Firak Al Buraikan (©Reuters)
Firak Al Buraikan (©Reuters)

Saudijska Arabija i Uzbekistan se utrkuju za prolaz u narednu fazu

Vreme čitanja: 2min | pet. 11.06.21. | 14:13

Druga runda azijskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo ulazi u finiš

Sve se nekako čini da će poslednje kolo azijskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo odlučiti koji tim iz Grupe D će direktno u narednu fazu borbe za mesto na Mundijalu. Saudijska Arabija i Uzbekistan nalaze se na najboljim pozicijama u grupi, sa 14 odnosno 12 bodova, a drugoplasirani tim će potencijalno nastaviti nadmetanje ukoliko bude među četiri najbolja viceprvaka grupa.

Nade Singapura da može da se nađe na Svetskom prvenstvu su porušene, ali ovaj nacionalni tim će sigurno želeti da poslednji okršaj završi uzdignute glave protiv vodeće Saudijske Arabije. Tim Tatsume Jošida je platio ceh posle dva teška poraza, najpre od Palestine 4:0, potom i Uzbekistana 5:0, dok je neporaženi start Saudijske Arabije nastavljen sa udobnih 3:0 protiv Jemena.

Izabrane vesti

20.00: (22,0) Singapur (12,0) Saudijska Arabija (1,05)

Suprotno tome, Saudijska Arabija je na dobrom putu za prolaz u treću rundu azijskih kvalifikacija. Selekcija Erva Renara dominira Grupom D, osvojila je 14 od maksimalnih 18 bodova, ali je izvesno da će u poslednjem kolu u međusobnom dvoboju sa Uzbekistanom da odluči pobednika grupe.

Uprkos šesnaestomesečnoj pauzi između kvalifikacionih mečeva usred pandemije korona virusa, Saudijska Arabija se vratila pobedivši Palestinu sa 5:0 u martu, da bi usledio trijumf nad Jemenom od 3:0.

Dvojica najuticajnijih igrača Singapura nisu u ekipi, pošto je napadač Ihsan Fandi povređen, dok je veznjak Haris Harun nedostupan iz ličnih razloga, dok Saudijska Arabija nema većih problema oko sastava.

20.00: (14,0) Jemen (8,00) Uzbekistan (1,13)

U drugom meču grupe Jemen dočekuje Uzbekistan. Iz bezbednosnih razloga, meč će se igrati na međunarodnom stadionu King Fahd u Saudijskoj Arabiji. Jemen već nekoliko godina nije igrao kod kuće, jer je pretrpeo oštećenja od bombi tokom ratnog stanja. Trpeli su i rezulčtati zbog toga, pa nije iznenađenje što je ova selekcija trenutno na dnu kvalifikacione grupe.

Iako su njihove nade da će se prvi put u istoriji države kvalifikovati za Svetsko prvenstvo završene, pobeda protiv Uzbekistana bar bi ih odvela iznad Palestine i Singapura na treće mesto Grupe D. To bi moglo da ima pozitivan uticaj na njihovo postavljanje na buduće turnire, i na njihovu poziciju FIFA rang-liste, na kojoj su trenutno 145.

U međuvremenu, Uzbekistan i dalje ima šanse da prođe dalje i automatski napreduje. Slavlje protiv Singapura od 5:0 pre četiri dana dovelo je do situacije da, pod uslovom da pobedi Jemen u petak, Uzbekistan može da preskoči Saudijsku Arabiju na prvom mestu u Grupi D ako je savlada narednog utorka.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO, AZIJA - 7. KOLO

GRUPA D

Petak

20.00: (22,0) Singapur (12,0) Saudijska Arabija (1,05)

20.00: (14,0) Jemen (8,00) Uzbekistan (1,13)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.sp u katarureprezentacija Saudijske Arabije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara