Šerifove brojke o kojima Miloje priča – 1.050 metara trčanja u visokom intenzitetu, u derbiju 170 ubrzanja

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.03.24. | 16:09

Zašto trener Zvezde ne apostrofira samo golove senegalskog napadača

Kada za to dođe vreme, tamo u praskozorje letnjeg prelaznog roka, biće to referendumsko pitanje za sve čelnike i odgovorne u Crvenoj zvezdi. Da li baš Šerifu Endijaju poveriti odgovornost da povede napad crveno-belih u kvalifikacijama za Ligu šampiona (pitanje samo šampionska ili nešampionska staza), jer je prolećnim serijalom golova bivši član turske Adane tek okajao deo jesenjih grehova.

Uspomene na onu noć u Bernu, kada je posle deset minuta igre promašio dve kolosalne šanse, suviše si sveže da bi otišle u zaborav posle pet prolćenih golova, i istinsku igru za golgeterske udžbenike u sudaru sa kragujevačkim Radničkim. Jasno je da je Vladan Milojević uspeo u onome što najviše voli, da pokrene emociju snažnog Senegalca i u izlog istakne njegove najveće vrline. Ne, ne govorimo i isključivo o golgeterskim sposobnostima, već činjenici da Vladan Milojević voli igrače koji odrađuju „prljav posao“ i podređuju se kolektivu i kada im ne ide.

Izabrane vesti

Čak i kada je bio u totalnoj apatiji, već spakovan u folder Zvezdinih velikih promašaja, Šerif Endijaj je znao da se ponudi kao sigurna opcija igračima iz poslednje linije za pas. Znao je i da ujeda za vrat protivničke štopere, što se najbolje videlo u dvomeču sa Lajpcigom, kada je bio jedan od retkih igrača Baraka Bahara koji su motorički i fizički mogli da pariraju štoperima poput Lukebe i Mohameda Simakana.

Ali je činjenica da Barak Bahar nije znao da ga iskoristi u punom potencijalu, iako je klupskim čelnicima poslao vocap poruku o tome da mu je takav profil napadača potreban. Baš zbog igre u visokom intenzitetu i sposobnosti da igra presing na centralne defanzivce rivala.

Sa druge strane i u prvom mandatu Vladan Milojević je znao sa napadačima. Dobro, desio se „flop“ sa Portugalcem Tomaneom, ali je Ričmond Boaći serijom golova i ubitačnim kretanjima procovirao višemilionski izlazni transfer. Njegov naslednik Aleksandar Pešić je fudbal života igrao u Ljutice Bogdana, i pod Milojevićem imao monstrozne brojke (26 golova i 21 asistencija). Tu je Milan Pavkov, sa golovima protiv Liverpula i Kopenhagena.

Nije trener Crvene zvezde toliko bio impresioniran petom Šerifa Endijaja protiv kragujevačkog Radničkog, kao i čistom egzekucijom posle pasa Mirka Ivanića. Negde je očekivao da će Šerif „očepiti“, i da će biti nagrađen za žrtvu koju prinosi, i to što se pretvorio u pomoćno osoblje Ivaniću, Hvanu i Bukariju, kako bi njihovi tehnički potencijali dopli do izražaja.

Za Vladana Milojevića je bilo važno što je Šerif Endijaj zadržao standard ozbiljnih trkačkih brojki. Znaju iste da zamaraju običnu javnost, ali u modernom fudbalu, gde je svaka partija podložna analitici na raznim platformama, za stručne štabove one predstavljaju sveto slovo.

“Šerif je igrač koji često odradi toliko prljavog posla kao centarfor. Naravno, opis mu je da daje golove ili asistencije… Manje asistencije koliko da daje golove. Imao je takve brojke što se tiče samog trčanja, da je to impozantno. Stvarno, na visokom nivou. Zbog takve potrošnje, ponekad se desi da nema mirnoću u završnici. Samo smo hteli da iskoristimo psihičku stabilnost, da se vrati i mislim da je na pravom putu. Očekujem još dosta boljih stvari od Šerifa”, rekao je Vladan Milojević.

Šta to konkretno znači? Zna se da je pre duela sa Radničkim, Šerif Endijaje pogađao mreže Novog Pazara, Čukaričkog i Partizana. Međutim, upravo je u 172. večitom derbiju pružio partiju, koja je bila razlog za ogromno zadovoljstvo stručnog štaba crveno-belih. Konkretno: Šerif Endijaj je u derbiju protiv Partizana imao 1.050 metara trčanja u visokom intenzitetu. Pored toga u sprintu je trčao 350 metara, i uz sve to imao 170 ubrazanja i kočenja. Ovaj poslednji paramtar govori koliko je suaprničkim štoperima teško da ga čuvaju. Odnosno Šerifovu sposobnost da umara protivničku odbranu.

ELIJA U BERNU IMAO 951 METAR U VISOKOM INTENZITETU

Sve nabrojane brojke predstavljaju standard za najviši nivo fudbala. Odnosno Ligu šampiona. Primera radi na utakmici između Jang Bojsa i Crvene zvezde u Bernu, Elija je u visokom intenzitetu istrčao 951 metar, a u sprintu 565 metara. Drugi je bio Filip Ugrinić sa 894 metara u visokom intenzitetu i 302 metara u sprintu. Na istoj platformi se vidi da je jedan od igrača Mančester Sitija protiv Crvene zvezde pretrčao u visokom intenzitetu 765 metara (dakle manje nego Šerif na derbiju), mada ta utakmica nije paramtar, jer su crveno-beli igrali 90 minuta u niskoj zoni.

ŠTA JE IDEALAN SCENARIO ZA ZVEZDU?

Naravno, sve nabrojano može da pomogne Šerifu Endijaju u procesu rehabilitacije. Dobio je poverenje Vladana Milojevića, ali je put do konačnog ozdravljenja dug. U nekom idealnom scenariju Crvenoj zvezdi je potreban špic drugačijeg profila, sa više magije u nogama i mirnoće u završnici. Jer zna Vladan Milojević da tehnika udarca Šerifa Endijaje je prosečna, možda i ispod toga. Ali bi u Evropi mogao da bude od velike koristi.


tagovi

Šerif EndiajeVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara