Stadion Grbavica (©Reuters)
Stadion Grbavica (©Reuters)

Sarajevski derbi - nekad za titulu, danas za izlazak iz krize

Vreme čitanja: 5min | ned. 03.03.24. | 10:13

Svetla reflektora u Bosni i Hercegovini uperena su na Grbavicu

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva) 

Još jedno kolo ostalo je do okončanja drugog dela sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, nakon čega će se ući u završni treći deo, formiranim rasporedom po pozicijama na tabeli. Posle jučerašnjih pobeda Igmana nad Širokim Brijegom i Tuzla Sitija nad Zvijezdom, te remija Sloge i Zrinjskog, danas će biti odigrane još dve utakmice 21. kola. Bez obzira čiji su mečevi na programu, definitivno sve pada u senu kada je na rasporedu večiti derbi sarajevskih rivala. 

Izabrane vesti

ŽELJEZNIČAR – SARAJEVO (18:45) 

Večiti derbi sam po sebi nosi veliki značaj. Bez obzira bila to liga ili Kup, igrati jedni protiv drugih za prevlast u gradu, uvek je praznik za gledaoce. Međutim, dok su se utakmice između sarajevskih rivala, godinama unazad igrale u borbi za titulu prvaka, ovaj današnji će biti specifičan. Osim prevlasti u gradu, cilj će biti izaći iz krize. Nerealno za klubove takvog renomea, ali istinito. Željo decenijama unazad nije bio u lošijoj poziciji nego danas. Pretposlednje mesto koje vodi u niži rang. Nestvarno, rekli bi oni koji poznaju fudbal u BiH, ali i realno, rekli bi oni koji ga nešto više prate. Iako se u sezonu krenulo sasvim solidno, vrlo brzo kola su krenula nizbrdo, a so na ranu stavila je i Uprava nerezonskim potezima. Trenerski eksperiment koji su vršili sa Saudijcem na klupi završili su neslavno. Najavljivali su se bolji dani, veća ulaganja od strane tamošnjih čelnika pojedinih klubova, ali na koncu – šarena laža. I dok su se obećavali kule i gradovi, Željo je došao u situaciju da strepi za opstanak u Ligi. Zimus je došlo do promena. Stigao je novi trener Bruno Akrapović, sa par novih igrača, ali za sada ne ide baš kako treba. Jedan osvojen bod u duelu sa Zrinjskim, te poraz od Širokog Brijega bez ispaljenog metka. Pokušava iskusni stručnjak i dalje da pronađe modus kako se izdići iz svega ovoga i krenuti sa boljim igrama, ali vremena je sve manje.  

18.45: (3,00) Željezničar (3,00) Sarajevo (2,40)

Dok Željo pronalazi formu, drugi konkurenti za opstanak osvajaju bodove, pa je svima jasno da je đavo odneo šalu. Međutim, bez obzira na sve, Plavi se mogu pohvaliti ogromnom podrškom sa tribina. U prošloj domaćoj utakmici sa Zrinjskim, Grbavica je bila dupke puna, a ništa manje se ne očekuje ni danas. Jer u goste stiže gradski rival. Zadnju pobedu u prvenstvu, Željo je upisao početkom novembra prošle godine, i to teškom mukom nad dobojskom Slogom. Navijači su željni slavlja, igrači pobede, rukovodstvo skidanja tereta sa pleća. Zna i Bruno Akrapović da bi pobeda nad sarajevskim rivalom dala krila igračima pred ono što ih očekuje u borbi za opstanak, pa će danas sve osim pobede za njih biti neuspeh. Ne u smislu rivalstva sa Sarajevom, nego tabelarno.  

„Pred nama je derbi, nešto najveće u Bosni i Hercegovini što se tiče fudbala. Nakon loših rezultata i s jedne i s druge strane, treba da damo sve od sebe da taj niz loših rezultata prekinemo. Cilj su nam tri boda. Uvjeran sam da će igrači odigrati dobro. Na osnovu prve dve utakmice u ovoj polusezoni koje smo odigrali imamo dve medalje. Jedna strana je nonšalantost protiv Širokog Brijega, što, nadam se, više se neće ponoviti jer mi ne zaostajemo za kvalitetom.  Nismo pokazali želju i volju kao u prvoj utakmici. Otežavajuća okolnost je bila da se pola ekipe priključilo naknadno, nismo s njima imali proces priprema po želji. Krpimo se“, istakao je Akrapović te dodao da će poseban fokus biti na realizaciji, jer je Željo dao najmanje golova u ligi. 

„Ako nemaš realizaciju i navijači razmišljaju o tome celu sedmicu, naravno da psiha neće biti na nivou. Odbacimo negativne stvari. Radimo pripreme da momci osjete slast tog gola“, poručio je Akrapović. 

Ako je Željo razočarao svoje navijače borbom za opstanak, Sarajevo nije ništa bolje, iako imaju priliku da poprave utisak. Najavljivana je borba za titulu, ali u klubu iz Titove ulice su se već pomirili sa činjenicom da od toga nema ništa, tako da će cilj biti izboriti Evropu ili osvojiti Kup. Trenutno su na četvrtom mestu sa 33 boda, dva manje od trećeplasiranog Veleža. Premalo za ekipu koja je imala ogromne ambicije pred start šampionata, ali i za ekipu koja toliko vredi. Bar na papiru. Sarajevo ima ubedljivo najskuplji tim lige, ali s obzirom na prikazano na tabeli, to ne pokazuju. Imao je Simon Rožman dovoljno i vremena i kredita u prvom delu sezone da naštima stvari po svom ukusu, ali se početkom proleća da naslutiti da i nije baš uspeo u tome. Prvo je Bordo tim teškom mukom u Kupu izbacio prvoligaša Slobodu, zatim su usledila dva poraza, od Širokog Brijega kući, te od fenjeraša Zvijezde 09 na strani, pa je onda u Kupu usledio remi bez golova u Banjaluci sa Borcem. S tim da u poslednja dva kola nisu postigli niti jedan gol. Dakle, jasno je da je Sarajevo u krizi i da će i oni težiti da pobedom nad gradskim rivalom izađu iz iste. Gledajući vrednost ekipa ali i igrački kadar, Sarajevo jeste favorit, ali Željo igra pred svojom publikom što će svakako umnogome uticati na rasplet utakmice. Ako ima dobra prilika da se izađe iz krize i produži trenerski mandat, to bi bila pobeda nad gradskim rivalom. Zna to i trener Sarajeva.  

"Sledeća utakmica je ona koju svi žele igrati, znamo svi šta ovaj derbi znači, ali kao uvek, za prvih 11 ćemo se odlučiti pre utakmice. Za one za koje mislimo da su najspremniji i da mogu odgovoriti na sve što će se dešavati na terenu. Strategija kako želimo je jasna. Igrači su zdravi, spremni i motivisani. Svaka sledeća utakmica nam je šansa da se pokažemo u boljem svetlu i da idemo prema zadnjoj trećini prvenstva u boljoj atmosferi. Sigurno je privilegija za sve nas da možemo učestovati na jednom ovakvom derbiju. Lepa sportska priča, pune tribine i puno emocija. Uvek je derbi neizvestan bez obzira ko je gde na tabeli. Verujem u sportsku kulisu i derbi u kojem ćemo uživati. I fudbal će se igrati i u ponedeljak šta god da bude u ovom derbiju", zaključio je trener Sarajeva Simon Rožman

Gledajući međusobne duele u poslednjih deset utakmica, stvari ne idu na ruku Željezničaru. Plavi su trijumfovali samo jednom, pre tačno dve godine na Grbavici. Sarajevo je slavilo tri puta, dok je čak šest puta bilo nerešeno. Objektivno gledajući, taj ishod je najrealniji i danas. 

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 21. KOLO

Subota

Igman - Široki Brijeg 1:0 (0:0)

Tuzla Siti - Zvijezda 2:0 (1:0)

Sloga Doboj - Zrinjski 1:1 (0:0)

Nedelja

14.00: (2,75) Posušje (2,80) Velež (2,80)

18.45: (3,00) Željezničar (3,00) Sarajevo (2,40)

Ponedeljak

17.45: Borac Banjaluka – GOŠK Gabela

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ŽeljezničarSarajevo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara