Dragan Šolak (u sredini) sa svojim poslovnim partnerima (©Reuters)
Dragan Šolak (u sredini) sa svojim poslovnim partnerima (©Reuters)

Sautempton putem Mančester Sitija i Red Bula: Za početak dve filijale, a zatim mreža povezanih klubova

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.03.22. | 17:08

Veliki planovi kluba sa Sent Meriza

Ulazak srpskog biznismena Dragana Šolaka u Sautempton početkom ove godine kupovinom 80 odsto vlasništva za oko 240.000.000 evra otvorio je novo poglavlje u istoriji kluba sa Sent Meriza. Poglavlje koje bi moglo da uvede Sautempton u potpuno nove tokove.

Ostrvom kruži priča da novi rukovodioci, gde su pored Dragana Šolaka još generalni direktor Rasmus Ankersen i predsednik Henrik Kraft, planiraju da “modus operandi“ Sautemptona postane sličan onom kojim se godinama vode Mančester Siti i kompanija Red Bul. Podsetimo, vlasnici Mančester Sitija u svom posedu imaju još Njujork Siti (SAD), Melburn Siti (Australija), Jokohama Marinos (Japan), Montevideo Siti (Urugvaj), Đironu (Španija), Sičuan (Kina), Mumbaj Siti (Indija), Lomel (Belgija) i Trou (Francuska). Kompanija Red Bul rukovodi sledećim klubovima Salcburg (Austrija), Njujork Red Buls (SAD), Lajpcig (Nemačka), Bragantino (Brazil), te rezervnim ekipama Red Bul Brazil i Lifering. 

Izabrane vesti

Utorak, 20.45: (1,25) Portugalija (6,25) Makedonija (15,0)

Ideja je da se kupovina Sautemptona dalje nadograđuje kroz seriju daljih ulaganja, što bi se zapravo odnosilo na poslovnu saradnju sa drugim klubovima, odnosno filijalama. Kako je Velika Britanija napustila Evropsku uniju, tako su se procedure za dobijanje radne vize i ostalih papira drastično zakomplikovale jer je uveden sistem bodovanja kroz šest različitih kategorija gde mora da se ispuni određeni minimum. To se takođe odnosi i za zemlje EU, bez izuzetaka. A, ne treba zaboraviti da je dugi niz godina jedan od načina na koji se finansiraju najbogatiji ostrvski klubovi upravo model – dovedi jeftino, prodaj skupo.

Upravo zato u Sautemptonu sada traže klubove iz liga takozvane “druge klase“ sa kojima bi se sklopila saradnja i na kraju bili otkupljeni čime bi otpočeo proces stvaranja globalne mreže ekipa povezane sa centralom na stadionu Sent Meriz. Prema informacijama iz Velike Britanije, lige “druge klase“ su Holandija, Belgija, Turska i Portugalija, te Čempionšip kao domaći proizvod.

Prethodnih dana već se pisalo o tome da Dragan Šolak želi da kupi NAC Bredu koja je godinama u poslovnoj saradnji sa Mančester Sitijem. I klub sa Etihada sada hoće da postane vlasnik NAC Brede kako bi je prebacila u deo Sitijeve globalne mreže. Čak se pominje da je dogovorena cena od 7.000.000 evra, mada navodno postoji razdor u upravi Brede oko toga da li je treba prodati Sitiju ili nekom drugom, dok navijači Brede besne jer se klub uopšte daje na taj način... Takođe je bilo spekulacija i o Šolakovim namerama da postane vlasnik Istre u Hrvatskoj.

Zbog pomenutih komplikacija oko dobijanja radne vize u Sautemptonu žele da sklapanjem poslovnog partnerstva sa, u ovom trenutku, dve filijale omoguće dalji razvoj igrača koji eventualno ne bi prošli procedure. I, naravno, tako bi se obezbedilo sigurno mesto za mlade igrače gde bi dobijali minute za sticanje iskustva. Posle bi se mreža širila na potencijalno globalnom nivou.

Generalni direktor Sautemptona Rasmus Ankersen već ima iskustvo dualnog rukovođenja jer je istovremeno bio sportski direktor u Brentfordu i predsednik danskog Midtjilanda.


tagovi

Dragan ŠolakSautemptonBreda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara