Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Santa Fe bez pobede kod kuće, Amerika Kali skoro nepogrešiva

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.03.23. | 23:03

Kolumbija 1: Independijente domaćin Crvenim Đavolima u 8. kolu Aperture

Fudbalska poslastica za sam kraj 8. kola kolumbijske Aperture. Iako je ovog vikenda svu pažnju ovdašnje publike pokupio duel Atletiko Nasionala i Miljonariosa, može se reći da je kao Nacionalni klasik izdao očekivanja fudbalskih fanatika. Samo 0:0 u okršaju sa veoma istrzanom i nekontinuiranom igrom oba kluba. Ipak, ludila na tribinama nije nedostajalo. Priliku da povrati fudbalski sjaj koji publika želi da vidi kada su u pitanju borbe velikana, noćas (02.05) će imati dva tima identičnih obeležja i boja, u dobro poznatim sukobima na relaciji Bogota-Kali, Independijente Santa Fe i Amerika iz Kalija.

Dva kluba koja ukupno poseduju 24 titule nacionalnog šampiona, s tim što je u ovim merenjima vaga debelo nagnuta na stranu Crvenih đavola koji su u svoje vitrine spakovali čak 15 pehara i time se indentifikovali kao drugi najuspešniji klub u državi, zajedno sa Miljonariosom, koji ima isti broj trofeja. Sa druge strane, Kardinali takođe dele svoju poziciju po pitanju šampionskih naslova. Sa devet pehara prvaka nalaze se na petom mestu večne liste, zajedno sa Juniorom iz Barankilje.

Izabrane vesti

I pored slavne istorije, Santa Fe ima veoma loš početak sezone i trenutno je na 19. mestu, kao pretposlednji na tabeli formata Apertura. Tim Harolda Rivera ima samo jednu pobedu na poslednjih šest utakmica u domaćem prvenstvu, ostvarenu minimalnim rezultatom u gostima protiv La Ekidada. Takođe beleži i tri remija uz dva pretrpljena poraza, sa učinkom od šest postignutih i osam primljenih golova. Kao jedna od evidentnih poteškoća u borbi za bolji plasman predstavlja i slaba igra kod kuće gde Kardinali još nisu zabeležili pobedu.

02.10: (2,05) Santa Fe (3,10) Amerika Kali (3,60)

U dosada dva odigrana meča na El Kampinu u Bogoti, Independijente je jednom remizirao sa Union Magdalenom u okršaju bez golova i jednom pretrpeo poraz, i to na premijernom meču pred svojom publikom u novoj sezoni, kada je uspešniji bio Pasto rezultatom 2:0. Što se tiče nastupa na strani, a kojih je u dosadašnjem toku bilo duplo više, zabeležena je jedina pobeda protiv već pomenutog Ekidada, dva remija, sa Jaguarima iz Kordobe i imenjakom iz Medeljina, ali i poraz od Envigada rezultatom 3:2. Pored toga, Independijente je prošle nedelje uspeo da izbori učešće u grupnoj fazi Kopa Sudamerikane, pobedom na strani od 2:1 u kvalifikacionom meču protiv sunarodnika Agilas Doradosa.

Sa druge strane, Amerika de Kali dobro je počela sezonu i trenutno je na drugom mestu Aperture sa 13 osvojenih bodova. Đavolja četa Aleksandrea Gimaraisa zaostaje samo dva boda za liderom prvenstva Agilasom, s tim što je tim iz Rionegra odigrao dve utakmice više. Dosadašnja kampanja broji četiri pobede, jedan remi i jedan poraz, uz 12 postignutih i pet primljenih golova.

Posle poraza u prvom kolu od ekipe Tolime u Ibageu, Amerika je vezala pet mečeva bez poraza. U ovom periodu na domaćem terenu zabeležene su pobede nad Union Magdalenom od 4:0 i Envigadom sa 1:0. U mečevima na strani savladali su Independijente Medeljin minimalnim rezultatom, kao i Deportivo Pasto sa 4:2. Jedini remi u dosadašnjem toku prvenstva, Đavoli su upisali na svom terenu protiv Ekidada rezultatom 1:1. Kao jedan od vidova prednosti za Ameriku u trci za trofejima ove sezone, može biti i taj što tim neće imati obeveze na internacionalnim takmičenjima, dok su gotovo smi njeni konkurenti učesnici Kopa Libertadores ili Kopa Sudamerikane.

Ishodi međusobnih duela ova dva velikana poslednjih godina, nagnuti su na stranu prestoničkog tima. Independijente nije doživeo poraz od ovog rivala još od decembra 2020. godine. Od tada odigrano je sedam duela, od kojih su Kardinali tri rešili u svoju korist, dva na svom terenu, uz četiri remija.

KOLUMBIJA 1 - 8. KOLO

Subota

Jaguares - Atletiko Uila 1:2 (1:2)

/Duarte 1 - Eskorsija 16, Markus Vinisijus 39/

Deportivo Kali - Bukaramanga 1:1(1:0)

/Viveiros Rodaljega 15 - Meza 68/

Nedelja

Atletiko Nasional - Miljonarios 0:0

Bojaka Čiko - Independijente Medeljin 2:0 (0:0)

/Gomez 14, Balanta 52/

Agilas - Pereira 2:1 (2:1)

/Puerta 15, Perez 40 - Zuluaga 45/

Ponedeljak

Junior - Envigado 1:2 (0:0)

/Kintero 72 - Moskera 53, Zapata 69/

Alijansa Petrolera - Union Magdalena 2:1 (0:0)

/Orosko 66, Akosta 74 - Markez 61pen/

Utorak

Onse Kaldas - Pasto 0:1 (0:1)

/Ajala 28/

23.55: (1,85) Tolima (3,30) La Ekidad (4,10)

Sreda

02.10: (2,05) Santa Fe (3,10) Amerika Kali (3,60)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Independijente Santa FeAmerika Kali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara