi u slučaju prvog mesta u grupi dobili još četiri bonus poena kao učesnici osmine finala Liga Evrope. Takav bajkovit učinak doprineo bi da crveno-beli na UEFA listi prestignu pojedine klubove koji su ispred njih. Govorimo o Valensiji koja ove sezone ne igra međunarodna takmičenja, zatim Klub Brižu i kijevskom Dinamu. Nedostižni ne bi, u bližoj budućnosti, postali Slavija iz Praga, odnosno zagrebački Dinamo.

Nije zanemarljiv ni finansijski efekat cele priče. Tim Dejana Stankovića za 270 minuta takmičarskog fudbala može potencijalno da u klupsku kasu donese 2.600.000 evra. Svaki trijumf u Ligi Evrope UEFA premira sa 630.000 evra. Uz sve to prvaci grupa dobiće bonus od 1.100.000 evra.

Lepi podaci, ali pred Crvenom zvezdom je i dalje dugačak put. Potrebno je prvo overiti prvu ili drugu poziciju u grupi (treći ide u Ligu konferencije), i možda ugroziti spstveni rekord kada je u pitanju učinak u grupnoj fazi. Crvena zvezda je prethodne sezone prošla dalje sa 11 osvojenih bodova u konkurenciji Hofenhajma, Genta i Slovan Libereca.

 


tagovi

Dejan StankovićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara