Pep Gvardiola i Mikel Arteta (©Reuters)
Pep Gvardiola i Mikel Arteta (©Reuters)

Šegrt protiv majstora: Arsenal i Siti za prvi trofej u sezoni

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.08.23. | 13:46

Uvod u početak Premijer lige tradicionalno je bitka za Komjuniti Šild na Vembliju

Šegrt protiv majstora. Mikel Arteta se prvi put suočava sa dugogodišnjim šefom Pepom Gvardiolom u direktnoj borbi za trofej Superkupa Engleske. Njegovom Arsenalu učešće u ovom meču obezbedio je upravo suverenitet Građana, pošto je Mančester Siti dominirao i Premijer ligom i FA kupom, a Tobdžije su se našle u finalu kao drugoplasirani u prvenstvu. Bitka za pehar Komjuniti šilda na Vembliju tradicionalno označava početak nove fudbalske sezone na Ostrvu.

Građani su tokom leta prošli kroz delimičnu promenu, kako je to i uobičajeno u njihovom slučaju. Dve velike ličnosti iz prethodnih godina napustile su stadion Etihad u liku Ilkaja Gundogana i Rijada Mareza. Zadatak da zameni nemačkog vezistu, koji sada okušava sreću u Barseloni, dobio je Mateo Kovačić iz Čelsija. Umesto zamene za Mareza malo pre duela u odbranu je stiglo veliko pojačanje, pošto je kao najskuplji defanzivac svih vremena iz RB Lajpciga stigao štoper Joško Gvardiol.

Izabrane vesti

Slična situacija vlada i u taboru Arsenala oko Folarina Baloguna, koji se za promenu vratio sa pozajmice u Remsu. Igrač sa najdužim stažom Granit Džaka je napustio tim, jer se uputio u Leverkuzen. S druge strane, londonski sastav je pojačao vezni red Deklanom Rajsom kao najskupljim potpisom koji je Arsenal ikada priuštio, zajedno sa Kaijem Havercom iz rivala Čelsija.

"Želimo da se borimo za svaki trofej i sada moramo da pokažemo da imamo šta je potrebno. Ono što smo pokazali prošle godine nije bilo dovoljno da osvojimo veliki trofej i moramo da napredujemo", rekao je Mikel Arteta pred novu sezonu.

17.00: (1,95) Mančester Siti (3,60) Arsenal (4,20)

Iako su ove dve ekipe prošle sezone vodile duel za pehar Premijer lige, Siti je očigledno bio srećniji na kraju. Zahvaljujući snažnoj završnici, ne samo da su Građani osvojili ligaško takmičenje, već su bili najbolji u FA kupu i, pre svega, u toliko željenoj Ligi šampiona. Ipak, i Tobdžije su ispunile predsezonski cilj upravo u vidu povratka u evropski krem posle dugih sedam godina.

U pripremama za novu sezonu, predstojeći protivnici izabrali su potpuno različite destinacije. Građani su se pripremali daleko na istoku, u Japanu i Južnoj Koreji, gde su prvo pobedili Jokohamu Marinos i Bajern Minhen pre nego što su izgubili od Atletiko Madrida. Tobdžije su iz Nemačke, gde su remizirale sa Nirnbergom, otišle ​​na potpuno suprotnu stranu sveta u Sjedinjene Američke Države. Tamo su igrači Arsenala postigli isti učinak kao Siti - dve pobede protiv MLS zvezda i Barselone, i poraz od Mančester Junajteda. Potom je remizirao sa Monakom na zagrevanju na svom stadionu u okviru Emirejts kupa.

Što se tiče zdravlja, Tobdžije su u znatno lošijoj situaciji, jer će im posebno nedostajati Žezus i Zinčenko, nekadašnji igrači Sitija. Protiv Artetine ekipe govori i bilans međusobnih mečeva u kojima je poražena osam puta zaredom od tima iz plavog dela Mančestera.

Pep Gvardiola, međutim, smatra da je ključni faktor za promenu to što je njegov tim počeo predsezonu mnogo kasnije.

"Počeli smo sa pripremama dve nedelje posle Arsenala. Nismo u najboljem izdanju. Ali ovo je finale, pa se nadamo da će nam naš mentalitet pomoći da budemo konkurentni i da osvojimo trofej", istakao je pep Gvardiola.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

---------------------

KOMJUNITI ŠILD - FINALE (VEMBLI)

Nedelja

17.00: (1,95) Mančester Siti (3,60) Arsenal (4,20)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Komjuniti šildMančester SitiArsenalMikel ArtetaPep Gvardiola

Obaveštavaj me

Man. Siti
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara