Saša Ilić (©Starsport)
Saša Ilić (©Starsport)

Saša Ilić je prvi sa CSKA, ali još uvek nema nijednu veliku pobedu u trenerskoj karijeri

Vreme čitanja: 4min | pon. 17.04.23. | 10:20

Priliku da promeni to srpski strateg imaće ovog ponedeljka 16.30 časova, kada će voditi ekipu iz Sofije u bugarskom Večitom derbiju protiv Levskog

Godinu i po dana dosadašnje samostalne trenerske karijere Saše Ilića mogu da se smatraju prilično uspešnim. Sa svojim prvim klubom Čukaričkim je bio solidan, Brđani su prošle sezone lako zauzeli treće mesto i plasirali se u Evropu, dok trenutno legendarni fudbaler Partizana sa puno uspeha vodi CSKA iz Sofije. Uspeo je Ilić posle 25 kola šampionata Bugarske da izbije na vrh tabele ispred favorizovanog Ludogoreca, i to uprkos tome što još uvek Armejci nisu ostvarili nijednu pobedu u derbijima. To bi moglo da se promeni ovog ponedeljka od 16.30 časova, kada je na programu Večiti derbi, okršaj CSKA i Levskog.

Ilić se ne bavi dugo ovim poslom, uzorak je mali, ali bugarski mediji su u najavi derbija primetili – još uvek 45-godišnji Srbin nema nijednu veliku pobedu u karijeri. Sa Čukaričkim je dva puta gubio od Crvene zvezde (3:0 i 2:1), jednom od Partizana (2:0), a remi sa crno-belima na Banovom brdu (0:0) bio mu je poslednji u tom klubu, pošto su se nekoliko sati posle utakmice rastali.

Izabrane vesti

Nije Ilić ništa uspešniji u tim najvećim mečevima ni u Bugarskoj. U kvalifikacijama za Ligu konferencije je pobedio sa CSKA u Sofiji Bazel sa 1:0, ali je potom u Švajcarskoj izgubio sa 2:0 i tako je eliminisan. U prvenstvu je odigrao dva derbija, u Razgradu je izgubio od Ludogoreca sa 2:1, a prethodno sredinom septembra od Levskog Večiti derbi sa 2:0.

16.30: (2,25) CSKA Sofija (3,00) Levski (3,30)

CSKA je od tog poraza od Ludogoreca 10. oktobra do sada odigrao 14 utakmica i pobedio na čak 12. Samo je sa Lokomotivom iz Sofije odigrao 0:0 i Lokomotivom iz Plovdiva 1:1. Zbog toga Ilićev tim i jeste u situaciji da plej-of dočeka na prvoj pozicji, mada mu sada tek predstoje dueli sa Levskim i Ludogorecom (30. aprila). Kako god da se završe ti susreti, sa obe ekipe će se CSKA sastati potom po jednom u plej-ofu, dalek je put Armejaca do te 32. titule, na koju se čeka još od 2008. godine.

Važno je da ostanemo prvi do plej-ofa, jer onda ćemo da budemo domaćini protiv Ludogoreca tamo. Možemo da uvećamo sebi šanse u borbi za titulu, a iskoristićemo ih ako smo tim šampionskog kalibra. Da budem iskren, moja adaptacija na Bugarsku nije bila teška. Slični smo ljudi, dobro se razumemo i volimo fudbal na isti način. Bugarsko prvenstvo je slično srpskom, kvalitet se polako povećava jer se pojavilo nekoliko ekipa koje su se suprotstavile dominantnom Ludogorecu. U CSKA sam stekao ogromno iskustvo. U ovom poslu ništa nije sigurno, nekad se planovi ostvare, nekad ne. Ne znam kako će se sezona završiti, ali kako god da bude naučio sam mnogo lekcija za ovih 10 meseci u Sofiji“, kazao je Ilić.

Dobra vest po njega pred Večiti derbi je što nema povređenih igrača. Lazar Tufegdžić, Ivan Turicov i Tibo Vion su se oporavili i početkom nedelje su sva trojica počeli da treniraju sa ekipom. Doduše, samo Vion je najavljen kao starter, Tufegdžić će po svoj prilici da čeka šansu sa klupe. Ove sezone je nekadašnji vezista subotičkog Spartaka odigrao 20 mečeva u prvenstvu za CSKA, uz učinak od jednog postignutog gola i pet asistencija.

Levski je trenutno četvrti na tabeli, ima čak 19 poena manje od Armejaca, ali je u dobroj formi. Pobedio je na poslednja četiri meča, te se tako približio plasmanu u plej-of. Samo što je trener Stanimir Stoilov podlegao pritisku i on je baš pred Večiti derbi napustio ekipu, a zamenio ga je Elin Topuzakov, dosadašnji strateg rezervnog tima. Sada će da ima vatren debi na klupi.

Ovo će da bude 213. Večiti derbi, ako gledamo sva takmičenja, odnosno 159. prvenstveni. U prvenstvu CSKA ima više pobeda, vodi sa 57:56 (uz 45 remija), dok je ukupno gledano Levski bolji (84:71, uz 57 nerešenih mečeva). To mu ne znači mnogo, kada CSKA ima više trofeja – 60:58. U titulama je ta razlika još veća u korist Armejaca – 31:26.

--------------------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV: Pogodi najduži tiket sa parovima 1,25 i više

----------------------

BUGARSKA 1 – 26. KOLO

Četvrtak

Botev Vraca – Hebar 0:0

Petak

Lokomotiva Sofija – Pirin Blagoevgrad 2:0 (1:0)

/Malembana 45+1, Vutov 82pen/

Septemvri Sofija – CSKA 1948 Sofija 1:3 (1:2)

/Pedrinjo 45ag – Čočev 39, 52, Karageren 42/

Arda – Ludogorec 1:2 (1:0)

/Conev 45+1 – Igor Tijago 76, 88/

Subota

Beroe – Slavija Sofija 0:1 (0:1)

/Ivanov 2/

Ponedeljak

13.45: (1,57) Botev Plovdiv (3,70) Spartak Varna (5,80)

16.30: (2,25) CSKA Sofija (3,00) Levski (3,30)

19.15: (2,00) Černo More (3,10) Lokomotiva Plovdiv (3,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Bugarska 1Lazar TufegdžićSaša IlićCSKA SofijaLevski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara