Fakundo Suarez (©AFP)
Fakundo Suarez (©AFP)

Santa Kruz de la Sijera se teško osvaja: Rafinerosi igraju za šansu u plej-ofu

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.10.22. | 23:03

Bolivija 1: Orijente Petrolero neporažen u 10 poslednjih domaćinstava i nastavak te pozitivne serije protiv Horhe Vilstermana stavio bi ga u dobru poziciju pred finiš Klausure

Klausura bolivijskog šampionata ulazi u završnu fazu i u ovom trenutku takmičenja svaki meč je od suštinskog značaja za timove koji se bore za plasman u plej-of. Upravo jedan od takvih duela, kojim se stavlja tačka na 24. kolo, jeste susret između Orijente Petrolera i Horhe Vilstermana. Ovo je susret koji bi mogao da bude presudan u trci za četvrto i poslednje mesto koje vodi u narednu fazu takmičenja.

Orijente Petrolero je klub koji dolazi iz najvećeg grada u Boliviji, Santa Kruz de la Sijera. Osnovan je 5. novembra 1955. godine od strane radnika naftne kompanije YPFB koja je, može se reći, energetski pokretač Bolivije. Otuda i ne čudi naziv kluba, a i nadimak Rafinerosi nepotrebno je objašnjavati. Do danas j Orijente svoje ime na listu šampiona upisao pet puta (1971, 1979, 1990, 2001. i 2010. Klausura) isto koliko ima i njegov gradski i večiti rival Bluming, što ga stavlja na četvrto mesto po broju osvojenih titula u zemlji.

Izabrane vesti

Rival Rafinerosa u ovom kolu je Deportivo Horhe Vilsterman, poznat jednostavno kao Vilsterman, osnovan 24. novembra 1949. godine od strane radnika u vazduhoplovnoj kompaniji Lloyd Aéreo Boliviano. Najpopularniji je klub u gradu Kočabamba i svojoj regiji, i treći po tom parametru u državi, a svoje mečeve igra na gradskom stadionu Feliks Kapriles kapaciteta 32.000 mesta, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.550 metara. Stadion deli sa Aurorom, u kojoj vidi najvećeg rivala. Pored toga, Avijatičari su se posle 15. osvojene titule u Klausuri 2019. izjednačili na drugom mestu najtrofejnijih klubova u Boliviji sa Strongestom iz La Paza.

02.00: (1,42) Orijente Petrolero (4,20) Horhe Vilsterman (6,75)

Petrolero još ima šanse da se plasira u eliminacionu fazu takmičenja, samim tim i nastavak borbe za titulu. Klub iz Santa Kruza trenutno zauzima 6. poziciju u formatu sa 35 bodova iz deset pobeda, pet remija i osam pretrpljenih poraza, sa sedam bodova zaostatka u odnosu na Nasional Potosi, koji se sa 42 boda nalazi na 4. i poslednjem mestu koje vodi u doigravanje. Sa druge strane, Petrolero ne bi trebalo da brine o gubitku pozicije, jer sledeći tim na tabeli niže je Aurora sa šest poena zaostatka, ali isto tako ostanak na trenutnom mestu mu ne garantuje apsolutno ništa, osim udobne sredine.

Međutim, eventualni gubitak bodova u predstojećem meču, u kombinaciji sa lošim paralelnim rezultatima, Rafinerose može da ostavi bez šanse za plej-of. Opet, pozitivan rezultat je preko potreban za moral ekipe koja već tri kola ne zna za pobedu. Posle poraza od Guabire u gostima, remizirala je 3:3 protiv Independijente Petrolera, a u prošlom kolu bilo je 2:2 protiv Palmaflora. Uprkos tome što je remizirao kod kuće u protekloj rundi, Orijente nije izgubio utakmicu na svom terenu na 10 proteklih prvenstvenih domaćinstava, uvek agresivan i veoma efikasan ofanzivno.

Sa druge strane, na pet kola do kraja ligaškog dela šampionata, Horhe Vilsterman se praktično oprostio od borbe za titulu. Avijatičari su trenutno na devetom mestu sa 27 bodova, sakupljenih iz sedam pobeda, šest remija i deset poraza, uz 23 postignuta i 30 primljenih golova. To znači da su na 15 bodova zaostatka za Nasional Potosijem i sa isto toliko preostalih bodova u opticaju gotovo da nemaju šanse za plasman na četvrto mesto. Pored toga što ne bi smeli da izgube nijedan bod, to istovremeno znači da bi tim iz Potosija trebalo sve da izgubi, što zaista njihove šanse stavlja na minimum.

Pored toga, tim iz Kočabambe na ovaj meč dolazi sa dva uzastopna poraza. U prošlom kolu, na svom terenu poražen je od Independijente Petrolera sa 3:1, dok je nedelju dana ranije istu sudbinu doživeo na gostovanju Real Tomajapu, ovoga puta rezultatom 1:0. Još jedan otežavajući faktor za ovaj duel je Vilstermanova igra u gostima, gde je ove sezone zabeležio samo jednu pobedu u 11 mečeva, uz četiri remija i šest poraza.

Poslednja četiri okršaja Rafinerosa i Avijatičara završavala su se pobedama Orijente Petrolera, računajući i poslednja dva na gostujućem terenu rezultatom 1:0. Protekla pobeda Horhe Vilstermana zabeležena je u sezoni 2020, i to na strani, takođe minimalnim rezultatom, dok je nerešen ishod poslednji put viđen u septembu 2019, kada je na istom ovom stadionu rezultat bio 1:1.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

BOLIVIJA 1, KLAUSURA - 24. KOLO

Sreda

Olvejz Redi - Rojal Pari 1:0 (0:0)

Strongest - Real Santa Kruz 5:2 (2:1)

Četvrtak

Nasional Potosi - Universitario de Sukre 3:2 (1:1)

Guabira - Bolivar 2:1 (0:1)

Aurora - Universitario de Vinto 0:2 (0:2)

Petak

Bluming - Atletiko Palmaflor 1:0 (0:0)

Independijente - Real Tomajako 1:0 (0:0)

Subota

02.00: (1,42) Orijente Petrolero (4,20) Horhe Vilsterman (6,75)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Bolivija 1Horhe VilstermanOrijente Petrolero

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara